Pellegrini nie je hodný postu hlavy štátu a ani predsedu NR SR

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje správanie Petra Pellegriniho v súvislosti s ohlásením svojej kandidatúry za absurdné a nehodné predsedu najvyššieho zákonodarného zboru.

Predseda NR SR Peter Pellegrini dnes oznámil, že svoje rozhodnutie kandidovať za prezidenta oznámi 19. januára. „Peter Pelelgrini vie už od volieb, že bude kandidovať za prezidenta. Umelo však naťahuje čas nielen s ohlásením svojej kandidatúry, ale zbytočne dlho otáľal aj s vyhlásením volieb. Jediným cieľom týchto Pellegriniho hier je, že nechce spájať svoju kandidatúru s únosom právneho štátu, ktorému dnes asistuje v parlamente. Zároveň však poškodzuje ostatných kandidátov, ktorí doteraz nemali informácie o konaní volieb a ani o tom, dokedy môžu zbierať podpisy od občanov," povedal predseda SaS Richard Sulík s tým, že ide o zbytočný cirkus a správanie nehodné predsedu NR SR.

Upozorniť verejnosť však treba aj na Pellegriniho názorovú piruetu. Kým od Andreja Kisku či Zuzany Čaputovej ostentatívne vyžadoval nadstraníckosť, dnes ľudia z vedenia jeho strany otvorene hovoria o tom, že by Peter Pellegrini ako prezident mohol ostať nielen členom strany, ale aj jej predsedom. „Toto je absolútne neakceptovateľné. Pellegrini sa dnes na tlačovej besede pri otázkach o jeho nadstraníckosti len vykrúcal a nedokázal jasne povedať, ako ju chce ako hlava štátu zaručiť,” doplnil predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

Peter Pellegrini zrejme nepochopil, aká je úloha prezidenta v slovenskom volebnom systéme. Ten síce musí spolupracovať s vládou či parlamentom, avšak zároveň je ich brzdou a protiváhou. „Tento človek každým dňom dokazuje, že nie je hodný postu prezidenta, ale ani predsedu NR SR. Je pritom len príznačné, že jeho najväčším nepriateľom je dnes vlastný koaličný partner Andrej Danko, ktorý nemá problém skĺznuť k najhrubšiemu buranstvu," uzavrel B.Gröhling.