Bratislava chce byť štátom USA

Do ulíc starej Bratislavy sa presunul česko-slovenský filmový štáb, aby pokračoval v nakrúcaní hororovej komédie s pracovným názvom Najhorší zločin vo Wilsonove.

Dej sa odohráva na prelome rokov 1918/1919 v uličkách starej Bratislavy, ktorá sa na krátky čas nazývala Wilsonovom (Wilsonovo mesto). Režisérom filmu je Tomáš Mašín a v hlavných postavách účinkujú Jiří Macháček, Vojtěch Dyk, Jan Kraus a Táňa Pauhoufová, v ďalších postavách sa predstavia aj Richard Stanke, Ľuboš Kostelný, Csongor Kassai, Boris Hybner a mnohí ďalší. Možnosť stretnúť ich v dobových kostýmoch v uliciach nášho hlavného mesta bude až do 3. septembra.

V starom židovskom gete Wilsonova / starej Bratislavy, sa v roku 1918, krátko po skončení prvej svetovej vojny odohrá séria mysterióznych vrážd. Mesto, v ktorom v tom čase žije asi 10% slovenská menšina a ktoré sa pripravuje na pompézne oslavy pripojenia k USA, zavládne chaos a strach. Začína sa vyšetrovanie, ktorému vzhľadom k záhadnosti celého prípadu a politickej dôležitosti velí odborník vyslaný priamo prezidentom USA Woodrowom Wilsonom – skúsený americký agent Aaron Food (Jiří Macháček). Pri práci mu pomáha slovenský policajný čakateľ Eisner (Vojtěch Dyk). Kto a prečo sa snaží tajomné vraždy ututlať a hodiť ich na tričko niekomu, komu neprislúchajú? Vyšetrovanie sa zamotáva a dostáva celkom nepredvídateľné pointy.

Film Najhorší zločin vo Wilsonove vzniká podľa scenára úspešného českého scenáristu Mareka Epsteina, ktorý sa pri písaní nechal inšpirovať poviedkou slovenského autora Michala Hvoreckého. Z predlohy v žánri gotického hororu vzniká hororová komédia, ktorej hlavným zdrojom humoru má byť kombinácia detektívneho vyšetrovania, regionálnych a jazykových nepochopení, zhody nepredvídateľných náhod a situačnej komiky. Režiséra Tomáša Mašína scenár zaujal aj preto, že sa v ňom podľa jeho slov „kríži tajomstvo a detektívny príbeh v štýle Sherlocka Holmesa s komédiou a vizuálnou poetikou kultových filmov akými boli Tajomný hrad v Karpatoch alebo Adéla ješte nevečeřela". Dôležitou mu dnes príde aj téma „prihlásenia sa k USA, respektíve urputné snahy odtrhnúť sa a stať sa autonómnym mestským štátom"

V Bratislave sa bude nakrúcať do stredy 3. septembra v lokáciách Starého Mesta (v okolí historickej budovy SND a jej vnútri, v blízkosti Reduty, Dómu Sv. Martina, Primaciálneho a Mirbachovho paláca). Nad filmovým projektom, ktorý sa svojim príbehom vracia v čase späť do krátkeho obdobia histórie starej Bratislavy, prevzala záštitu starostka Starého Mesta Tatiana Rosová a jeho partnerom je aj Hlavné mesto SR Bratislava.

Najhorší zločin vo Wilsonove vzniká v rovnocennej česko-slovenskej koprodukcii, v hlavnom tvorivom tíme slovenskú účasť zastupuje aj Martin Štrba (kameraman) Katarína Štrbová Bieliková (kostýmová výtvarníčka) či Michal Novinski (autor hudby). Slovenským producentom filmu je spoločnosť PubRes, vzniká v koprodukcii s RTVS a podporil ho Audiovizuálny fond.
K divákom by sa mal film dostať na jeseň 2015.