KINEČKO v kraťasoch!

oto: kinecko.com oto: kinecko.com

Práve v týchto jesenných dňoch máte možnosť prečítať si portugalské KINEČKO, ktoré je napriek všetkým klimatickým zmenám stále ešte v kraťasoch.

 

 

A to okrem iného preto, že jedným zo zásadných portugalských podnetov bol pre nás festival krátkometrážnych filmov Curtas vo Vila do Conde, kde Kinečko fyzicky aj mentálne strávilo týždeň, odprezentovalo svoj kurátorský výber krátkych slovenských filmov, pohrúžilo sa do galérie experimentálneho filmu Solar a nadobudlo bronz vo vlnách Atlantiku. Krátke filmy sa v Kinečku stali neoddeliteľné od Portugalska a tak sa s ním ocitli v jednej obálke.

Dozviete sa o vyhnanstve portugalskej kinematografie, zrušení portugalského ministerstva kultúry, láske k filmovému materiálu a analógovej fotografii ale aj o kríze, ktorá sa vznáša nad najdôležitejšou portugalskou filmovou inštitúciou – lisabonskou Cinematekou. Ukážeme vám portugalský koniec sveta. Po exkurzii po Portugalsku sa dočítate o novom filme Michaela Gondryho Pena dní ale aj patafyzike. V suteréne spoznáte krátke filmy Petra Greenawaya a rubrika Poza Kino vás prevedie výstavou experimentátorov s filmovým materiálom a remediáciou v portugalskej galérii Solar.

Tvárou v tvár sa postavíte Zamatovým teroristom, prečítate si kritiku na Kandidáta a zistíte aké je to dať "kokršpanielovi po čumáku". Zistíte, ako sa darí Pandám v distribúcii a aj to, čo dráždi slovenských tvrocov na Audiovizuálnom fonde.

A teraz pozor! Tentokrát si v KINEČKu nenájdete DVD, ale FILM NA STIAHNUTIE! Rozhodli sme sa vyskúšať spoluprácu s medzinárodným portálom pre dokumentárne filmy DAFilms, ktorý exkluzívne iba pre čitateľov Kinečka, sprístupnil pod špeciálnym kódom až do Vianoc streaming portugalského filmu Lisboetas (Lisabončania) režiséra Sérgia Tréffauta z roku 2004.
A na záver ešte jeden pozor! S KINEČKOm stále môžete všetci vyhrať! Každý, kto nakrúti a pošle spot na portugalské KINEČKO, získava ho zadarmo spolu s premiérou spotu 14. novembra vo Foajé na Štefánikovej 16 v Bratislave.

Čo vyhrá ten najlepší?
- krásnu sebareprezentáciu (spot bude nosnou časťou kampane na portugalské číslo a bude sa premietať pred každým premietaním v kine Foajé)
- doživotné predplatné časopisu KINEČKO (www.kinecko.com)
- akreditácie na všetky slovenské filmové festivaly na rok 2014!

Tak už len začať čítať!
Pre viac informácií o portugalskom čísle:
http://kinecko.com/kinecko-v-kratasoch/

Hlavní partneri: Audiovizuálny fond, Ministerstvo kultúry SR
Mediálni partneri: Rádio Devín, Slovakfilm.sk, hentak.sk, Shiz.sk, Doba, Filmpress, citylife.sk, cineville.sk, omediach.com, Katedra audiovizuálnych študií