Hlavnú cenu festivalu Hory a mesto získal nórsky film Na sever od Slnka

Grand Prix získal na 15. ročníku Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva nórsky film Na sever od Slnka z prostredia neobývaného zálivu arktického ostrova za Polárnym kruhom.

Rozhodla o tom medzinárodná porota, ktorá ocenila deväť filmov, medzi nimi aj tri slovenské: Vlčie hory, Slepá dôvera a Jesenné ráno na Minčole. Najväčší divácky záujem si na festivale vyslúžili prednášky hlavných hostí, filmové sekcie a Cestokluby. Aktuálny ročník festivalu sa po piatich dňoch skončí dnes večer v dvoch kinosálach blokmi víťazných filmov. V priestoroch Cinema City v bratislavskom Auparku ponúkol 45 filmov z 13 krajín, 17 hostí, 21 prednášok cestovateľov a sedem fotografických výstav.
„Za posúvanie hraníc klasického športu v neznámych podmienkach a neprebádaných územiach, filmárske spracovanie toho, ako sa dá aspoň na určitý čas zvoliť netradičný spôsob života," stojí vo vyhlásení medzinárodnej poroty, ktorá pracovala v zložení: poľský lezec veľkých stien Adam Pustelnik, slovenský filmový režisér Pavol Pekarčík a kanadská filmárka českého pôvodu Kristyna Balaban. Na sever od Slnka je celovečerný nórsky dokument režiséra Ingea Weggea. Je o dvoch mladíkoch, ktorí strávili deväť mesiacov tuhej zimy v odrezanom a neobývanom zálive vzdialeného arktického ostrova v severnom Nórsku.
V sekcii SKALA najviac zaujal film Sensei – Môj japonský učiteľ o japonskej legende skalného lezenia Yuji Hirayamovi a mladom americkom bouldristovi Danielovi Woodsovi, ktorí spolu vyrazili na prvovýstup na Mount Kinabalu na Borneu. Zo sekcie VODA ohodnotila porota ako najlepší francúzsky film Sami na vode o piatich kajakároch svetovej triedy, ktorí sa vydali na vodné dobrodružstvo v srdci Himalájí. Americko-kanadský dokument o posvätných tibetských rituáloch s názvom Tibetské supy zvíťazil v sekcii VZDUCH. V sekcii ZEM porota vyhlásila za najlepší film britský dlhometrážny dokument Posledná veľká stena, ktorý je príbehom britského lezca a dobrodruha Lea Houldinga, ktorý sa na Antarktíde so svojou partiou pokúšal zdolať jeden z najodľahlejších a najnáročnejších vrcholov sveta. Špeciálnu cenu poroty získal film Vysoké napätie – Ueli Steck a konflikt na Evereste o minuloročnom lezeckom konflikte so šerpami počas výstupu na Everest. Cena V4 patrí slovenskému filmu režisérov Erika Baláža a Karola Kaliského o jednej z posledných divočín v Európe s názvom Vlčie hory. Druhým oceneným slovenským filmom je Slepá dôvera Rastislava Hatiara o výstupe slepého horolezca na Mont Blanc a Gerlachovský štít. Adidas cena pre začínajúceho filmára patrí Jurajovi Lukášovi za krátky bicyklový film Jesenné ráno na Minčole.
Výber programovej ponuky festivalu poputuje aj do Česka, Maďarska a Poľska. Na Slovensku ho uvidia aj nadšenci pre hory v mestách: Prešov, Dolný Kubín, Žilina a Zvolen.
HORY A MESTO inšpirujú a vychovávajú novú generáciu zanietencov, ktorých zlákala krása hôr, či už ako aktívnych športovcov, cestovateľov alebo filmárov a fotografov už celých 15 rokov.Festival s kvalitným programom aj tohto roku ponúkol filmovú prehliadku, atraktívnych hostí s multimediálnymi prezentáciami, cestokluby KINO SVET a mnoho sprievodných akcií. Hlavnými hosťami boli svetoví lezci – Tommy Caldwell, Silvia Vidal a Adam Pustelnik, ktorí zdolali veľké steny. Filmová prehliadka, ktorá je už tradične programovo prepojená s obdobným festivalom vo Vancouveri, vďaka tomu priniesla do Bratislavy snímky, ktoré dokázali v Kanade. Veľký priestor dostala samozrejme aj domáca kinematografia a hostia zo Slovenska. Stabilnou a u divákov čoraz obľúbenejšou súčasťou sú Cestokluby KINO SVET – jedinečné a originálne sprostredkovania cestovateľských zážitkov, ktoré sú zamerané na osobné skúsenosti.