Kockaté hlavy už poznajú víťazného Kockáča

Kockaté hlavy už poznajú víťazného Kockáča

Pilotný projekt súťaže „Kockaté hlavy", ktorý si dal za úlohu vyhľadať IT talentovaných žiakov 8. a 9. ročníka základných škôl, vyvrcholil v dňoch 3. - 6. júna Ness Campom pre desať najtalentovanejších detí, spomedzi ktorých odborná komisia zvolila absolútneho víťaza projektu.

 


Medzi TOP 10 finalistov a účastníkov Ness Campu projektu boli nominovaní títo súťažiaci: Terézia Očenášová, Filip Miháľ, Radovan Tomala, Janka Holíková, Milan Bardiovský, Peter Vaňo, Adam Švenk, Richard Oleš, Nikola Kukanová a Patrik Moška. Vzdelávací camp sa uskutočnil v dňoch 3.-6. júna 2014 v sídle spoločnosti NESS Slovensko, a.s. v Bratislave.

 


Odborná komisia a spoločnosť NESS Slovensko, a.s. pripravila počas 4-dňového campu pre deti intenzívny program, s množstvom zaujímavých workshopov, vzdelávacích aktivít i individuálnych zadaní, logických súťaží a diskusií, ktoré vyvrcholili prezentáciou vlastného nápadu a riešenia mobilnej aplikácie alebo hry, teda hlavného zadania pre súťažiace deti. Hovorí Silvia Havrillová, marketingová riaditeľka spoločnosti NESS Slovensko a.s., tvorkyňa myšlienky projektu: „ Teší ma, že sa nám do Ness Campu podarilo vybrať desať skutočne talentovaných mladých ľudí, kde každý z nich bol skutočnou individualitou a osobnosťou. Posudzovanie miery ich talentu však nebolo jednoduché, keďže každý vynikal v niečom inom. Niektoré z detí sa ukázali ako väčší kreatívci, iné ako prezentátori či lepší programátori. Musím podotknúť, že finálne nominácie do Ness Campu sme museli realizovať až po osobných skype pohovoroch s vybranými súťažiacimi, vzhľadom na kvalitu viacerých zaslaných projektov."

Na základe priebežných hodnotení riešení jednotlivých zadaní a úloh v Ness Campe, s prihliadnutím na celkový prejav, mieru dosiahnutého pokroku v rámci campu a konečnú prezentáciu finálneho projektu súťažiacich žiakov, nominovala odborná komisia medzi troch najlepších žiakov projektu týchto súťažiacich: Filip Miháľ, Peter Vaňo a Radovan Tomala.
Po hlasovaní odbornej komisie sa absolútnym víťazom projektu Kockaté hlavy 2014 a IT talentom pilotného projektu stal Radovan Tomala z Detvy, ktorý od spoločnosti NESS Slovensko, a.s získa štipendium na ďalšie vzdelávanie v oblasti IT technológií v školskom roku 2014/2015.

Hlasovanie o absolútnom víťazovi nebolo jednoduché, keďže v poslednom dni campu sa nám vykryštalizovali dvaja favoriti, medzi ktorými nebolo jednoduché rozhodovanie. Každé z detí bolo talentované iným smerom. Jedno z nich sa nám javilo ako väčší kreatívec a vizionár, druhé dieťa ako vynikajúci analytik a programátor. Obidve deti vstúpili do projektu z iných úrovní programátorských zručností a bolo zaujímavé sledovať, ako ich Ness Camp počas štyroch dní rozvíjal a posunul ďalej. Hlasovanie bolo skutočne tesné. S prihliadnutím na fakt, že si projekt Kockaté hlavy dal za úlohu vyhľadať medzi deťmi IT talent, ktorý bez tohto projektu mohol zostať neobjavený, sme sa rozhodli pre Radovana, pre ktorého bola táto súťaž v mnohých ohľadoch prvým stretnutím s prostredím IT a bolo fascinujúce sledovať, ako sa počas pár dní dokázal v mnohých ohľadoch rozvíjať", hovorí Silvia Havrillová.

Projekt Kockaté hlavy bol iniciatívou spoločnosti NESS Slovensko, a.s., ktorá aktívne reagovala na aktuálnu situáciu na pracovnom trhu a nedostatočný počet absolventov v odbore informačných technológií. Základným cieľom projektu Kockaté hlavy bolo spopularizovať toto odvetvie medzi staršími žiakmi základných škôl, otvoriť svet IT technológií čo najširšiemu spektru detí a ukázať, že IT odvetvie je svet plný kreativity, možnosti sebarealizácie i profesionálneho uplatnenia v budúcnosti.

Súťaž Kockaté hlavy prebehla v troch hlavných, na seba nadväzujúcich fázach, prostredníctvom ktorých sa organizátorom súťaže podarilo vyhľadať najväčšie talenty pre IT odvetvie. Súťažný projekt začal 1.kolom, 24. februára 2014, vo forme online testu zameraného na logické a tvorivé myslenie. V období od 24. 2. 2014 do 7. 3. 2014, keď bolo 1. kolo on-line testovania oficiálne uzavreté, bolo prijatých 1.464 platných registrácií a reálne vyplnených 1.034 testov, z ktorých do druhého kola postúpilo 100 najlepších riešiteľov s priemerných časom 34:42 minút. Analýza výsledkov TOP 100 detí priniesla niekoľko zaujímavých zistení. Vynikajúce výsledky dosiahli v 1. fáze projektu dievčatá a prejavili sa i väčšie rozdiely medzi jednotlivými školami a regiónmi.

Od 6. 4. do 22. 4. 2014 bolo pre postupujúce deti otvorené 2.kolo súťaže, v ktorom žiaci dostali nové zadanie na riešenie konkrétneho projektu: Informačného portálu o dianí v IT pre svojich rovesníkov. U súťažiacich projektov sa hodnotilo viacero faktorov - celkový dizajn, technické spracovanie, užívateľská jednoduchosť web stránky i jej obsahová časť. V treťom, finálnom kole súťaže prebehol Ness Camp pre 10 najtalentovanejších detí.

Odborná komisia pracovala v zložení: Anita Bernerová (učiteľka informatiky), Gustáv Budinský (zástupca IT ASOCIÁCIE SLOVENSKA), Vladimír Földeši (zástupca IT spoločnosti), Štefan Matula (detský psychológ) a Veronika Štrbákova (zástupca Speekle). Poradenský hlas pre komisiu mala p. Križková z Nadácie otvorenej spoločnosti Slovensko a Silvia Havrillová, tvorkyňa myšlienky a zástupkyňa NESS Slovensko, a.s.