Na OBSE o slovenskom infozákone

Reprezentácia OBSE pre slobodu tlače usporiadala vo Viedni seminár venovaný problematike otvorenej žurnalistiky. Otvorená žurnalistika je naviazaná na digitálnu informačnú sféru, ktoré existuje v súčasnosti. Ja spojená so sférou internetu (sieťou) a využíva všetky jej možnosti.

Otvorená žurnalistika je spojená s občianskou žurnalistikou, čo znamená využívaním neprofesionálnych autorov v médiách pre vytváranie ich obsahov.
Vladimír Bačišin poznamenal, že na Slovensku malo veľký vplyv na stav informovania obyvateľstva o veciach verejných prijatie zákona o prístupe verejnosti informáciám. Tento zákon zlepšil podmienky práce novinárov a podľa mienky Vladimíra Bačišina jeden z autorov zákona Milan Galanda skonštruoval jeden z najkvalitnejších zákonov tohto typu v strednej a východnej Európe. Okrem toho na Slovensku sa povinne zverejňujú všetky kontrakty súkromných podnikov so subjektmi verejnej správy. Oba zákony umožňujú novinárom kontrolovať nakladanie s verejnými financiami.
Diskusia sa venovala definovaniu rozdielov medzi profesionálnou žurnalistikou a obsahmi, ktoré médiám poskytujú autori – amatéri. Vladimír Bačišin uviedol, že najlepším riešením rizikových situácií pri zverejňovaní externých príspevkov na portáloch štandardných médií je vytvorenie etických kódexov blogerov, ktoré vytvorili denníky Sme a Pravda. V závere diskusie dodal, že koexistencia profesionálnych novinárov a amatérskych prispievateľov v digitálnom prostredí profesionálnych médií je možná vtedy, ak redakcia profesionálnych médií má možnosť kontrolovať a redigovať amatérskych autorov. Ak sa snažia zverejniť príspevky, ktoré sú v rozpore s etickým kódexmi, ale zákonmi, redakcia má možnosť ich nepublikovať.
Vladimír Bačišin je nezávislý ekonomický komentátor (Hospodárske noviny, Pravda) a pedagóg na Fakulte ekonómie a podnikania Paneurópskej vysokej školy.