Rehoľníci sa mediálne vzdelávali v Ružomberku

Rehoľníci sa mediálne vzdelávali v Ružomberku

Komunikáciu cirkvi s médiami sa rozhodli sprofesionalizovať slovenskí rehoľníci, ktorí sa začiatkom septembra stretli v Ružomberku na mediálnom školení. Podujatie s názvom Zasvätení ON-LINE pripravil časopis Zasvätený život v spolupráci s Katedrou žurnalistiky Katolíckej univerzity v Ružomberku (KU).

 


V Mediálnom centre KU pod strechou novej univerzitnej knižnice sa školilo 30 rehoľníčok a rehoľníkov z približne 10 reholí. Absolvovali úvod do televíznej, printovej a fotografickej tvorby aj do práce so sociálnymi sieťami.

 

Pohľad novinárov na cirkev im priblížil reportér Martin Linhart zo spravodajskej televízie TA3 a redaktor Matúš Demko z portálu Postoy.sk. „Cirkev a médiá sa vzájomne potrebujú. Najhoršie, čo môžu biskupi či kňazi urobiť, je utekať pred novinármi," zdôraznil Linhart. Okrem workshopov, diskusií a prednášok sa rehoľníci pokúsili načrtnúť mediálnu stratégiu v rámci blížiaceho sa Roku zasväteného života, ktorý vyhlásil pápež František.

Ako sa vyjadrila sestra Hermana Matláková z rehole satmárok, pre rehoľníkov je dnes dôležité, aby dokázali evanjeliové posolstvo prinášať všetkým ľuďom, a to v čo najväčšej miere. Rehoľníci chcú preto poznať súčasné formy komunikácie a reč dnešných ľudí.

Vedúci katedry žurnalistiky Imrich Gazda ocenil, že rehole prejavili záujem sprofesionalizovať svoje mediálne pôsobenie. „Rehoľníci vždy boli nositeľmi čerstvých podnetov v cirkvi. Ich aktivita v súčasnom mediálnom priestore má veľký potenciál," konštatoval. Zároveň vyzdvihol, že vedecké bádanie v oblasti vzťahu cirkvi a médií, ktorému sa ružomberská katedra venuje, zaznamenáva dopyt rôznych spoločenských skupín, takže „naša veda nie je samoúčelná".

Projekt Z4Z (Zasvätení pre zasvätených), v rámci ktorého sa uskutočnil mediálny seminár, podporila nadácia Renovabis. Jeho cieľom je formovať a vzdelávať rehoľníkov.
Katedra žurnalistiky FF KU