Projekcia Film Café Európa v Nitre, Žiline a Bratislave

Projekcia Film Café Európa v Nitre, Žiline a Bratislave

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a mediálna spoločnosť Film Europe Media Company organizujú vo februári, marci a apríli sériu filmových projekcií a následných diskusií, témy ktorých vzhliadnuté filmy vyprovokujú, so spoločným názvom FILM CAFÉ EURÓPA.

Filmy budú premietnuté v Nitre, Bratislave a v Žiline. V Nitre sa budú projekcie a diskusie konať v Kinoklube Tatra Nitra, v Bratislave v Kine Film Europe v Pisztoryho paláci a v Žiline na Stanici Žilina – Záriečie. Po každej projekcii bude nasledovať diskusia Juraja Kušnierika so zaujímavými hosťami o tom, či a ako to, čo vo filme diváci uvidia, súvisí so životmi nás všetkých na Slovensku a v Európe. Začiatok projekcií v Žiline je o 18.00 hod., Bratislave - o 19.00 hod. a v Nitre o 19.30 hod.

Projekt začne vo februári oceňovaným, znepokojujúcim, kontroverzie vzbudzujúcim filmom nemeckého režiséra Davida Wnendta Bojovníčky (Die Kriegerin). Jeho hlavnou hrdinkou je 20-ročná Marisa, ktorá nenávidí imigrantov, židov, vojakov, vlastne "všetkých", ktorí podľa nej spôsobujú "úpadok" jej krajiny. Preto je súčasťou neonacistickej skupiny a chce si nechať vytetovať portrét Adolfa Hitlera...
Tento film bude premietnutý v utorok, 11. februára v Kinoklube Tatra Nitra, v stredu 12. februára v Kine Film Europe v Bratislave a vo štvrtok 13. februára na Stanici Žilina – Záriečie.

V marci bude projekt pokračovať a tematicky sa bude venovať ženám. V programe je projekcia filmového debutu talentovanej francúzskej herečky a režisérky Silvie Testud Život tej druhej (La vie d'une autre)s famóznou Juliette Binoche. Diváci môžu sledovať príbeh, ktorý poskytne hlavnej predstaviteľke možnosť uvedomiť si, akou bola kedysi slobodnou dievčinou, letiacou svetom s ľahkosťou motýľa, a akou ženou sa postupne po rokoch manželstva a materstva stala.
V utorok, 18. marca Kinoklub Tatra Nitra, v stredu 19. marca v Kine Film Europe a vo štvrtok, 20. marca tradične na Stanici Žilina – Záriečie.

Posledná téma cyklu projektu Café Film Europe bude venovaná našej budúcnosti v Európskej únii. Túto tému veľmi dobre vystihuje najúspešnejší bulharský film po roku 1989 Mission London. Diváci uvidia excentrickú politickú satiru, ktorá sleduje úspešné i neúspešné pokusy nového veľvyslanca Varadina obnoviť činnosť Bulharskej ambasády v Londýne. Pri usporiadaní oslavy vstupu Bulharska do EÚ však musí čeliť ruskej mafii, neorganizovanému personálu, ale aj krásnej upratovačke, ktorá v noci pracuje ako striptérka.
V utorok, 8. apríla Kinoklub Tatra Nitra, v stredu 9. apríla v Kine Film Europe a vo štvrtok, 10. apríla na Stanici Žilina – Záriečie.

Vstup na všetky projekcie je voľný.