Počet hrozieb na webe sa zdvojnásobil

Podľa aktuálnych štatistík spoločnosti Kapersky Lab sa v prvej polovici roka 2014 na Slovensku počet hrozieb na webe zdvojnásobil.

Zaznamenaných bolo vyše 306 tisíc incidentov na počítačoch používateľov zapojených do Kaspersky Security Network v porovnaní s takmer 144 tisíc incidentmi zaznamenanými v rovnakom období v roku 2013.
Významne narástol aj v počet lokálnych hrozieb (na vyše 150 tisíc v porovnaní so 121 tisíc v rovnakom období v roku 2013). Slovensko tak zostáva na 54. mieste celosvetového rebríčka v počte škodlivých lokálnych webových stránok.
„Minulý rok bol mimoriadne aktívny, čo sa týka hrozieb na webe, pričom aj počet lokálnych infekcií rástol. Obidva typy hrozieb by rozhodne nemali byť zanedbávané, keďže môžu viesť k strate času, dát, ale aj peňazí. Firmy aj domáci používatelia by mali tieto hrozby brať do úvahy a postarať sa o svoje počítače a mobilné zariadenia využitím komplexných bezpečnostných riešení, ako aj zodpovedným správaním na webe," hovorí regionálny manažér Kaspersky Lab Jan Sekera.
25% slovenských používateľov čelilo v prvej polovici roku 2014 lokálnym hrozbám (malvér sa šíril v miestnych sieťach najmä prostredníctvom USB, CD a DVD nosičov), čo predstavuje nárast o 7,9 bodu v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2013. Slovensko je v rámci celosvetového rebríčka, ktorý sleduje úroveň lokálnych hrozieb, na 177. mieste – tesne za Švajčiarskom, kde je táto úroveň na 25,6%.
Slovensko sa v celosvetovom rebríčku umiestnilo na 92. mieste, pokiaľ ide o nebezpečenstvo vyplývajúce zo surfovania na webe, za Rumunskom a Maďarskom a pred Českou republikou a Holandskom.