Turnaj proti rasizmu podporili bývalí reprezentanti, hudobníci i novinári

Turnaj proti rasizmu podporili bývalí reprezentanti, hudobníci i novinári

V športovom areáli Mladá Garda v Bratislave sa 20. októbra 2013 v rámci celoeurópskej iniciatívy Akčné týždne FARE uskutočnil už VI. ročník Turnaja Bratislavskej ligy v malom futbale proti rasizmu a intolerancii.

Podujatie s 12 rôznorodými tímami zloženými z väčšinových i menšinových hráčov vyslalo signál existencie miesta tolerancie a rešpektu k rôznosti. Vyše stovka futbalistov počas otváracieho ceremoniálu ukázala rasizmu, nenávisti a predsudkom červené karty.

Podujatie organizátori otvorili za účasti župana Bratislavského samosprávneho kraja Freša, speváka Laskyho z Pary či rómskeho muzikanta a aktivistu Vladimíra Sendreia, ktorý aj zasiahol do hry v rámci tímu FK Roma Revúca.

Slávnostný výkop Turnaja zaobstarali veľvyslanec projektu Šport spája, rôzne farby, jedna hra, podporeného z Nórskych fondov Alias Lembakoali s bývalým reprezentantom Slovenska Samuelom Slovákom. Lembakoali si do svojho výberu priateľov posilnených o rómskych futbalistov a utečencov žijúcich na Slovensku pozval aj ďalších bývalých internacionálov, Jozefa Jurigu a Romana Kratochvíla.

„Ďakujem Alimu, že ma sem zavolal. Doteraz som nevedel, ze takéto podujatie existuje, veľmi si vážim, že som mohol prísť a som rád, že cez futbal sa môžu spojiť ľudia, ktorí na prvý pohľad nie sú rovnakí, ale futbal dáva príležitosť, aby sa spojili ľudia rôzneho vierovyznania či farby pleti. Bol by som rád, ak by sa pravidlá futbalu preniesli aj do ozajstného života", povedal Samuel Slovák.

Turnaj podporil aj Bratislavský samosprávny kraj. „Rád by som vyzdvihol organizátorov a účastníkov, ktorí sem dnes prišli. Treba vyslať verejnosti signál, čo si o rasizme myslime. Najmä mládeži, aby aj mladí videli, že rasizmus je niečo, čo musíme odmietnuť nielen v škole, ale aj v spoločnosti, " povedal župan Frešo.

Na turnaji tradične nechýbal Mediálny tím, za ktorí nastúpili redaktori Markízy, SME, Digi sportu, denníka Plus 1 deň, Slovenského rozhlasu či denníka Šport. Nováčikom bol výber zábavného športového portálu Takurcitee.sk, ktorý vhodne doplnili dvaja konžskí utečenci, a vo štvrťfinále tento výber dokonca prekvapujúco zdolal družinu okolo Aliho Lembakoaliho.

Z prvého a druhého miesta sa napokon tešili výbery 1. a 2. Bratislavskej ligy v malom futbale. V silnej konkurencii si tretie miesto vybojoval tím Lions United F.C. tvorený africkými, slovenskými a európskymi študentmi.

Iniciatívy proti diskriminácii a rasizmu v rámci Akčných týždňov FARE sa tento rok uskutočnili v 50 európskych krajinách. Na Slovensku okrem Bratislavy napríklad aj vo Veľkom Šariši či Veľkých Kapušanoch. Spolu sa u nás od 15.-29. októbra uskutoční rekordných 12 podujatí manifestujúcich toleranciu a podporujúcich búranie predsudkov.