Z detí sa na Najmilšom koncerte roka stávajú skutočné hviezdy (VIDEO)

Z detí sa na Najmilšom koncerte roka stávajú skutočné hviezdy (VIDEO) Foto: Úsmev ako dar

Najmilší koncert roka opäť priniesol úsmevy na tvárach divákov nielen v hľadisku, ale aj pred obrazovkami. Na 33. ročníku koncertu, ktorý spája kultúru a dobrosrdečnosť, vystúpilo 50 detí z 13 Centier pre deti a rodiny z celého Slovenska. Tieto malé hviezdy sa už počas roka zodpovedne pripravovali na slávnostný galavečer, ktorým korunovali svoje úspechy po postupoch cez regionálne kolá. Aj tento rok Úsmev ako dar udelil Cenu Pipi dlhej pančuchy. Celý záznam z koncertu z minulého roka nájdete tu:

Za 33 rokov fungovania Najmilšieho koncertu roka (NKR), ktorý organizuje Úsmev ako dar, vystúpilo na pódiách po celom Slovensku viac ako 25 tisíc detí. Aj tento rok mala porota počas regionálnych kôl náročnú úlohu vybrať najväčšie hviezdy z 350 talentovaných detí z 53 Centier pre deti a rodiny. Zo všetkých talentovaných účastníkov sa 50 najúspešnejších detí tento rok predstavilo počas celoslovenského kola divákom nielen naživo v Q-99 v Bratislave, ale aj prostredníctvom živého vysielania Úsmev ako dar, čo im umožnilo sledovať koncert aj z pohodlia domova. Podujatie moderovala Katka Brychtová s veľkou eleganciou a energiou.

„Rád spomínam na časy, keď som mal okolo 10 rokov a sám som sa zúčastňoval Najmilšieho koncertu roka. Vtedy som ešte netušil, že budem niekedy výkonným riaditeľom Úsmevu ako dar. Mal som tam rôzne vystúpenia ako napríklad tanec, spev a vedel som, že keď budem makať, tak ma raz moja snaha môže niekde v živote posunúť,“ povedal výkonný riaditeľ Úsmevu ako dar Štefan Adamjak.

Prostredníctvom svojho umeleckého vystúpenia sa s prítomnými divákmi, hosťami i mladými dospelými podelila o svoje skúsenosti Martina Rihárová, ktorá vystúpila počas Najmilšieho koncertu roka so svojou tanečnou skupinou Urban Ethnic Crew. Už od malička bola fascinovaná tancom, hudbou a všetkým, čo k tomu patrí. Zúčastnila sa NKR už ako 5 ročná a potom každý ďalší ročník, kým bola v detskom domove. Neskôr už len ako dobrovoľníčka, a teraz je súčasťou produkčného tímu Úsmev ako dar, preto sa stala aj neoddeliteľnou súčasťou každého NKR. „Najmilší koncert roka je pre mňa srdcová záležitosť. Som vďačná, že dostávam príležitosť pomáhať s fundraisingom našej Majke Soboličovej. Teším sa, že môžem byť súčasťou programu a ukázať deckám, že všetko sa dá,” povedala Martina Rihárová.

Ďalším hosťom, ktorí prišiel podporiť tieto nadané deti bol aj herec a spevák Peter Makranský. „Vyrastal som v spoločnosti Úsmevákov. Samotná organizácia mi pomohla ako dieťatu a mám medzi Úsmevákmi kopec priateľov. Sám som otcom a rodičom, takže viem čo prináša rodičovstvo a výchova a hlavne, aká je pre najmenších dôležitá láska a pozornosť. Vždy, keď mám možnosť, rád sa zúčastňujem na tejto krásnej akcii pre deti z Centier pre deti a rodiny,” povedal Makranský.

Tento ročník sa niesol pod heslom „Rodina sa počíta“. Na pódiu sa predviedlo množstvo umeleckých talentov. Jedným z najemotívnejšich vystúpení bol pre všetkých spevácky výkon Alexandry Bartošovej, ktorá zaspievala pieseň Nadara. „Stáť na pódiu je pre mňa niečo neuveriteľné. Už len preto, že mi to dodáva veľkú energiu, odvahu a silu. Keďže vyrastám v detskom domove, tak keď spievam, nič iné ma nezaujíma, len to, či sa to ľuďom páči. V prvom rade, ale hlavne či sa to páči aj mne samej,” vyjadrila sa Alexandra.

V rámci slávnostného programu sa tradične udeľovala aj Cena Pipi dlhej pančuchy, ktorá je ocenením úspešnej životnej dráhy bývalých domovákov. Z rúk komisára pre deti a čestného predsedu spoločnosti Úsmev ako dar Jozefa Mikloška a výkonného riaditeľa Úsmevu ako dar Štefana Adamjaka si tento rok odniesla ocenenie Mária Vrábliková za svoju výnimočnosť, dlhoročnosť a nezištnosť jej pomoci.

„Majku poznám odmalička a je pre mňa naozaj obrovským príkladom, nielen ako skvelá mama, ktorá sa príkladne stará o svoje dve deti, ale aj ako podnikateľka a Úsmeváčka. Má v sebe húževnatosť a túžbu nevzdávať sa. Podľa mňa je príkladom pre všetkých. Je bojovníčkou nielen za svoje deti, ale aj za deti z detských domovov. Naša Majuška má veľké srdce," povedal Jozef Mikloško. Pre Máriu Vráblikovú bolo ocenenie veľkým prekvapením, ale zároveň aj odmenou za roky nezištnej práce. „Ja si až teraz, na takom mojom prelome života začínam uvedomovať, čo všetko som dosiahla. Doteraz som si to nejako neuvedomovala a neustále som sa podceňovala. No keď tu teraz stojím a držím túto krásnu cenu v rukách a vidím, aké pokroky robia naši mladí, začínam si uvedomovať, že som dosiahla dosť,” vyjadrila sa dojatá Vrábliková.

Ocenenie pre ňu špeciálne vyrábala sklárka Marika Račeková v sklárni RONA. „Tešila som sa, že budem môcť prepojiť moje meno s organizáciou ako je Úsmev ako dar. Mojou inšpiráciou boli jarné kvety tým, čo evokujú, aký prínos majú a akú silu v sebe majú,” vyjadrila sa Račeková.

Výkonný riaditeľ organizácie Úsmev ako dar Štefan Adamjak ešte na záver Najmilšieho koncertu roka poprial všetkým domovákom: „Aj prostredníctvom kultúry alebo športu sa môžu domováci v živote niekde posunúť a plniť si tak svoje sny. Neprestávajte snívať a túžiť po tom, čo by ste chceli v živote dosiahnuť. Snívajte o lepšej budúcnosti nielen na Deň deti, ale aj po celý rok!”