Krajšie Vianoce vďaka Zóne bez peňazí

Krajšie Vianoce vďaka Zóne bez peňazí

Máte doma pekné veci, ktoré nepotrebujete a je vám ich ľúto vyhodiť? Môžete nimi potešiť niekoho iného a zároveň si sami spraviť radosť inými vecami. A to všetko bez peňazí.

 

 

Zóna bez peňazí sa uskutoční súčasne vo vyše 40 mestách na Slovensku a to v sobotu 30. novembra.

Podporuje medzi ľuďmi recyklovanie a výmenu vecí, ktoré už nepotrebujú, ale zároveň ich nechcú vyhodiť, čím im dajú nový život.

Nevyhadzujte, vymeňte alebo darujte

"Príďte darovať veci, ktoré nepotrebujete, alebo ich vymeňte za také, ktoré sa vám páčia. Aj vďaka vám bude realizovaná hlavná myšlienka celej akcie - urobiť krajšie Vianoce tým, ktorí si to nemôžu prevažne z finančného hľadiska dovoliť. Darčeky predsa nemusia byť nové a ani drahé, pokojne to môžu byť veci získané práve na Zóne bez peňazí" vyzýva organizátor Manik, zakladateľ spoločného komunitného Projektu Život, pomocou ktorého vybral jednotlivých organizátorov v zapojených mestách.

Ak ľudia prestanú riešiť peňažnú hodnotu vecí a začnú si pomáhať tak, že jeden druhému urobia láskavosť, časom môžu uspokojiť väčšinu svojich potrieb prostredníctvom vzájomnej pomoci a zároveň podporiť recyklovanie vecí, ktoré ešte môžu niekoľko rokov slúžiť.


Čo zostane, rozdajú

"Veci, ktoré po Zóne bez peňazí zostanú, rozdelíme a posunieme ďalej. Oblečenie pre dospelých venujeme organizáciám ako Depaul Slovensko a OZ Vagus, detské oblečenie materským centrám, knihy školám pomocou projektu Veľké Knižné Venovanie. Hračky rozdáme deťom prevažne v obciach s vysokou nezamestnanosťou v okolí Rimavskej Soboty, Hnúšte, Revúcej a Rožňavy" doplnil Manik a dodal, že mnohé miesta budú mať počas tejto akcie aj bohatý sprievodný program.

"Nebudú chýbať koncerty, vystúpenia, vernisáže, výstavy výrobkov miestnych umelcov a remeselníkov, tvorivé a vianočné dielne, detské kútiky, arteterapie, literárne posedenie a rôzne workshopy. Taktiež nebudú chýbať napečené domáce koláče, čaje z rôznych kútov sveta, joga, ale aj premietanie filmov a stretnutie so známymi osobnosťami filmového sveta a mnoho ďalšieho. Podrobný program bude vypísaný v udalostiach jednotlivých miest, ktoré nájdete na tomto linku na sociálnej sieti, kde sú zároveň uvedené kontakty a priestory, v ktorých sa Zóna bez peňazí uskutoční".

Mestá, v ktorých bude predvianočná Zóna bez peňazí prebiehať:

Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava, Brezno, Báhoň, Dolný Kubín, Galanta, Hriňová, Hurbanovo, Chorvátsky Grob, Košice, Levoča, Lučenec, Liptovský Mikuláš, Malacky, Margecany, Martin, Modra, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Námestovo, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Revúca, Rimavská Sobota, Ružomberok, Senica, Sereď, Sliač, Spišská Nová Ves, Stará Turá, Stupava, Šaľa, Topoľčany, Trenčín, Trnava, Veľký Šariš, Vranov nad Topľou, Vrútky, Zaježová, Zvolen a Žilina.