Prinášame 7 konkrétnych riešení na zastavenie rastu cien energií

Rada pre bezpečnú energiu strany Sloboda a Solidarita (SASKA) predstavila sedem opatrení, ktoré by zabránili dramatickému nárastu cien elektriny pre domácnosti. Tieto opatrenia navyše nezaťažia štátny rozpočet.

„Slovenská má dnes podľa indexu cien energií domácností šieste najnižšie ceny elektriny v Európe. Je to vďaka memorandu, ktoré sme ešte na ministerstve hospodárstva uzavreli so Slovenskými elektrárňami. Pre budúci rok je však táto otázka otvorená, keďže stále nie je podpísaná implementačná zmluva nadväzujúca na memorandum. V roku 2024 tak môže slovenským domácnostiam hroziť výrazný nárast cien energií, pričom ÚRSO varuje, že to môže byť až o 80% v prípade elektriny a až o 110% v prípade plynu. Aj z toho dôvodu prichádzame so siedmimi konkrétnymi riešeniami, ktoré sú súčasťou predstaveného dokumentu Kostra energetickej politiky SR,“ uviedol predseda SASKY Richard Sulík.

Podľa predsedu Rady pre bezpečnú energiu strany Sloboda a Solidarita Karola Galeka je potrebné využiť všetky opatrenia, ktoré má štát k dispozícií. „Väčšinu týchto opatrení vie využiť vláda dnes. Veríme preto, že aj vďaka našim opatreniam k žiadnemu dramatickému zvýšeniu cien pre domácnosti nepríde,“ doplnil Karol Galek.

Sedem opatrení SASKY pre zastavenie nárastu cien energií:

1. Podpis implementačnej zmluvy so Slovenskými elektrárňami
2. Využitie elektriny od Vodohospodárskej výstavby
3. Zaviesť úspory energií tam, kde je to možné
4. Adresnosť pomoci v rozsahu podľa potreby
5. Efektívne a jednoduché čerpanie fondov
6. Využitie lacného plynu zo zásobníka v Dolných Bojanoviciach
7. Skladovacia povinnosť a regulované ceny za uskladnenie plynu