2 ceny slovenskej filmovej kritiky FIPRESCI pre Film Europe

Dnes prebral Ivan Hronec, prezident Film Europe Media Company, dve ocenenia na 22. ročníku Cien slovenskej filmovej kritiky 2014 v Divadle Malá scéna STU v Bratislave.

Spoločnosť Film Europe bola ocenená Klubom filmových novinárov v kategóriách Najlepší zahraničný film v slovenských kinách a Najlepší distribútor za rok 2013.

Zo všetkých filmov, ktoré sa do slovenskej distribúcie dostali v roku 2013, najviac zarezonovala snímka Veľká nádhera talianskeho režiséra Paola Sorrentina. Jedinečný film získal už takmer 50 svetových ocenení, medzi inými aj ceny Oscar, Zlatý glóbus, BAFTA či tri ceny European Film Award. Nominovaný bol tiež na Zlatú palmu v Cannes.

Sorrentino opäť prináša osvedčené prostriedky jeho jedinečného filmového štýlu, vizuálne podmanivú komediálnu drámu o hľadaní zmyslu existencie a zmierení sa s večne plynúcim časom a starnúcim telom. Príbeh novinára Jepa (Toni Servillo), Sorrentino zasadzuje do "trblietajúcej" sa vysokej smotánky podmanivého Ríma a po vzore filmových velikánov Federica Felliniho a Michelangela Antonioniho podáva kritiku súčasnej spoločnosti, žijúcej v povrchnosti, pretvárke a zaslepenosti.

„Obe ceny sú pre nás nesmierne hodnotné. Uviedli sme do slovenských kín najlepší film a zároveň sme podľa slovenských filmových novinárov aj najlepším distribútorom, to je krásna odmena ale aj veľká zodpovednosť. Mision Film Europe je už 5 rokov kultivácia prostredia európskeho filmu. Distribuujeme ho v kinách, na VOD platformách aj vo vlastnej prémiovej televizii Film Europe Channel. Len za minuly rok sme v kinách premiérovali 55 špičkových filmov, podporili digitalizáciu jednosálových kín iniciatívou Quo Vadis Cinema, spustili edukačný projekt Príbeh filmu, otvorili prvé špecializované kino na Slovensku - Kino Film Europe v Bratislave.

Tento rok, 8. októbra, spúšťame vo viacerých slovenských kinách Be2Can – prehliadku nových filmov z festivalov v Berline, Benátkach a v Cannes. Pripravujeme Creme de la Creme, druhý ročník prehliadky francúzskeho filmu a ďalšie akcie. Baví nás nielen kvalitný európsky film ale aj spôsob ako komplexne a ekonomicky vyrovnane ho distribuujeme. Film Europe nezaťažuje štátny rozpočet a napriek tomu slovenskej kultúrnej verejnosti prinášame to najlepšie z európskeho filmu v kinách, na VOD aj televízii. Ďakujem slovenkým filmovým novinárom za dôveru a povzbudenie že sme na správnej ceste," povedal Ivan Hronec, prezident mediálnej spoločnosti Film Europe.

22. ročník Cien slovenskej filmovej kritiky FIPRESCI za audiovizuálnu tvorbu je súčasťou vyhlasovania najstaršej filmovej ceny na Slovensku - Igric. Ceny kritiky pripravuje Klub filmových novinárov.

Hlasovania sa zúčastnilo 39 filmových novinárov, ktorí vybrali osem ocenených filmov a audiovizuálnych Tlačová správa / 2 ceny slovenskej filmovej kritiky FIPRESCI pre Film Europe So slovenskými filmovými novinármi sa v názore vzácne zhodla aj Asociácia Film New Europe, portál združujúci filmových profesionálov v strednej a východnej Európe a v Pobaltí, ktorá v uplynulom období zakladateľa, majiteľa a prezidenta mediálnej spoločnosti Film Europe Media Company Ivana Hronca vybrala za distribútora mesiaca.