Ako si vybrať správny krém na tvár?

Ako si vybrať správny krém na tvár?

Krása každého dievčaťa do značnej miery závisí od stavu jej pokožky. Je ovplyvnená mnohými faktormi, od genetickej predispozície až po náladu.

A musíme priznať, že všetky dievčatá sa skôr či neskôr stretávajú s problémami pokožky tváre, ktoré začínajú hormonálnymi zmenami v organizme. Aby bola pokožka tváre zdravá a krásna, musíte sa o ňu správne starať. Prvým a hlavným liekom na to sú krémy na tvár.

Výber krému na tvár by nemal byť spontánny, ale závisí od mnohých faktorov. V tomto článku popíšeme kritériá pre správny výber a ukážeme vám, ako určiť vhodný krém na starostlivosť o pleť.

Výber krému na tvár v závislosti od typu pleti

Pleť tváre môže byť normálna, mastná, suchá alebo zmiešaná. Každý typ si vyžaduje iný prístup, preto sa krémy budú líšiť svojim zložením, konzistenciou a účinkom. Ak si nesprávne určíte typ pleti, pozitívny efekt sa nedostaví, naopak, problémy sa môžu zhoršiť. Ak chcete pochopiť svoj typ pleti, je najlepšie poradiť sa s kozmetikom.

Krémy pre normálnu pleť

Normálna pokožka má dobrú elasticitu, nevyskytujú sa žiadne vrásky, mastný lesk ani rozšírené póry. Potrebuje hydratáciu a ochranu, takže krémy pre tento typ pleti majú ľahkú konzistenciu. Neodporúča sa používať mastné krémy na normálnu pleť, pretože môžu narušiť metabolizmus vody a tukov.

Krémy pre mastnú pokožku a najlepšia kozmetika na aknóznu pleť

Mastná pleť má rozšírené póry, ktoré sa ľahko znečistia. Medzi charakteristické črty mastnej pleti patrí výrazný lesk a akné. Krémy pre tento typ by mali byť ľahké, na gélovej báze a obsahovať matné čiastočky. Medzi látky, ktoré aktívne normalizujú tvorbu kožného mazu: výťažky z aloe, nechtíka, rebríka, kyseliny salicylovej a azelaovej, síra a zinok, vitamíny A a E, bisabolol, alantoín.


Krémy na suchú pokožku

Suchá pokožka je citlivá na vonkajšie vplyvy a rýchlo stráca vlhkosť, rýchlo sa na nej objavujú vrásky. Preto vyžaduje hydratáciu a ochranu. Najlepšie krémy pre tvár na suchú pleť by mali byť bohaté na výživné a hydratačné zložky, obsahovať glycerín a kyselinu hyalurónovú. Pomáhajú obnoviť hydro lipidovú bariéru a udržať vlhkosť v pokožke.

Krémy pre zmiešanú pleť

Ľudia so zmiešanou pleťou často trpia mastnou pokožkou v okolí nosa, čela a brady, zatiaľ čo pokožka na lícach a krku zostáva suchou. Môžete použiť viacero krémov naraz, no najlepšie je zvoliť si špeciálny krém, ktorý kombinuje zmatňujúce a hydratačné zložky.

Nočné a denné krémy

Okrem typu pleti potrebujete vedieť niekoľko ďalších nuancií o výbere krému https://makeup.sk/brand/30469/. Existujú napríklad denné a nočné krémy, ktoré sa líšia svojimi účinkami. Tu si však medzi nimi nemusíte vyberať, pretože musíte použiť obe:

Denné krémy majú ľahkú textúru, hydratujú a upokojujú pokožku a chránia ju pred stresom počas dňa. Je dobré, ak krém obsahuje SPF filtre, ktoré zabezpečia ochranu pred slnečnými lúčmi.
Nočné krémy majú hustú konzistenciu. Tieto produkty obnovujú pokožku a vyživujú ju. Vyznačujú sa vysokou účinnosťou, keďže pokožka je počas spánku vnímavejšia na živiny.

Výber krému podľa vekovej kategórie

Procesy, ktoré sa vyskytujú v mladej a zrelej pokožke, sa môžu výrazne líšiť. To znamená, že v rôznom veku je potrebné používať rôzne kozmetické prípravky. Napríklad, ak začnete používať krém proti starnutiu v mladom veku, môže to poškodiť vašu pokožku. Naopak, produkty pre ľudí do 25 rokov môžu obsahovať látky, ktoré nebudú dostatočne účinné pre zrelú pleť.

Prírodné VS syntetické krémy

Zatiaľ čo niektoré syntetické látky môžu byť celkom účinné, mnohé neprirodzené najlepšie krémy pre tvár obsahujú drsné zložky, ktoré pri opakovanom používaní negatívne ovplyvnia vašu pokožku. Na rozdiel od nich prírodné krémy na tvár obsahujú prírodné látky a jemné konzervačné látky. Vďaka tomu sú bezpečné pre každodenné použitie.

Upozorňujeme, že prírodné krémy často nie sú hypoalergénne. Pred nákupom si pozorne prečítajte zloženie a otestujte krém na malej ploche pokožky, ak viete, že vaša pokožka je náchylná na alergické reakcie.

Užitočné rady pri výbere krému na tvár

Tu je niekoľko všeobecných tipov, ktoré vám pomôžu vybrať ten najlepší produkt starostlivosti o pleť:

  • Neverte „super“ krémom, ktoré sľubujú okamžité vyriešenie problému. Hoci niektoré kozmetické prípravky (masky, séra) majú vysokú intenzitu účinku, aj kvalitné krémy vyžadujú pravidelné používanie na dosiahnutie stabilnéhoúčinku.
  • Dávajte pozor na dátum spotreby produktov a pri nákupe si vypočítajte objem, aby ste zvyšný krém neskôr nevyhodili.
  • Krémy v tubách a vákuových fľaštičkách majú miernu výhodu, pretože pri použití sa podstatná časť kozmetického produktu nedostáva do kontaktu s vašimi rukami. Ak ste si krém kúpili v tube, na jeho odstránenie je lepšie použiť špachtľu.
  • Dobré krémy sa rýchlo vstrebávajú a nezanechávajú na pokožke mastný film. Ak je možnosť otestovať, tak budete môcť určiť kvalitnejší produkt.
  • Vždy si prečítajte informácie a recenzie o kozmetike, ak ju kupujete prvýkrát.
  • Krémy na starostlivosť o tvár je najlepšie kupovať v špecializovaných značkových predajniach.

Dúfame, že naše tipy vám pomôžu vybrať ten najvhodnejší krém na tvár, ktorý sa rýchlo vyrovná s problémami.