Verejnosť spoznala troch laureátov Ceny Andreja Radlinského

Verejnosť spoznala troch nových laureátov Ceny Andreja Radlinského. Ocenenie získali počas slávnostného udeľovania cien v Katedrále sv. Martina v Bratislave, ktoré sa konalo už po piatykrát v rámci púte katolíckych médií. Prevzali ho z rúk predsedu KBS Mons. Stanislava Zvolenského, predsedu Rady KBS pre spoločenské komunikačné prostriedky.

Za rok 2013 boli ocenení:

* Cenu Andreja Radlinského za celoživotný prínos získava prof. PhDr. Juraj Lexman ArtD.

Narodil sa 19. januára 1941 v Bratislave. Vyštudoval na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Od roku 1960 pracoval ako technik vo výrobe hudobných nástrojov. V rokoch 1964 – 1973 pracoval ako filmový strihač, neskôr skladateľ v slobodnom povolaní. Od roku 1991do roku 2009 bol vedeckým pracovníkom SAV. V roku 1996 založil Katedru zvukovej skladby na výchovu zvukových majstrov na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU a v rokoch 1997 – 2009 pôsobil ako riaditeľ Ústavu hudobnej vedy SAV.

V oblasti výskumu sa zameriava na filmovú hudbu, liturgickú hudbu a hudobnú kultúru. Je autorom viacerých oceňovaných odborných kníh a publikácií a taktiež autorom hudby k viac než 120 filmom, hudby k scénickým programom SĽUK-u, komornej hudby, piesní, ako aj autorom a režisérom hudobných dokumentárnych filmov a televíznych relácií. Realizoval strih a hudobnú dramaturgiu k cca 1400 filmom spravodajskej, dokumentárnej a animovanej tvorby. Je členom International Cooperative in Systematic and Comparative Musicology.

* Cenu Andreja Radlinského za dlhodobý prínos v oblasti médií získava Slovenská redakcia Vatikánskeho rozhlasu.

Vatikánsky rozhlas patrí od svojho vzniku v r. 1931 k jedinečným prostriedkom pre šírenie hlasu Svätého Otca. Zásluhou talianskeho vynálezcu rádia Guglielma Marconiho sa jeho prvé vysielanie uskutočnilo dňa 12. februára 1931. Zaznel v ňom latinský prejav pápeža Pia XI. Ten istý pápež poveril vedením Vatikánskeho rozhlasu rehoľu jezuitov.

Prvé vysielanie v slovenskej reči tvorilo vianočné posolstvo pápeža Pia XII. 25. decembra 1943. Čítal ho minorita Alexander Chrappa. Pravidelné slovenské vysielania začali 21. decembra 1947 trikrát do týždňa v rozsahu 15 minút spoločne s českým programom. Od roku 1949 až dodnes pripravuje Slovenská redakcia Vatikánskeho rozhlasu denný 15-minútový program v slovenskom jazyku.

Prvý slovenský jezuita, ktorý pracoval vo Vatikánskom rozhlase bol páter Pavol Bajan (1948-50). Ďalšími vedúcimi Slovenskej redakcie VR boli pátri Štefan Smržík (1950-57), Stanislav Polčin (1957-74), Rajmund Ondruš (1974-78), Timotej Masár (1978-83), Félix Litva (1983-84), Štefan Senčík (1984-90), František Sočufka (1990-93, 1995-2002, 2003-05), Ján Ďačok (1993-94), Jaroslav Rindoš (2002-03), Leopold Slaninka (2005-2009), Peter Dufka (2010-11) a Jozef Šofranko (2011-13). Aktuálnym vedúcim trojčlenného redakčného tímu je Jozef Bartkovjak.

* Cenu Andreja Radlinského za aktuálny prínos v oblasti médií získava PhDr. Igor Haraj, PhD.

V súčasnosti je Vatikánsky rozhlas multimediálnym spravodajským prostriedkom s programami v 45 jazykoch. Jeho hlavnou úlohou je ohlasovať kresťanské posolstvo a spájať centrum Katolíckej cirkvi s rozličnými krajinami sveta. Sprístupňuje hlas Svätého Otca a jeho učenie, informuje o aktivitách Svätej stolice a živote Cirkvi vo svete a poskytuje veriacim orientáciu v aktuálnych otázkach v duchu cirkevného Magistéria.

Narodil sa 6. februára 1982 v Bratislave. Vyštudoval Filozofickú fakultu Univerzity Komenského odbor filozofia-latinčina. V roku 2007 zložil Rigoróznu skúšku z klasických jazykov latinčina - gréčtina a získal diplom doktor filozofie. V roku 2008 zložil Dizertačnú skúška a obhájil dizertačnú prácu zo systematickej filozofie: a získal III. stupeň vysokoškolského vzdelania a vedeckú hodnosť philosophiae doctor. Je autorom viacerých odborných publikácií so zameraním na stredovekú filozofiu a stredovekú sémantiku.

Aktuálne pôsobí ako moderátor RTVS, kde pracuje na tvorbe publicistických príspevkov z oblastí veda a technika, cirkevnej problematiky a medzi-náboženského dialógu; Moderuje relácie „filozofická Nočná pyramída", prúdovú reláciu „Rádiobudík" a príležitostné sviatočné vysielania.