Najosobnejší film Federica Felliniho 8 1⁄2 bude uvedený v reštaurovanej verzii

Už vo štvrtok 9. októbra 2014 vstúpi do slovenských kín najosobnejší film talianskeho režiséra Federica Felliniho 8 1⁄2. Film je súčasťou nekomerčnej putovnej prehliadky Projekt 100 a na Slovensku sa bude vďaka Slovenskému filmovému ústavu (SFÚ) uvádzať v obnovenej reštaurovanej verzii.

Felliniho film s autobiografickými motívmi 8 1⁄2 (1963) rozpráva príbeh filmového režiséra v profesionálnej a osobnej kríze. Z tejto situácie ho nedokážu vymaniť ani ďalšie filmové projekty, ani krásne ženy. Pod tlakom producenta pripravuje svoj nový film, zatiaľ čo cíti veľkú príťažlivosť k inteligentnej manželke Luise, k zmyselnej milenke Carle i ku krásnej mladej herečke Claudii. V hľadaní a nachádzaní zmyslu života si však musí pomôcť sám. Hlavnú úlohu režiséra Guida Anselmiho stvárnil vo filme Felliniho dvorný herec Marcelo Mastroianni.

Film 81⁄2 sa považuje za Felliniho najlepší film. Fellini ho nakrútil po krátkej odmlke po jeho najznámejšom filme Sladký život (1960), ktorý na svojom premiérovom uvedení v Miláne pobúril divákov a spôsobil veľký rozruch. Napriek nepriaznivému ohlasu však vtedy Sladký život získal Zlatú palmu na filmovom festivale v Cannes a stal sa míľnikom v histórii kinematografie. Film 8 1⁄2 po premiére filmoví kritici prijali ako jeden z najlepších filmov nielen vo Felliniho tvorbe, ale v histórii kinematografie vôbec. Okrem Oscara za najlepší cudzojazyčný film a najlepšie kostýmy získal aj Veľkú cenu na filmovom festivale v Moskve a Cenu kruhu newyorských filmových kritikov za najlepší zahraničný film.

„Výnimočné postavenie filmu 8 1⁄2 spočíva vo zvláštnej schopnosti zachytiť ducha svojej doby a zároveň inšpirovať nové generácie. Z množstva skvelých filmov v dejinách kinematografie hádam len pár vyprovokovalo toľkých filmárov k rôznym citáciám a alúziám," píše v programovom bulletine prehliadky Projekt 100 filmová teoretička a historička Katarína Mišíková. Podľa jej slov „8 1⁄2 je jedným z diel, ktoré nútia ďalších filmárov vyrovnať sa s ním práve preto, lebo tento film o filme zachytáva okrem sugestívnej vizualizácie vnútorného sveta hrdinu aj samotný proces tvorby v stave jej zrodu, keď nemožno oddeliť mentálny chaos od sily fantázie. Prihovára sa tak všetkým, ktorí v úzkosti hľadania (seba)vyjadrenia prechádzajú stavom krízy, aby z neho povstali ako fénix z popola."

8 1⁄2 sa v slovenských kinách premieta ako súčasť prehliadky Projekt 100. V nadväznosti sa jeho tematické zameranie, ktorým je aj vznik filmu, ho dramaturgovia vzdelávacieho a prehľadového cyklu Filmový kabinet Plus v Kine Lumière zaradili do aktuálneho semestra, ktorý premieta tzv. autoreferenčné filmy (filmy o filmoch). Vďaka Slovenskému filmovému ústavu (SFÚ), ktorý vlastní licenciu na uvedenie filmu na Slovensku, sa film 8 1⁄2 bude po celom Slovensku premietať v digitálnej reštaurovanej verzii. Distribúciu filmu zabezpečuje Asociácia slovenských filmových klubov, hlavný organizátor prehliadky Projekt 100. 8 1⁄2 (Taliansko/Francúzsko, 1963)

Réžia: Federico Fellini ● Scenár: Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli, Brunello Rondi ● Kamera: Gianni Di Venanzo ● Strih: Leo Cattozzo ● Hudba: Nino Rota ● Hrajú: Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale, Anouk Aimée, Sandra Milo a ďalší.