Homofóbne útoky na Tódovú a Záleskú nie su akceptovateľnou súčasťou verejného diskurzu Ilustr. foto: Denník N

Mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) a Dúhové Slovensko n.o. ostro odsudzujú homofóbne výroky politikov a političiek, ako aj iných osôb vo verejnom priestore, smerované voči novinárke Monike Tódovej a sudkyni Pamele Záleskej. Homofóbia nepatrí do verejného diskurzu. Homofóbia, ako sme videli minulý rok na Zámockej ulici v Bratislave, zabíja.

“Sledujúc súčasné homofóbne útoky, je z ľudského hľadiska pochopiteľné, prečo si novinárka a sudkyňa chceli uchovať svoje súkromie. Monika Tódová však urobila chybu. Pamela Záleská urobila chybu. Vedenie Denníka N urobilo chybu. Mali o svojom blízkom osobnom vzťahu informovať vopred, nech je jeho skutočný charakter akýkoľvek. Nič z toho však nedáva nikomu právo na homofóbne útoky. Otázkam konfliktu záujmov a novinárskej etiky to nepomôže, skôr naopak, a ďalej to prehĺbi polarizáciu spoločnosti,” povedal riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

Monika Tódová a Pamela Záleská sa dostali do centra záujmu najprv webov v rámci dezinformačnej scény, následne niektorých politikov a političiek, potom čo sa na internete objavili zábery z ich spoločnej dovolenky v Tatrách. Monika Tódová je dlhoročná novinárka, ktorá sa preslávila najmä v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a súvisiacimi udalosťami, vrátane zverejnenia komunikácie Mariána Kočnera cez aplikáciu Threema. Pamela Záleská je sudkyňa na Špecializovanom trestnom súde, ktorá rozhodovala vo viacerých medializovaných kauzách.

“Nemusíme byť fanúšikmi Moniky Tódovej alebo Denníka N. Koniec koncov, aj on sám v minulosti publikoval texty, ktoré boli z hľadiska homofóbie problematické. Mali by sme však chápať rozdiel medzi legitímnou kritikou za etické a profesionálne pochybenie a šírením homofóbnej nenávisti. Takéto reakcie môžu pomôcť možno v predvolebnom boji, ale našej spoločnosti z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska len uškodia,” dodala koordinátorka Dúhového Slovenska Zuzana Slamená.

Inštitút ľudských práv sa dlhodobo venuje problematike homofóbie. Spolu s Dúhovým Slovenskom už 11 rokov organizuje anketu o anti-cenu Homofób roka. Opakovane vydal a distribuoval do viac ako 150 stredných škôl po celom Slovensku príručku o LGBT ľuďoch pod názvom Dve/Dvaja a usporiadal viaceré verejné zhromaždenia proti homofóbii. Naposledy pred sídlom Konferencie biskupov Slovenska, potom čo arcibiskup Orosch šíril urážlivé výroky na adresu obetí streľby na Zámockej ulici v Bratislave.