Vrchol pasovej sezóny je už za nami, takto aktuálne funguje oddelenia dokladov

Vrchol pasovej sezóny je už za nami, takto aktuálne funguje oddelenia dokladov Ilustr. foto: Facebook Polícia SR

Takzvaná pasová sezóna na policajných oddeleniach dokladov sa dostala do druhej polovice. Návštevnosť oddelení dokladov podľa štatistík pozvoľna klesá, hoci na veľkých klientskych centrách to návštevníci zatiaľ nepociťujú. V Bratislave, Košiciach či Prešove, ale aj v Poprade, Spišskej Novej Vsi, Rožňave, Trnave či v Šali sa stále čaká vyše hodiny. Zaujímavosťou je, že najdlhšie priemerné čakacie doby už nie sú v hlavnom meste, ale v lokalitách východného Slovenska. Bratislava však dlhodobo čelí náporu, keďže služby jej pracovísk využívajú okrem domácich aj osoby, ktoré tu pracujú.

V ostatných krajoch sú priemerné čakacie doby asi o 20 minút kratšie, s výnimkou pracovísk v Banskobystrickom kraji a na severe Slovenska, kde vás vybavia najrýchlejšie.

Ministerstvo vnútra v rámci informačnej kampane od apríla tohto roka každý týždeň zverejňuje na webovom sídle a sociálnych sieťach prehľad o čakacích dobách na jednotlivých na oddeleniach dokladov. Dlhodobo odporúča využiť najmä služby oddelení dokladov v menších mestách, kde môžete byť vybavení prakticky bez čakania.

Ako to funguje?

Kapacity každého oddelenia dokladov sú dimenzované na určitý počet výkonov za deň, pričom vyvolávací systém zohľadňuje aj elektronicky vopred rezervované termíny na vybavenie. Kiosky na vydávanie poradových lístkov sú teda optimalizované na kapacitu žiadostí a úkonov, ktoré konkrétne oddelenie dokladov zvládne vzhľadom na počet klientov a počet zamestnancov.

Vyvolávací systém prepočítava v reálnom čase stav otvorených priehradok na konkrétnu agendu, zostatkový čas otváracích hodín, a to všetko prehodnocuje voči reálnemu dopytu zo strany klientov. Vyskytujú sa preto situácie, že kiosk oznámi naplnenie kapacít, po istom čase sa však priestor na vybavenie klienta môže nájsť. Tieto situácie spôsobuje niekoľko faktorov, najčastejšie klienti, ktorí sa nedostavia na vybavenie, alebo klienti vybavení skôr ako je predpokladaný čas vybavenia. Toto ma za následok uvoľnenie ďalšej voľnej kapacity. Ak takáto situácia nastane, systém uvoľní ďalší poradový lístok. Ak vám teda systém oznámil nedostupnosť poradových lístkov, odporúčame osloviť prítomných supervízorov. Supervízor dokáže posúdiť situáciu a poradí, či sa v daný deň ešte oplatí chvíľu počkať, a tak získať poradový lístok.

Pokiaľ je to možné, využívajte online rezervačný systém, ktorý umožní rezervovať si konkrétny termín. Ušetríte tak množstvo času. Ministerstvo vnútra pred časom upravilo rezervačný systém tak, aby ho nezneužívali subjekty schopné využívať metadáta, a tiež ľudia, ktorí si termín rezervovali, ale nakoniec sa na pracovisko nedostavili. Ak to v súčasnosti urobíte, rezervačný systém nebudete môcť využiť ďalších 60 dní.

Myslite na budúcoročnú dovolenku už teraz

Pripomíname, že o občiansky preukaz možno požiadať už pol roka pred uplynutím platnosti. Ak ste v takejto situácii a už počas zimy si plánujete letnú dovolenku v zahraničí, navštívte oddelenie dokladov čo najskôr. O občiansky preukaz či pas možno požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov. Vyhotovený doklad si môžete vyzdvihnúť na vami vybranom náhradnom pracovisku blízko domova či práce, alebo si ho nechať doručiť kuriérom, čo je v súčasnosti bez poplatku. V prípade cestovného pasu táto služba nie je zriadená a cestovný pas je potrebné vyzdvihnúť na oddelení dokladov, kde bola žiadosť podaná.

Záujem o cestovné doklady začína stúpať každoročne na jar, kedy sa ľudia začínajú intenzívne pripravovať na zahraničné dovolenky. Pasy vybavujú najmä deťom, v prípade ktorých je platnosť dokladu skrátená na 2 až 5 rokov.