Kemka, Latinák, Jakab a Miezga budú predávať

Štvrtý ročník VIANOČNÉHO BAZÁRU CHALAŇOV sa tohto roku uskutoční 6., 7. a 8. decembra vo V-Klube v centre Bratislavy. Charitatívny projekt štyroch hercov – Róberta Jakaba, Juraja Kemku, Lukáša Latináka a Mariána Miezgu už tradične uzavrie Vianočný žúr chalaňov, ktorý je naplánovaný na pondelok 9. decembra.

Obľúbený bazár si z roka na rok získava väčšiu pozornosť ľudí, a to najmä vďaka nenútenej zábave, príjemnej atmosfére a množstvu stretnutí. Medzi „naj" dary tohto roku patrí dres Martina Škrteľa s podpismi hráčov a trénerov klubu FC Liverpool, dres Petra Sagana s podpismi oboch súrodencov Saganovcov a obraz významného slovenského maliara Mareka Ormandíka.
Dres sa od dnešného dňa draží na internetovom portáli www.aukcie.sk. Dražba sa uzavrie v nedeľu 8. decembra o 22.00. Rovnako ako vlani, keď sa takýmto spôsobom dražila raketa Novaka Djokoviča, sa očakáva, že najdramatickejší pohyb bude tesne pred záverom dražby.
„Manželka Martina Škrteľa Barbora, vydražila vlani Djokovičovu raketu ako vianočný darček pre svojho manžela. Martin Škrteľ totiž patrí medzi jeho veľkých obdivovateľov. Podporila tak náš bazár sumou 3100 eur. Nakontaktovali sme sa na ňu, aby sme všetko sprostredkovali, poďakovali sa a tohto roku máme dres kapitána našej reprezentácie a obrancu FC Liverpool," povedal jeden z organizátorov bazáru, Dušan Lančarič. Dres je navyše podpísaný 19timi hráčmi klubu, teda takmer celým tímom.
Métou pre milovníkov umenia bude obraz významného slovenského maliara Mareka Ormandíka, ktorý sa rozhodol darovať do bazáru svoje dielo. Je to obraz s názvom Prosič z cyklu Svätí za dedinou - akryl na plátne, 60x60cm, rok 2012.
Dary a príspevky do tohtoročného bazáru sa budú prijímať v piatok 6. decembra 2013 od 10 do 21.00. Samotný bazár sa uskutoční počas víkendu – 7. a 8. decembra rovnako od 10 do 21 vo V-Klube na Námestí SNP 12. „Prineste čokoľvek, čoho ste schopní vzdať sa, je to pekné, zachovalé, praktické, originálne alebo milé; skrátka čokoľvek, čo darujete s láskou, niekto to môže ešte použiť a navyše je ochotný za to aj zaplatiť," tak znie výzva organizátorov.
Medzi darmi, ktoré nájdu bazáruchtiví návštevníci v oddelení Tuzex budú tiež vstupenky od trojice Geislerová – Vilhelmová – Butko na koncert českého bazáru „Snesitelná lehkost pití" v pražskej Lucerne, kurzy tanca od Tomáša Surovca, hodiny s trénerom golfu od Doda Sotáka, 30 fliaš vína z limitovanej edície „Víno vianočný bazár chalaňov" od Repa winnery a mnoho ďalších originálnych vecí.
Do bazáru samozrejme prispejú aj chalaňi, ktorí ho založili - štyria známi slovenskí herci z divadla Astorka, spolužiaci z VŠMU a kamaráti – Lukáš Latinák, Juraj Kemka, Marián Miezga a Róbert Jakab. Lukáš opäť vyfúka špeciálne pre túto príležitosť sklo, Juraj aj tohto roku namaľuje obraz, Majo ponúkne priamo na mieste svoje tradičné palacinky „Miezgacinky" a Robo bude predávať vlastnoručne nakladaný hermelín, ochutený podľa vlastného receptu.
Nebude chýbať ani gastrokútik, ktorý taktiež ponúka možnosť prispieť na dobrú vec. Okrem spomínaných palaciniek a hermelínu sa bude podávať guláš, francúzske syry, káva z rôznych krajín sveta a v sobotu bude Robo Jakab spolu s Romanom Luknárom pripravovať pravú španielsku paellu.
Projekt s výnimočnou atmosférou si za tri roky získal množstvo priaznivcov. Organizátorom sa darí vyzbierať tisíce predmetov – knihy, CD, DVD, šperky, dekoratívne a úžitkové predmety do domácnosti, obrazy, elektroniku, športové potreby, vstupenky na rôzne podujatia a zážitky, hand made výrobky, kozmetiku a oblečenie od známych značiek a rôzne viac či menej praktické, no v každom prípade pre tento účel veľmi užitočné predmety.

Vrcholom celého projektu bude tradičný žúr, ktorý sa bude konať v pondelok 9. decembra večer v Bratislavskej reštaurácii Flag ship. Pozvanie chalaňov okrem iných prijali: HEX, Polemic, Para, Valihora/Vizváry/Vereš, Marián Čekovský, Opak a AMO, Vec, Adriana Kučerová, Zóna A, Peter Lipa, Le Payaco, Ady Hajdu, Michal Kaščák a Hore Belu, Eddy Portella a Tortola Drums, La3no Kubano, Puding Pani Elvisovej, Katarzia, Jozef Lupták, Kamil Mikulčík /Vilo Csontoš/Vladislav Slnko Šarišský, Lazaro de Jesus Hodelin, Milan Ondrík/Martin Nahálka, Utrumumutru, Kristína Turjanová, Orchester Jeana Valjeana, Laco Cmorej/Jaro Bekr a Dj Carlo. Všetci účinkujúci vystúpia bez nároku na honorár, len s vôľou prispieť a podporiť myšlienku bazáru.
Projekt ponúka štyri možností ako prispieť a ako pomôcť: darovaním vecí do bazáru, kúpou vecí v bazáre, kúpou vstupenky na záverečný žúr a tí, ktorí sa v daných dňoch nemôžu zúčastniť žiadnych z aktivít akcie, môžu do konca kalendárneho roka 2013 poukázať ľubovoľnú sumu prostredníctvom portálu http://dakujeme.sme.sk/
Z vyzbieraných peňazí chalaňi podporia štyri „zážitkové" projekty.
1/ „10 statočných – Cez prekážky ku hviezdam" – podpora 10tich mladých talentov zo sociálne slabších pomerov, aby mohli svoj talent ďalej rozvíjať. V spolupráci s www.dakujeme.sk
2/ „Nezabúdame.." - Rekreácia v kúpeľoch a spomienkové stretnutie bývalých politických väzňov v spolupráci s Konfederáciou politických väzňov Slovenska.
3/ „Homeless juniáles" - Juniáles pre bezdomovcov a predajcov Nota Bene spojený s prekvapením v spolupráci s o.z.Proti prúdu.
4/ Druhý ročník tábora pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia "Black&White - žime spolu! – vol.2" s o.z. Equity

Vlani sa podarilo vyzbierať 31 620 eur, čo bolo o vyše 12 000 viac ako rok pred tým.