Londýn a Sydney zosadili Paríž z pozície „najlepšieho mesta" sveta

Londýn, Sydney, Paríž, New York a Rím celkovo zvíťazili vo voľbe o "najlepšie mesto." Sydney bolo označené za najbezpečnejšie mesto sveta s najprívetivejšími obyvateľmi Londýn bol zvolený za mesto, ktoré je najviac otvorené rôznym kultúram.

K týmto záverom dospel pravidelný dvojročný Anholtov index GfK City Brands (CBISM) zameraný na skúmanie sily a atraktivity mesta ako značky. Štúdia poskytuje ucelený pohľad na jednotlivé mestá a skúma tieto hlavné kategórie: vonkajšiu prezentáciu mesta (jeho medzinárodný význam a postavenie), vzhľad, vybavenosť (napr. dostupnosť ubytovania a štandard verejných služieb), obyvateľov, atmosféru (zaujímavé aktivity, ktoré mesto ponúka) a potenciál (ekonomické a vzdelávacie možnosti).

Popri prepade Paríža o dve miesta bol zaznamenaný ešte jeden zaujímavý posun smerom dole medzi mestami, ktorým sa v minulosti v rebríčku darilo: Tokio sa oproti roku 2011 prepadlo o sedem priečok z 10. na 17. miesto. Naopak, Amsterdam sa posunul v porovnaní s rokom 2011 smerom hore zo 17. na tohtoročnú 11. pozíciu.

Simon Anholt, nezávislý strategický poradca pre oblasť národnej identity a imidžu, komentuje výsledky takto: "Index CBISM neposudzuje mesto iba na základe jedného kritéria. Poskytuje celkový obraz, ktorého súčasťou je aj sociálne a kultúrne prostredie mesta, jeho podoba a atmosféra, verejné služby, ekonomické a vzdelávacie možnosti a spôsob, akým mesto vplýva na svet. Takže, zatiaľ čo Paríž stále vedie v oblasti "atmosféry", jeho celkový výsledok na indexe nepriaznivo ovplyvňuje 13., respektíve 14. priečka v oblasti "obyvateľ" a "vybavenosť". Obrovský tohtoročný prepad v oblasti "potenciálu", ktorý zaznamenal index oproti roku 2011 by mal ešte viac varovať mesto a tých, ktorí sa na jeho imidži podieľajú".

Xiaoyan Zhao, Senior Vice President a riaditeľ indexu CBISM v spoločnosti GfK k tomu dodáva: "Pri pohľade na potenciál všetkých 50 miest sa ukazuje, že Paríž v tejto oblasti zaznamenal jeden z najvyšších poklesov, spoločne s ďalšími dvomi hlavnými mestami, ktoré čelia zložitej hospodárskej situácii - Madridom a Tokiom. Najväčší posun smerom hore naopak zaznamenal Bangkok, Johannesburg a Istanbul, teda hlavné mestá rozvíjajúcich sa ekonomík. Väčšina miest nachádzajúcich sa v niektorých z rozvíjajúcich sa ekonomík obsadila miesta v dolnej polovici rebríčka, ale práve nedávny posun smerom hore v oblasti potenciálu naznačuje, že priepasť medzi západnými metropolami a týmito mestami sa môže postupne zmenšovať."

Najbezpečnejšie je v Sydney, jeho obyvatelia sú zároveň najprívetivejší

Ak posudzujeme mestá podľa ich obyvateľov, víťazí Sydney, ktorého obyvatelia sú "ústretoví a prívetiví". Na druhom mieste je Toronto. Sydney taktiež zvíťazilo, pred Ženevou a Viedňou, v pocite bezpečia, ktorý poskytuje svojim návštevníkom.

Prívetivá a otvorená povaha obyvateľov priniesla mestu Rio de Janeiro, dejisku budúceho svetového šampionátu vo futbale a letných olympijských hier, skvelé tretie miesto v kategórii "obyvateľ". Ako ale dodáva Simon Anholt: "Mesto by sa malo zamerať na ďalšie oblasti, ktoré budú pre úspech spomínaných dvoch udalostí kľúčové. V oblasti bezpečnosti obsadilo totiž mesto 47. z celkových 50. miest."

Londýn obsadil prvé miesto medzi mestami, ktorých návštevníci majú pocit, že práve tu nájdu pochopenie pre svoju kultúru a ľahko sa tu udomácnia. V rebríčku ho nasledovali Sydney a New York. Londýn bol zároveň jediné európske mesto, ktoré v tejto kategórii uspelo.

Medzi rozvíjajúcimi sa ekonomikami zaznamenali úspech tieto mestá: Singapur (20. miesto v kategórii prívetivosti obyvateľov), Praha (23. miesto v kategórii pocitu bezpečia) a Rio de Janeiro a Praha, ktoré sa delia o 29. miesto medzi mestami otvorenými kultúrnym rozdielom.

"Naši klienti pochádzajú, ako z rozvinutých tak aj z rozvíjajúcich sa ekonomík, a veľmi im záleží na zviditeľnení ich mesta a zlepšení jeho vnímania na trhu," komentuje výsledky Xiaoyan Zhao. "Náš prieskum im pomáha zistiť, ktoré ich aktivity fungujú a kde naopak ich snaha neprináša zmenu vnímania. Môžu tak posúdiť, ktoré aktivity je potrebné uprednostniť a ktoré naopak zmeniť."

Nasledujúca tabuľka ukazuje päť najlepších a tri najzaujímavejšie výsledky v troch rôznych kategóriách spadajúcich pod oblasť "obyvatelia":

O Anholtovom indexe GfK City Brands

Anholtov index GfK City Brands posudzuje vonkajší obraz 50 miest na základe viac ako 50 otázok zameraných na prezentáciu týchto miest, ich vzhľadu, vybavenosti, atmosféry, obyvateľov a celkového potenciálu. Štúdia pre rok 2013 vychádza z celkom 5 144 rozhovorov uskutočnených v Austrálii, Brazílii, Číne, Francúzsku, Nemecku, Indii, Rusku, Južnej Kórei, Veľkej Británii a v Spojených štátoch. Respondenti boli starší ako 18 rokov a svoje odpovede uviedli v on-line rozhovore. Pri použití najnovších on-line parametrov populácie bola získaná vzorka vyvážená tak, aby odrážala demografické charakteristiky vrátane veku, pohlavia a vzdelania on-line populácie danej krajiny. Práce v teréne prebiehali od 8. do 23. mája 2013.