Dni slovenskej literatúry prinesú v étery zaujímavé diela a ľudí

Umelecké programové služby Slovenského rozhlasu v rámci festivalu Dní slovenskej literatúry prinesú v rozhlasovom éteri zaujímavé literárne diela, diskusie, ale aj profily osobností, ktoré obsahuje archív Slovenského rozhlasu.

Zaži knihy naživo – tak znie pozvánka na podujatia, z ktorých si môže vybrať každý čitateľ. Najväčší literárny festival predstaví slovenských autorov a ich tvorbu v kníhkupectvách, školách, divadlách, knižniciach, v Starej tržnici, V klube, A4 nultom priestore či v Slovenskej národnej galérii. Garantom festivalu je Ministerstvo kultúry SR, hlavnými organizátormi sú Literárne informačné centrum, Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska a Spolok slovenských spisovateľov. Priamy prenos zo slávnostného otvorenia festivalu za prítomnosti ministra kultúry SR Mareka Maďariča odvysiela v priamom prenose Rádio Devín v stredu 15. októbra o 19:00.

Rádiá Devín, Litera, a Junior budú počas tohto týždňa vysielať výsostne slovenské diela. Významnou výnimkou však bude cyklus Parnas (Rádio Devín, pondelok až piatok o 18:30), ktorý prinesie premiéru klasického diela Danteho Alighieri – Božská komédia, časť Peklo v skvelej interpretácii Štefana Bučka. V rámci Dní slovenskej literatúry a pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie Rádio Devín rozbieha 13. októbra dva cykly. Prvým sú Nové časy kumštu – rozhlasový zápisník Róberta Šedivého o kultúrnom dianí na Slovensku v porevolučných rokoch. Relácia bude vysielaná od 13. októbra každý pracovný deň o 11.00. Ďalším premiérovým cyklom je 5 x 5 úvah o slobode, v ktorých 25 osobností (Rudolf Dobiáš, Miroslav Saniga, Milan Lasica, Tomáš Janovic, Dušan Junek, Tomáš Ulej, Ján Púček, Peter Krištúfek, Ján Čomaj, Samo Marec, Rasťo Piško, Zuzka Kepplová, Tomáš Varga, Slavo Kalný, Silvester Lavrík a ďalší) prinesie 25 zamyslení na rôzne témy. Pohľady osobností bude Rádio Devín vysielať o 13. októbra každý pracovný deň o 17:10.

„Počas dní slovenskej literatúry bude v Rádiu Devín tiež dominovať premiérové čítanie na pokračovanie z prózy Pavla Vilikovského Príbeh ozajského človeka, ktoré pripravili kolegovia z Banskej Bystrice. Uvádzame ho od 13. októbra vždy o 13:00. V rámci relácii poézie dáme tiež priestor Lýdii Vadkerti – Gavorníkovej, Petrovi Macsovszkemu, Olegovi Pastierovi a Erikovi Jakubovi Grochovi. V Ranníčkoch siahneme po seriáli Ruda Slobodu Ako som sa stal mudrcom a týždeň uzavrieme 19. októbra o 20:00 rozhlasovou hrou Karola Horáka Prorok a tiene," povedala k špeciálnemu programu počas festivalu vedúca Odboru vlastnej tvorby Slovenského rozhlasu Zuzana Belková.