Fico sa snaží o ovládnutie ÚRSO. Ceny plynu to ale nevyrieši

Fico sa snaží o ovládnutie ÚRSO. Ceny plynu to ale nevyrieši Ilustr. foto: Facebook Robert Fico

Vláda na čele s Robertom Ficom nám posledné dni stále viac dokazuje, že absolútne nerozumie tomu, ako funguje regulácia cien energií. Fico sa okrem útokov na právny štát, mimovládne organizácie začal vyhrážať už aj nezávislým úradom, konkrétne Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Ten si pritom len plní svoju zákonnú povinnosť. Nízke ceny energií strana Sloboda a Solidarita (SaS) na rok 2024 vybavila, konkrétne riešenia ponúka aj v prípade plynu.

Fico začal podľa podpredsedu SaS Branislava Gröhlinga útočiť na predsedu ÚRSO Andreja Jurisa, ktorého chce zaškrtiť vlastnými rukami. „Označil ho tiež za sociálneho teroristu. Takéto slová nepatria do úst premiéra, a to navyše voči predsedovi nezávislého úradu. Jeho slová ostro odsudzujeme, pretože pán Juris si ich nezaslúži. ÚRSO si totiž len plnil zákonnú povinnosť a vydal rozhodnutie o maximálnych cenách plynu, ktoré môžu dodávatelia účtovať domácnostiam. Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Kamil Šaško z Hlasu paradoxne potvrdil, že ÚRSO postupovalo v súlade so zákonom. Koalícia by sa tak mala dohodnúť na jednotnej komunikácii,“ povedal B. Gröhling.

Vláda podľa neho dokazuje, že reguláciám cien nerozumie, zároveň netuší, aké má zákonné možnosti, ako je napríklad krízová regulácia, za ktorú Fico vlani ešte ako opozičný poslanec sám hlasoval. „Premiér sa zasekol v predvolebnej kampani a jeho zúfalá snaha o ovládnutie ÚRSO má zakryť jeho neschopnosť riešiť akékoľvek krízy. Namiesto riešenia cien plynu pre domácnosti na budúci rok sa hádže o zem a chce odvolať vedenie nezávislého regulačného úradu a dosadiť si vlastných povoľných úradníkov. Toto je trest za dodržanie zákona a predpísaných lehôt,“ uviedol Branislav Gröhling a dodal, že celú energetickú krízu spôsobil ten istý človek, ktorý rozpútal vojnu na Ukrajine. „V SaS si ctíme fakty a predkladáme konkrétne riešenia,“ dodal.

Podľa podpredsedu SaS a experta pre energetiku Karola Galeka Fico zavádza verejnosť, pretože regulované ceny plynu pre budúci rok klesli podľa výpočtu ÚRSO v priemere o 24 až 27 percent. „V roku 2022 dosiahol trh svoje historické maximá a plyn sa predával po viac ako 300 eur za MWh, dnes je to okolo 43 eur za MWh. Z trhových cien sa následne vypočítava regulovaná cena pre domácnosti a stanovené sú ako maximálne, ktoré môže dodávateľ účtovať. Avizované viac ako dvojnásobné zvýšenie nie je voči tohtoročným regulovaným cenám, ale zastropovaným cenám určeným vládou na základe nariadenia. Tie sú následne smerodajné pre určenie množstva peňazí potrebných na kompenzácie. V tomto roku na to vláda vyčlenila 1,7 miliardy eur. Súčasné vedenie rezortu naznačuje, že pre budúci rok sa len prekopírujú existujúce nariadenia a bude sa pokračovať v plošnej podpore, štátny rozpočet to vyjde na 800 až 900 miliónov eur,“ vysvetlil Karol Galek.

Vláda tak podľa jeho slov nič nové nevymyslela. Pritom ÚRSO na vývoj cien plynu na trhu upozorňuje od začiatku roku. „Kým sme my ako strana SaS navrhovali vláde uvoľniť historicky držaný a nikdy nevyužitý plyn zo zásobníka v Dolných Bojanoviciach, zaviesť povinné zásoby plynu či adresnosť dotácií, Robert Fico si robil kampaň strašením Slovákov s utečencami. Teraz však musí čeliť dozvukom energetickej krízy. K dispozícii má všetky nástroje a riešenia. Lacnú elektrinu pre domácnosti vybavil od Slovenských elektrární Richard Sulík, tam nemusí robiť nič,“ povedal expert pre energetiku.

 

V prípade plynu vie vďaka legislatíve, za ktorú hlasoval aj on, vypnúť reguláciu a sám určiť, koľko bude plyn stáť. Rovnako vie zaviesť adresnosť dotácií podľa tarifných tried a spôsobu využitia plynu a obzvlášť tak pomôcť ľuďom, ktorí plynom kúria. Zároveň by mal motivovať ľudí, aby plynom šetrili. „Je škoda, že Robert Fico sa namiesto hľadania riešení zmôže len na výhovorky a spôsoby, ako hodiť zodpovednosť na druhých. Keďže samotné ministerstvo hospodárstva potvrdilo správnosť postupu regulačného úradu, Ficovi nezostáva nič iné, ako sa im ospravedlniť,“ dodal Karol Galek.