SaS: Vyzývame Fica, aby podpísal trestnú novelu a nechal konať prezidentku

Parlament vo štvrtok 8. februára schválil hanebnú novelu Trestného zákona, súčasťou ktorej je aj skrátená premlčacia lehota pri znásilnení z 20 na 10 rokov. Novelu však premiér Robert Fico stále nepodpísal, čo znamená, že nebola doručená prezidentke, aby mohla ďalej konať. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) ho preto vyzýva, aby urobil, čo sa od neho očakáva, novelu podpísal a poslal ju prezidentke na ďalšie konanie.

„Koalícia sa s novelou tak veľmi ponáhľala, že úplne uťala diskusiu k nemu. Teraz ale Robert Fico čaká, nikam sa neponáhľa. Toto je totálny úskok od demokracie. Keď si za novelou stojí, nech ju podpíše, lenže vyčkáva, pretože nechce dať prezidentke priestor na to, aby mohla konať a aby mohol novelu prípadne posúdiť Ústavný súd,“ povedala poslankyňa NR SR za SaS Mária Kolíková.

Za hrubý cynizmus a nepochopenie situácie považuje SaS aj to, že sa Fico vo videu obrátil na hlavu štátu, aby v rámci svojich pripomienok vrátila premlčanie pri znásilnení z 10 späť na 20 rokov. „Vyzývame ho, aby nebol zbabelec a neskrýval sa za sukňu prezidentky,“ povedala M. Kolíková.

Už teraz vie M. Kolíková o prípadoch, ktoré nebudú odstíhané, ak právna úprava prejde. Skôr sa treba podľa nej zamerať na vytvorenie priestoru, aby mohli ženy nahlasovať trestný čin a nie skracovať priestor na vyšetrenie. Zároveň upozornila aj na to, že po funuse sa ozval aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý sa až teraz začal hlásiť k ochrane obetí trestných činov. „Voličky Smeru, Hlasu a SNS, Robert Fico vás klame, ide proti vám, nedáva priestor na vašu ochranu, ale ešte sme v národnej rade my a ako politici urobíme všetko pre to, aby ste tento priestor mali, za čo budeme bojovať,“ dodala Mária Kolíková.

Podľa poslanca Alojza Hlinu hrá koalícia preteky, kto urobí čo skôr, potom urobia chybu, Fico namieta, že to mala opraviť opozícia a následne vyplakáva, že to má opraviť prezidentka. "Toto je z jeho strany totálna arogancia,“ povedal poslanec. Celé svoje konanie napokon koalícia podľa neho premodeluje tak, že ona je tá, ktorá bojuje za ženy, pričom vyzýva prezidentku k tomu, aby niečo zmenila. „To, čo sa deje, je hrozné. Sme konfrontovaní s chrapúnstvom Roberta Fica,“ dodal na záver A. Hlina.