Verejnoprávny multiplex bol počas uplynulého roka rozšírený o 22 nových vysielačov

V spolupráci s poskytovateľom verejnoprávneho multiplexu spoločnosťou Towercom bolo za posledný rok vybudovaných 22 nových vysielacích lokalít, posledný DVB-T vysielač bol spustený 16. decembra.

 

 

Dôležitý je najmä spôsob šírenia, ktorý zabezpečuje stabilnú kvalitu pre všetkých divákov, ktorí v danom čase pozerajú alebo počúvajú terestriálne vysielanie. Spôsob terestriálneho vysielania garantuje, že príjem nikdy nebude trpieť preťaženou sieťou a televízne služby RTVS v takejto sieti budú vždy voľne dostupné.

Ako uviedol riaditeľ Sekcie technickej realizácie Andrej Doležal, posledný vysielač projektu dokrývania verejnoprávneho multiplexu bol spustený práve 16. decembra a bude určený pre divákov v lokalite Spišské Podhradie. „Vďaka úspešnej realizácii tohto projektu má RTVS vyriešený plán jednak pokryť každé okresné mesto na Slovensku signálom verejnoprávneho multiplexu, a v neposlednom rade dorovnať pokrytie v tých lokalitách na Slovensku, kde verejnoprávny multiplex pokrytím zaostával za inými sieťami, najmä za druhým multiplexom. Cieľom bolo, aby divák v danej lokalite mal k dispozícii čo najväčšiu programovú ponuku, čo zvýši penetráciu DVB-T na Slovensku. Verím, že tento zámer sa podarí uskutočniť," dodal A. Doležal.

Terestriálne vysielanie je mimoriadne ekonomicky náročné, no predstavuje významnú časť verejnoprávnej služby a verejnoprávneho poslania. Prostredníctvom terestriálnych sietí je len v Európskej únii vysielaných až 2 000 programových služieb, ktoré sú dostupné pre 275 miliónov divákov.

Dostavaný verejnoprávny multiplex počas tohto roka zaznamenal výraznú zmenu v kvalite a dostupnosti siete. V spolupráci s poskytovateľom verejnoprávneho multiplexu bolo vybudovaných 22 nových vysielacích lokalít, ktoré zlepšili príjmové podmienky najmä v hornatých častiach Slovenska, zahustili sieť DVB-T vysielačov a zlepšili pokrytie.

Zoznam vysielačov.