Nová Fotobanka ČTK umožňuje rychlejšie vyhľadávanie

Rychlejší vyhledávání je hlavní předností nových webových stránek Fotobanky ČTK, které byly spuštěny v těchto dnech. Další výhodou je uživatelsky příjemnější prostředí - části Editorial, Fotoarchiv a Creative jsou nyní na hlavní stránce dostupné na jedno kliknutí.

„S nasazením nové verze ale práce na vývoji aplikace nekončí. Počet fotografií postupně do konce roku 2015 rozšíříme o několik milionů," říká šéfredaktor Fotobanky Petr Mlch.

Fotobanka podle něj chce v nejbližší době zavést zcela nový způsob vyhledávání. Technologie Visual Search umožní vyhledávat fotografie nejen podle zadaných klíčových slov, ale také podle vizuální podobnosti fotografií v databázi.

„Uživatelům tak zkrátíme cestu k vizuálně podobným fotografiím na základě již nalezených snímků bez nutnosti opakovaně hledat a odhadovat, jaká klíčová slova pro nalezení dalších podobných fotografií použít.To uvítají hlavně klienti hledající kreativní obsah," dodává Mlch.

Změnilo se také rozšířené vyhledávání. Systém si zadaný dotaz pamatuje a při následném vyhledávání jej umožňuje dále zpřesňovat. Uživatel má zároveň možnost vybírat fotografie a vkládat je do tzv. lightboxů nebo z nich vytvářet kolekce. Fotografie jsou umístěny na tmavém pozadí, díky tomu lépe vyniknou.

Fotobanka ČTK je jedinečná svým komplexním pojetím, historickými a dobovými fotografiemi. V posledních pěti letech výrazně rozšířila své portfolio - nyní má více než pět milionů fotografií. Ve spolupráci se svými zahraničními partnery nově nabízí rozsáhlé kolekce věnované architektuře, životnímu stylu, přírodě, vzdělávání. Neustále se rozšiřuje i počet ilustračních fotografií. Cílevědomě doplňuje především české ilustrační fotografie, aby klienti měli k dispozici domácí, nikoli jen zahraniční reálie.

Spolu s Fotobankou prošly podobnou proměnou i příbuzné weby Videobanky a Infografiky.