Parfém alebo toaletná voda - čo je lepšie zvoliť na leto?

Parfém alebo toaletná voda - čo je lepšie zvoliť na leto? Foto: hebe.com

Leto sa blíži a s ním aj otázka, čo zvoliť - parfém alebo toaletnú vodu? Ide o dva druhy vonných prípravkov, ktoré ľudia používajú každodenne. Ak sa chystáte na dovolenku alebo plánujete stráviť teplé letné dni v meste, určite nechcete byť bez príjemnej vône okolo seba. Avšak, čo je lepšie - parfém alebo toaletná voda? Parfém a toaletná voda sa líšia v koncentrácii esenciálnych olejov a vonných zložiek. Na letné dni však môže byť lepšou voľbou toaletná voda. Svojou ľahšou koncentráciou a sviežou vôňou je vhodná pre horúce počasie. Avšak, ak hľadáte intenzívnejšiu, výraznejšiu vôňu, ktorá vydrží celý deň, parfém je tou správnou voľbou.

Rozdiely medzi parfémom a toaletnou vodou

Existuje niekoľko základných rozdielov medzi parfémom a toaletnou vodou, ktoré by ste mali poznať predtým, než sa rozhodnete pre vôňu. Prvým rozdielom je koncentrácia. Parfémy majú vyššiu koncentráciu olejových esencií, čo znamená, že si ich budete môcť vychutnať dlhšie a intenzívnejšie. Toaletná voda má nižšiu koncentráciu, čo znamená, že bude mať menej intenzívnu vôňu a jej účinok bude kratší. Ďalšie rozdiely môžu spočívať v zložení a používaní. Parfémy sa často skladajú z viacerých zložiek a môžu byť vhodné na rôzne príležitosti a typy kože. Na druhej strane, toaletná voda je často viac štandardizovaná v zložení a môže byť lepšia pre každodenné použitie. Takže, ktorá je pre vás tá správna voľba? Záleží to predovšetkým na vašich preferenciách a účele použitia. Ak hľadáte silnú vôňu, ktorú chcete cítiť celý deň, parfémy sú pre vás tou pravou voľbou. Ak však hľadáte niečo menej intenzívne a lepšie pre každodenné použitie, siahnite po toaletnej vode. Je dôležité pamätať na to, že každá osoba má individuálne preferencie a koža každého reaguje inak na rôzne vône. Preto je najlepšie vyskúšať niekoľko možností a nájsť tú správnu pre seba.

Ako si vybrať správny parfém alebo toaletnú vodu podľa štýlu

Vybrať si správny parfém alebo toaletnú vodu pre váš osobný štýl nie je len o tom, čo sa vám páči. Je to skôr o tom, ako sa cítite a čo chcete prezentovať ostatným. Keď sa rozhodnete pre určitý parfém, mali by ste myslieť na to, kde ho budete nosiť, aký je váš denný životný štýl a aká je sezóna. V zimných mesiacoch preferujte teplejšie, silnejšie vône, zatiaľ čo v lete by mali byť ľahšie a vzdušnejšie. Ak ste neistí, zvoľte klasickú arómu, ktorá nikdy nezlyhá, ako je napríklad kvetinový alebo ovocný parfém. Ak ste mladší, skúste vodné morské parfémy s prírodnými tónmi. Pokiaľ máte radi korenisté a lesné vône, skúste akordy santalového dreva, tabaku či pižma. Niektorí ľudia uprednostňujú sladšie, vanilkové a orechové vône, naopak iní si radšej udržiavajú sviežosť s citrusovými a mätovými vôňami. Pri výbere toaletnej vody by ste mali mať na pamäti, že sú menej trvanlivé ako parfémy, preto sa vyplatí vybrať si takú, ktorá má vyššie percento kónických esenciálnych olejov. Nezabudnite aj na to, že máte jedinečnú chémiu kože, takže niektoré vône sa môžu na vás správať odlišne ako na iných ľuďoch. Na záver, skúste si nejaké vzorky parfémov a toaletných vôd, kým si nevyberiete ten správny pre vás a váš osobný štýl.

Ako správne aplikovať parfém alebo toaletnú vodu

Ak sa chystáte použiť parfém alebo toaletnú vodu, je dôležité poznať správny spôsob aplikácie. Po prvé, vyberte si správny typ vône pre svoju pleť. Ak máte suchú pleť, odporúča sa používať parfém, zatiaľ čo ak máte mastnú pleť, zvoľte toaletnú vodu, pretože parfém môže zanechať tukové škvrny. Akonáhle si zvolíte správnu vôňu, zistite, kde a ako ju použiť. Najlepšie miesto pre aplikáciu vône je na pulzujúcich bodoch tela, ako sú krk, zápästia a za ušami. Je dôležité nepreháňať to s množstvom vône. Aplikujte ju len v malom množstve, pričom použite len niekoľko strieknutí. Ak sa vôňa zdá byť príliš silná, nepoužívajte ju. Výrobcovia väčšinou odporúčajú aplikovať vôňu z vzdialenosti asi 15 centimetrov, aby sa rovnomerne rozpŕchla. Ak používate toaletnú vodu, môžete si ju postriekať aj po oblečení. Napokon, je dôležité vziať do úvahy aj obdobie roka. V lete sa odporúčajú svieže a ovocné vône, ktoré pôsobia nenásilne a ľahko aj v dusnom počasí. Pri výbere parfému alebo toaletnej vody si pamätajte, že vôňa by mala byť zlúčenina s vašou osobou a nikdy by nemala prekážať v pracovnom alebo spoločenskom prostredí.