Unikát na Slovensku. Tisíc športovcov z 12tich krajín na saleziánskych hrách

06.04.2014 16:30 | Tlačové správy | Seleziani

Bojujeme o dušu, na ihrisku aj v živote! To je motto XXV. Medzinárodných saleziánskych športových hier PGSI 2014 (z talianskeho názvu "Polisportive Giovanili Salesiane Internazionale"), ktoré sa budú konať 30.4. – 5.5.2014 v Bratislave (Športový areál Pasienky Bratislava) za účasti približne 1 100 mladých z 12tich krajín.

Účastníkmi sú chlapci aj dievčatá vo veku do 18 rokov. Popri športovom zápolení vo futbale, futsale, volejbale, basketbale a stolnom tenise bude pripravený aj bohatý sprievodný a duchovný program, napr. sväté omše, modlitby, adorácie, prehliadka mesta, výlet loďou po Dunaji, hudobný koncert či záverečná párty. K všetkému prispeje aj ochota a pomoc od viac ako 160 dobrovoľníkov z celého Slovenska.
Hry podporili aj viacerí slovenskí športovci, napr. Marek Hamšík, Zuzana Štefečeková, Alfonz Juck, Martin Rančík, Lucia Kupčíková, Matej Beňuš či Samuel Piasecký. Účastníkom hier sa už v týchto dňoch prihovoril Marek Hamšík: "Pozdravujem všetkých účastníkov Saleziánskych športových hier PGSI 2014 a prajem vám veľa športových zážitkov". Pridala sa aj Zuzana Štefečeková: „Ahojte všetci, radi vás privítame na Slovensku a pevne verím, že si to tu naplno užijete a odnesiete si kopec zážitkov a radosti!".
Organizátorom hier sú Saleziáni dona Bosca, ktorí si aj týmto spôsobom pripomínajú 90. výročie príchodu prvých saleziánov na Slovensko (september 1924). Karol Maník SDB, provinciál rehole pri tejto príležitosti povedal: „Srdečne pozdravujem všetkých priateľov dona Bosca, milovníkov športu a účastníkov PGSI 2014! Teším sa na stretnutie s vami, na vaše svedectvo života, na športové zápolenie, ako aj na oslavu Boha cez šport, priateľstvo a úprimnú radosť. Všetci ste srdečne vítaní, tešíme sa na vás!".
Logo hier PGSI 2014 tvorí trojica postavičiek. Najväčšia postavička v strede vystihuje úlohu saleziána medzi mladými. Snaží sa dostať medzi nich, sprevádzať ich a aj cez šport ich priblížiť k cieľu – k spáse duše. Dve ďalšie postavičky v logu skáču, a predstavujú mladých. Sám don Bosco im to odporučil, keď povedal: "Behajte, skáčte, kričte, len nehrešte!"
Hry odštartujú slávnostným otváracím ceremoniálom 1. mája o 20.00 hod. v HANT Aréne na Pasienkoch. V programe, ktorý bude moderovať Adela Banášová, vystúpi Symfonický orchester a spevácky zbor Konzervatória v Bratislave, taliansky zbor Summertime so speváčkou Chiarou (finalistka X-factor Italy), Mária Čírová s kapelou, tanečné divadlo aTak a folklórny súbor Kremienok. Súčasťou programu bude aj interaktívne predstavenie krajín. Priame prenosy z hier – vrátane otváracieho ceremoniálu – bude vysielať TV NOE.
Vstup na hry PGSI je voľný, viac informácií o podujatí a programe nájdete na www.pgsi2014.sk alebo facebook: https://www.facebook.com/pgsi2014.

Pochopiť tínedžera nie je jednoduché...

Práve vyšla novinka s názvom Najhoršia od slovenskej autorky Kataríny Gulai.

Trump nariadil čínskej ByteDance predať TikTok v USA

Americký prezident Donald Trump nariadil čínskej spoločnosti ByteDance, aby predala americká podiel svoje aplikácie TikTok do 90 dní. Oznámila to agentúra Reuters.

Apple a Google stiahli hru Fortnite z databázy

Technologickí giganti Apple a Google vo štvrtok odstránili úspešnú hru Fortnite zo svojich ponúk mobilných aplikácií kvôli aktualizácii, ktorá údajne porušuje ich pravidlá o platbách vnútri aplikácií. Herné štúdio Epic Games reagovalo podaním žalôb proti obom spoločnostiam, ktoré obviňuje z monopolistického správania. Informovala o tom agentúra Reuters.

Postoj chystá vlastnú televíziu, propaguje ju aj moderátor JOJ (VIDEO)

Konzervatívny web Postoj.sk sa rozširuje - v septembri chce spustiť vlastnú TV Postoj.

Spotreba narastá. Častejšie chodíme do reštaurácií aj do potravín. Dovolenkujeme doma

Letné mesiace patria vo všeobecnosti k tým obdobiam, kedy viac míňame. Takýto trend sa potvrdzuje aj tento rok, a to aj napriek pretrvávajúcej pandémii koronavírusu. Aj keď obavy zo straty príjmu mala v apríli polovica populácie, dnes sa situácia stabilizuje, čo môžeme sledovať na narastajúcej spotrebe a výdavkoch.

Formula 1 bude exkluzívne na SPORT1 A SPORT2

Spoločnosť AMC Networks International - Central and Northern Europe predĺžila svoj kontrakt na vysielanie Formuly 1 na Slovensku a v Českej republike o ďalšie tri sezóny.

RTVS pripravila špeciálne vysielanie k SNP (VIDEO)

76. výročie Slovenského národného povstania si RTVS v televíznom a rozhlasovom vysielaní bude pripomínať už od polovice augusta. RTVS zaradila do vysielania dokumenty, filmy, diskusie, ale aj priame prenosy z osláv v Banskej Bystrici.

Telekom spustil kampaň s päťnásobnou držiteľkou GRAMMY (VIDEO)

Telekom odštartoval v spolupráci s päťnásobnou držiteľkou GRAMMY Billie Eilish globálnu kampaň, v ktorej poukazuje na úspechy a potenciál mladých ľudí.

Česká vláda pripravuje zákon o službách ako je YouTube

Lepší ochranu dětí před nevhodným obsahem či obecně ochranu veřejnosti před projevy násilí a nenávisti i před nežádoucí reklamou má zajistit navrhovaný zákon o službách platforem pro sdílení videonahrávek. Zákon předkládaný ministerstvem kultury do českého právního řádu zavádí evropskou směrnici z roku 2018, členské státy se k ní mají připojit do 19. září. V pondělí se návrhem zákona, který mimo jiné zavádí i povinnost pevného podílu evropských děl v nabídce služeb videoték na vyžádání, bude zabývat vláda.

Bývalý redaktor Trendu o spôsoboch Penty: Drž hubu a krok, šúchaj nohami o zem a bude pokoj. Ak sa ozveš, dostaneš cez držku

„Žralokov z deväťdesiatych rokov si pamätám len zbežne. Nátlakové vyjednávania s hrubými krkmi poznám vlastne len z románov a filmov. Ale to, čo sa dialo v Rosume (sídlo vydavateľstva Trendu - pozn.red.) krátko po tom, ako som dostal výpoveď, mi deväťdesiatky v niečom pripomínalo.“