Každé jedno euro, ktoré pribudne do 4. októbra v zbierke na Boženu bude zdvojnásobené. Až do 100 000 EUR

Slovenské odmínovacie zariadenie Božena 5 je dnes oveľa bližšie k tomu, aby sa vďaka darom verejnosti dostalo na Ukrajinu do konca tohto roka. Od mája vyše 5000 darcov poslalo už 417 000 EUR ( k 12.9.). Táto suma môže za krátko stúpnuť o ďalších 200 000 tisíc EUR, čím by sa zbierka dostala úspešne do cieľa. 

Nadácia Pontis, Nadácia otvorenej spoločnosti a Taipejská reprezentačná kancelária na Slovensku totiž organizátorom zbierky na Boženu poskytnú tzv. matchingový dar. Z tohto daru bude zdvojnásobené každé jedno euro, ktoré na Boženu od dnešného dňa pribudne na darcovskej platforme Donio do 4. októbra, teda počas najbližších 23 dní.

Ak by ľudia poslali v danom rozpätí 100 tisíc eur, matchingový dar prinesie ďalších 100 000 eur. Vo finále by zbierka mohla prekročiť 600 000 eur (417 000  eur k 12.9.2023 + 200 000 EUR = 617 000 EUR).

„Za konzorcium nadácií OSF a Pontis chcem potvrdiť, že v zbierke na Boženu venujeme 100 000 EUR, ak sa iniciatíve MIER UKRAJINE podarí vyzbierať 100 000 EUR od individuálnych darcov. Poďme to spolu dokončiť, pošlime Boženu na Ukrajinu,“ apeluje Fedor Blaščák z Nadácie otvorenej spoločnosti.  

"Pomáhať nášmu východnému susedovi je nielen morálne správne a potrebné, ale pre záujmy Slovenska kľúčové. Poskytnutie financií na zariadenie, ktoré pomáha zvyšovať bezpečnosť ľudí na oslobodenom území je pre nás samozrejmosťou." hovorí Michal Kišša, výkonný riaditeľ Nadácie Pontis.

Vedúci Taipejskej reprezentačnej kancelárie v Bratislave David Nan-Yang Lee dodáva: “Stojíme pri Ukrajine od samého začiatku a budeme v tom pokračovať. Ukrajinci potrebujú našu pomoc, pretože bojujú za demokraciu a slobodu – dve základné hodnoty, ktoré si tak veľmi vážime.”

“Veľmi pekne ďakujeme za tento matchingový dar.  Je to pre nás aj pre chersonských EOD hasičov skvelá správa, sme oveľa bližšie k cieľu. Teraz bude dôležité, aby darcovia nepoľavili v podpore zbierky. Máme šancu získať na Boženu až 200 tisíc eur, čo by znamenalo prakticky zloženie cieľovej sumy “ povedal Dodo Dobrík, spoluzakladateľ iniciatívy Dárek pro Putina v ČR a Darček pre Putina v SR.
“Ďakujeme Slovákom, Čechom ale aj ďalším ľuďom za každé jedno euro. Niektorí poslali príspevok aj viackrát. Je úžasné, že z každého nového eura môže byť teraz dvojnásobok. Ideme do finišu,” hovorí Marián Kulich z iniciatívy Mier Ukrajine, ktorá je partnerom zbierky.
“Sme radi, že môžeme podporovať úsilie tímov  iniciatív Mier Ukrajine a Darček pre Putina pri získavaní financií na odmínovacie zariadenie Božena 5”, povedala Zuzana Suchová, správkyňa fundraisingovej platformy Donio.
Výzva, na ktorú verejnosť prispieva prostredníctvom platforiem www.darcekpreputina.eu a https://www.donio.sk/bozena-na-ukrajinu bola oficiálne spustená  8. mája pred ukrajinským veľvyslanectvom podujatím Nie je to hra - pošlime Boženu na Ukrajinu, kde ukrajinský traktor - symbol hrdinstva ukrajinských farmárov demonštratívne zničil niekoľko atráp tankových mín. Ukrajina má s mínami obrovský problém, zamínované sú tisíce kilometrov jej územia. Je to tiež jeden z dôvodov spomalenia protiofenzívy. Božena 5 je efektívny odmínovací stroj určený na humanitárne odmínovanie. Práca s ňou je mnohonásobne rýchlejšia a bezpečnejšia, ako keby ju mali vykonávať len ľudia.
Božena podľa slovenských ženistov, s ktorými iniciatíva MIER UKRAJINE bola v kontakte, a ktorí slúžili na misiách OSN  reálne zachraňuje životy.  Pomáhali si s ňou na mínových poliach i v zastavaných oblastiach. Zo 600 slovenských ženistov počas piatich rokov trvajúcich odmínovacích prác v bývalej Juhoslávii nikto nezahynul. Zbierka na Boženu 5 získala aj záštitu ministerstva obrany SR. 
Cieľová suma na nákup odmínovacieho zariadenia slovenskej výroby s príslušenstvom je 650-tisíc eur. Cena zahŕňa aj výcvik hasičského EOD (likvidácia výbušnej munície) tímu na Ukrajine, dopravník, vybavenie pre hasičský EOD tím (prvky balistickej ochrany, detektory, a menšie vybavenie), ako aj dopravu na miesto určenia. Výrobca Way Industries v cene zabezpečí výcvik obsluhy. Logistiku projektu má na starosti nezisková organizácia Team4Ukraine tvorená prevažne vojakmi v aktívnych zálohách, ktorí na Ukrajine pomáhajú od roku 2017. Team4Ukraine je dlhodobým partnerom iniciatívy Darček pre Putina a zabezpečil už doručenie viacerých zariadení na miesto určenia. Team4Ukraine po úspešnom ukončení zbierky zabezpečí doručenie Boženy hasičskému zboru v Chersonskej oblasti, ktorý bude mať na starosti likvidáciu mín.
 
Podporovatelia výzvy na odmínovacie zariadenie Božena 5:
Jakub Goda (publicista a komunikačný expert), Randy Hric (zakladateľ Aktuálne o Ukrajine), Daniel Milo (odborník na boj proti dezinformáciám), Tomáš Forró (vojnový reportér a autor), Matúš Ritomský, (umelec a publicista), Grigorij Mesežnikov (politológ a spoluzakladateľ Inštitútu pre verejné otázky), Soňa Gyarfašová (novinárka), Vladimír Špánik (zakladateľ Združenia občanov miest a obcí Slovenska), Tomáš Kriššák (odborník v oblasti boja proti dezinformáciám), Kat Cíbiková (aktivistka) a iniciatíva Dobre, Juraj Rizman (PR manažér v treťom sektore) a ďalší.
 O zbierke Darček pre Putina
Dárek pro Putina/ www.zbraneproukrajinu.cz je rešpektovanou občianskou zbierkou, ktorú inicioval podnikateľ a filantrop Dalibor Dědek. Dalibor Dědek okrem iniciácie vzniku, zbierku aj finančne podporoval a uhrádzal všetky náklady spojené s prevádzkou zbierky. Aktuálne je zbierka vedená tímom nadačného fondu a je už schopná samofinacovania. Jej zbierky pre ukrajinskú armádu získali podporu ukrajinskej ambasády v Prahe, Armády ČR a ministerstva obrany ČR. Zbierka od vzniku svojej existencie vyzbierala vyše 20 miliónov eur od približne 150 000 darcov. Zbierka vznikla 4. mája 2022 2 a za rok jej existencie o nej informovali mnohé svetové médiá ako BBC, New York Times, CNN, Der Spiegel, Reuters a iné.