SaS: Tvrdo odsudzujeme zrušenie výzvy pre mimovládky na ľudskoprávne projekty

Ministerstvo spravodlivosti rozhodlo o zrušení dotačnej schémy pre mimovládne organizácie, ktoré robia projekty v oblasti ľudských práv. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) toto rozhodnutie tvrdo odsudzuje a považuje toto konanie rezortu spravodlivosti za bezprecedentné, keďže výzva funguje minimálne od roku 2010. Zvoláme preto spolu s ostatnými opozičnými stranami mimoriadny ľudskoprávny výbor, na ktorom budeme žiadať od ministra Borisa Suska vysvetlenie.

Kedysi bolo v schéme na ľudskoprávne projekty oveľa viac peňazí, teraz ide o 700-tisíc eur. „Ministerstvo zrušilo výzvu krátko pred rozhodovaním o projektoch, pričom v komisii bol aj človek z rezortu, ktorý sa zúčastňoval na rozhodovaní. Je to výsmech demokracii. Projekty mali byť pritom zamerané najmä na zdravotne postihnutých, sluchovo postihnutých, telesne aj mentálne postihnutých,“ vysvetlila poslankyňa NR SR za SaS Mária Kolíková s tým, že takéto projekty nie je možné predložiť do inej výzvy.

Štát podľa jej slov úplne rezignoval na zraniteľné menšiny a nechce im pomáhať. „Peniaze majú byť vraj použité na pomoc obetiam. Nemožno ale vyčleniť jednu skupinu ľudí a tej vôbec nepomôcť s tým, že uprednostníme inú skupinu, ktorá tiež pomoc potrebuje. Obete majú pritom vlastné schémy a im už ministerstvo podporu dalo,“ uviedla M. Kolíková. Vysvetlila, že pre ľudské práva bola zrušená schéma v sume 700-tisíc eur, pričom peniaze na obete boli vyčlenené vo výške 1,6 milióna eur a už sa rozdelili, ďalších 450-tisíc eur bolo vyčlenených pre subjekty, ktoré obetiam násilia pomáhajú. „Ak ide vláda zrušiť 700-tisíc eur pre všetky ľudskoprávne organizácie, tak ide o priamy zásah do nich,“ doplnila Mária Kolíková.

Poslankyňa NR SR za SaS Vladimíra Marcinková je presvedčená, že ide o úmyselnú likvidáciu namierenú voči mimovládnym organizáciám, voči občianskej spoločnosti a voči tomuto silnému pilieru demokracie. Cieľ je podľa nej jediný – oslabiť demokraciu. „Vidíme to na predkladaní zákonov v skrátenom legislatívnom konaní či na vytláčaní odbornej aj laickej verejnosti, organizácií, aj opozičných poslancov z tvorby legislatívy,“ povedala a dodala, že jedným z nástrojov je zničenie organizácií cez takéto výzvy, ktoré im pomáhajú, aby fungovali.

V. Marcinková to považuje za trest za to, že strážia spravodlivosť a právny štát, že upozorňujú na zlyhania politikov, a to nielen koaličných, ale aj opozičných. Bývalá vláda im však podľa nej kolená pod nohy nehádzala. „Mimovládky sú brzdou v spoločnosti, ktorá je veľmi dôležitá, pretože nám nastavuje zrkadlo. Vládna koalícia, ktorá likviduje svojich kritikov a zdravú občiansku verejnosť, sa približuje k autokracii. Každým jej krokom k tomu smerujeme. Sme v európskej rodine štátov, v ktorých sú právny štát a demokracia vysokou hodnotou. Nedovoľme, aby nám Robert Fico zobral slobodu a demokraciu,“ uviedla Vladimíra Marcinková s tým, že toto všetko sú malé krôčiky, akými to robí.