Pozor na možné ohrozenie poskytovania zdravotnej starostlivosti

Pozor na možné ohrozenie poskytovania zdravotnej starostlivosti Foto: Facebook Dolinková

Hnutie SLOVENSKO víta, že ministerka Zuzana Dolinková konečne začala riešiť problematiku detských pohotovostí so samosprávami.

 Vyhláška platí už od jesene 2023 a od júla tohto roku postupne ruší 15 pohotovostí po celom Slovensku. "Hnutie SLOVENSKO odmieta redukovanie detských pohotovostí bez toho, aby Ministerstvo zdravotníctva predstavilo jasný plán, ako zabezpečí zdravotnú starostlivosť o detských pacientov v dotknutých okresoch," povedal bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Lekárom v ústavnej zdravotnej starostlivosti sa od januára 2023 výrazne navýšili mzdy, ale lekárom na pohotovostiach sa ich zákonom stanovená minimálna mzda doteraz nezvýšila. Bez takého navýšenia miezd nie je možné zistiť reálny záujem ambulantných lekárav slúžiť na pohotovostiach. Namiesto toho, aby ministerstvo zistilo záujem ambulantných lekárov o služby na pohotovostiach, tieto pohotovosti ruší. Rezort zdravotníctva a ministerka Dolinková sú zodpovední za riešenie danej problematiky. Hnutie SLOVENSKO bude pozorne sledovať, ako sa budú vyvíjať ďalšie rokovania so samosprávami a dotknutými nemocnicami, ktorých sa rušenie pohotovostí bude bezprostredne týkať. Zároveň upozorňujeme, že kvôli zrušeniu 15 pohotovostí môže dôjsť k ohrozeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti o hospitalizovaných detských pacientov preťaženými lekármi v nemocniciach.