Filmový hit o tanečnej scéne s The Chemical Brothers uvedie Kino Lumière

Na májovej projekcii cyklu Music & Film premietne Kino Lumière prvý projekt, ktorý zachytil celé živé vystúpenie kultovej britskej elektronickej kapely The Chemical Brothers vo filmovej podobe. Záznam koncertu pod názvom The Chemical Brothers: Don´t Think kino uvedie v stredu 21. mája o 20.30 hod. a slovami režiséra filmu pozýva na veľký psychedelický trip.

„Po sérii rockovejších koncertov sme na máj v Kine Lumière pripravili záznam vystúpenia britského elektronického dua The Chemical Brothers z 31. júla 2011 na slávnom japonskom festivale Fuji Rock, známom ako ázijské Glastonbury. Je to jedna z mála výnimiek z pravidla, že inteligentná tanečná hudba nemôže uspokojiť starnúceho rockového fanúšika," hovorí o výbere filmu dramaturg cyklu Miro Ulman. Film nesie názov podľa skladby Don´t Think, ktorá odznela aj vo filme Darrena Aronofskeho Čierna labuť. Na koncerte sa nakrúcalo na 20 kamier, umiestnených na pódiu i medzi fanúšikmi na koncerte. „Vďaka tomu budú mať diváci v kine jedinečnú možnosť vidieť detailne, čo perfekcionisti Ed Simons a Tom Rowlands robia počas vystúpenia na pódiu a zároveň sa cítiť ako uprostred davu na koncerte," približuje filmový zážitok Ulman.

Britské elektronické duo The Chemical Brothers tvoria Tom Rowlands a Ed Simons. Stretli sa na Univerzite v Manchesteri počas štúdia stredovekej literatúry. Vystupovať začali v roku 1992 pod názvom The Dust Brothers, v júni 1993 urobili prvé remixy, v marci 1995 sa vydali na svoje prvé zahraničné turné, vrátane USA, kde hrali s kapelami Underworld a Orbital. Približne v tom čase sa ozvali právnici losangeleskej kapely The Dust Brothers, ktorá pôsobila na scéne od roku 1985, a tak sa Simons a Rowlands rozhodli zmeniť názov na The Chemical Brothers. Doteraz vydali sedem štúdiových albumov, päť z nich sa dostalo na špicu hitparády a získali štyri ceny Grammy. Počas svojej kariéry spolupracovali a spolupracujú s viacerými významnými hudobníkmi, napríklad s Noelom Gallagherom z Oasis, Bernardom Sumnerom z New Order či Richardom Ashcroftom z The Verve. Ich klipy režírovali Spike Jonze či Michel Gondry.

Režisérom filmu The Chemical Brothers: Don´t Think je Adam Smith, ktorý spolupracuje so skupinou na vizuálnej a svetelnej podobe ich živých vystúpení už od roku 1994. Svoj záznam z koncertu charakterizoval ako „psychedelický trip". Pre týždenník New Musical Express pri príležitosti premiéry filmu povedal, že „v čase nakrúcania sme mali za sebou už osemnásť rokov spolupráce na vizuálnej a svetelnej podobe ich živých vystúpení, než sme jedno z nich po prvý raz zaznamenali na film. Takže by sme vlastne mohli povedať, že sme ho nakrútili po osemnástich rokoch príprav. Nakrútili sme celý koncert od začiatku do konca. Tom a Ed spojili staršie skladby z predchádzajúcich albumov s novinkami a výsledkom bol najlepší možný setlist." Vo filme nechýbajú skladby Hey Boy Hey Girl, Out Of Control, Galvanize, Star Guitar, Horse Power a ani Block Rockin' Beats, ktorá hodinu a pol trvajúci set uzatvára. Otváracou skladbou koncertu je cover verzia pesničky Tomorrow Never Knows od The Beatles.

Podľa Mira Ulmana by si film „nemali nechať uniknúť nielen fanúšikovia tohto dua, ale i kvalitnej elektronickej hudby vôbec. Fuji Rock Festival bola šťastná voľba. The Chemical Brothers tam vystupovali už šesťkrát. Cítia sa tam ako doma, s organizátormi sa osobne poznajú a majú v Japonsku mnoho oddaných fanúšikov. V roku 2011, keď sa koncert konal, ich stálo pod pódiom 50 000. Ak poznáte od Chemical Brothers len jeden – dva single, vôbec to nevadí. Po pár minútach vás ich vizuálna šou úplne pohltí." Pulzujúce beaty, svetelné a laserové efekty, vizuály premietané na plátno, to všetko z The Chemical Brothers: Don't Think robí podľa britského denníka The Guardian „jeden z najlepších filmov o tanečnej scéne, aký bol kedy nakrútený".

Záznam koncertu The Chemical Brothers: Don´t Think je piatou tohtoročnou projekciou pravidelného cyklu Music & Film v Kine Lumière. Vstupenky naň si je možné zakúpiť v pokladni Kina Lumière denne od 17.30 do 20.00 hod. alebo cez sieť Ticketportal (http://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=19580) až do 21. mája 2014 do 15.00 hod. za zvýhodnenú cenu 5,00 Eur. V deň projekcie po 15.00 hod. si je vstupenky možné kúpiť len v Kine Lumière za 6,00 Eur.