Kino Lumière v októbri uvedie koncert Petra Gabriela

Ďalším z unikátnych koncertných záznamov, ktoré vo svojom cykle Music & Film pravidelne ponúka Kino Lumière, bude v októbri záznam koncertu uznávaného speváka Petra Gabriela.

Projekcia pod názvom Peter Gabriel: New Blood – Live in London sa uskutoční v stredu 16. októbra 2013 a ponúkne 22 Gabrielových skladieb. Podľa zostavovateľa cyklu Mira Ulmana „spevákov nezameniteľný hlas, nové orchestrálne aranžmány, vizuálne efekty, animované sekvencie a vynikajúci zvuk sľubujú nezabudnuteľný zážitok." Premietať sa začne o 20.30 hod.

Záznam koncertu, ktorý Peter Gabriel absolvoval v roku 2011 počas turné New Blood, sa dramaturgická rada Kina Lumière rozhodla zaradiť do programu v súvislosti s jeho tohtoročným turné Back to Front. Miro Ulman v tejto súvislosti hovorí, že „keďže bývalý spevák kapely Genesis na svojom európskom turné Slovensko vynechal, ponúkame jeho fanúšikom záznam koncertu v Londýne, ktorého základom sú piesne z deviateho štúdiového albumu New Blood. Gabriela na ňom sprevádzal 46-členný New Blood Orchestra".

Záznam, ktorý režíroval Blue Leach, bol nakrútený vo vysokom rozlíšení s priestorovým zvukom DD5.1 v londýnskej sále Hammersmith Apollo (v septembri 2013 zmenila názov na Eventim Apollo) v dňoch 23. a 24. marca 2011. Na oboch koncertoch sprevádzal Petra Gabriela 46-členný New Blood Orchestra pod taktovkou Bena Fostera. V programe bolo niekoľko cover verzií piesní iných interpretov z Gabrielovho albumu Scratch My Back z roku 2010, medzi nimi napríklad Après Moi (Regina Spektor), The Boy in the Bubble (Paul Simon), The Power of the Heart (Lou Reed), dominovali v ňom však klasické piesne z celého obdobia Gabrielovej sólovej kariéry po odchode z kapely Genesis. Od Solsbury Hill z jeho prvého albumu z roku 1977 až po The Drop z jeho siedmeho štúdiového albumu Up z roku 2002. Najpočetnejšie zastúpenie v koncertnej zostave v roku 2011 mal Gabrielov komerčne najúspešnejší album So z roku 1986 s hitmi ako Red Rain, In Your Eyes či Don't Give Up. Všetky skladby koncertného turné mali úplne nové orchestrálne aranžmány a postaral sa o ne John Metcalfe.
„Gabrielove živé vystúpenia sú povestné, jeho pódiová charizma a nezameniteľný hlas sa ideálne dopĺňajú so zvukovou paletou orchestra a vdychujú tak notoricky známym piesňam úplne nové čaro," približuje Miro Ulman záznam koncertu, ktorý si budú môcť vychutnať na veľkom plátne aj slovenskí diváci. Pokračuje, že „ako je možné u tohto speváka predpokladať, v jeho koncertnej show nechýba hra svetiel a tieňov, animácie, projekcie a ďalšie vizuálne a výtvarné prvky pre podtrhnutie sluchového vnemu a umocnenie celkového zážitku".
V októbri sa na želanie divákov bude v Kine Lumière okrem projekcie záznamu koncertu Petra Gabriela výnimočne konať aj repríza otváracieho filmu cyklu Music & Film Led Zeppelin – Celebration Day z júna tohto roku, ktorý bol pri prvom uvedení v Kine Lumière kompletne vypredaný. Pôjde o re-union koncertu britskej kapely Led Zeppelin z roku 2007, ktorý jej členovia odohrali 10. decembra 2007 v londýnskej O2 aréne. Diváci zažili viac ako dvojhodinový majstrovský koncert a vypočuli si 16 nesmrteľných piesní. Záznam koncertu umožní divákom zažiť tieto pamätné chvíle na projekcii vo vynikajúcej kvalite obrazu a zvuku. Premietať sa bude v stredu 30. októbra o 20.30 hod. a bude to posledná príležitosť vidieť tento film na veľkom plátne.

Hudobný cyklus Music & Film pravidelne v mesačnej periodicite prináša divákom záznamy koncertov, ale i dokumenty o hudobníkoch, spevákoch či skladateľoch, životopisné filmy i hrané snímky, v ktorých hudba tvorí významnú zložku. Dôraz kladie predovšetkým na premiérové uvedenia filmov, ale priestor dáva aj žánrovej klasike. Kino Lumière ním svoju programovú dramaturgiu obohatilo od júna 2013 po zdigitalizovaní kinosály č. 1, dramaturgom cyklu je filmový publicista a pracovník Audiovizuálneho informačného centra (AIC) SFÚ Miro Ulman.

Ako prvý v cykle sa premietal unikátny záznam re-union koncertu britskej kapely Led Zeppelin v roku 2007 pod názvom Led Zeppelin: Celebration Day, ktorý bude uvedený tento mesiac v repríze. Do konca roka sa diváci Kina Lumière môžu tešiť na filmy Hendrix 70: Live at Woodstock (13. 11.) a Queen v Budapešti (11.12.).