Úspech v aukcii na nové frekvencie má Swan, O2 Slovakia a Benestra

Úspešnými účastníkmi elektronickej aukcie na používanie frekvencií z frekvenčného pásma 3600 – 3800 MHz sú spoločnosti: BENESTRA, s.r.o., O2 Slovakia, s.r.o. a SWAN, a.s.

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) budúci týždeň rozhodnutiami pridelí frekvencie úspešným účastníkom aukcie a rozhodnutia o pridelení frekvencií, po nadobudnutí právoplatnosti podľa zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní, zverejní na svojom webovom sídle. V aukcii boli vydražené všetky ponúkané frekvenčné bloky. Súčet jednorazových úhrad za pridelené frekvencie, ktoré zaplatia držitelia povolení je 1 170 014 EUR. Technickým realizátorom elektronickej aukcie bola spoločnosť iTender, s.r.o.

Výberové konanie začalo výzvou na predloženie ponúk do výberového konania, ktorú RÚ 11. decembra 2014 zverejnil vo svojom vestníku a na svojom webovom sídle. Predmetom výberového konania boli tri frekvenčné bloky pre celé územie Slovenskej republiky, každý so šírkou 40 MHz. Jeden operátor mohol získať jeden frekvenčný blok so šírkou 40 MHz zložený z 8x5 MHz základných blokov. Jediným hodnotiacim kritériom bola výška jednorazovej úhrady za pridelenie frekvencií. RÚ stanovil najnižšie podanie, ktoré je vyvolávacou cenou a predstavuje pre jeden 40 MHz frekvenčný blok hodnotu 250 tis. eur.

Ponuky do výberového konania boli doručené na podateľňu RÚ do 14.1.2015 do 13:30 h. Výberová komisia, ktorej členov vymenoval predseda RÚ, vyhodnotila, či predložené ponuky spĺňajú požiadavky uvedené vo výzve na predkladanie ponúk. Následne prebehla elektronická aukcia. RÚ pozval do aukcie všetkých účastníkov výberového konania, lebo ich ponuky spĺňali všetky požiadavky. Účastníci aukcie opakovane (podľa vlastného uváženia) navyšovali svoju ponúkanú výšku jednorazovej úhrady. Po skončení aukcie bolo poradie uchádzačov zostavené zostupne podľa výšky ponúknutej jednorazovej úhrady a ich umiestnenie bolo zobrazené v aukčnom prostredí. Úspešným účastníkom sa stal ten účastník, ktorý sa v elektronickej aukcii umiestnil na prvom, druhom a treťom mieste.

Cieľom výberového konania, v súlade so strednodobými a dlhodobými cieľmi národnej stratégie pre širokopásmový prístup v SR, je zvýšiť dostupnosť širokopásmového pripojenia. Ponuka frekvencií, ktorá je predmetom výberového konania, je vhodná pre naplnenie tohto cieľa a využitie ponúkaných frekvencií pre výstavbu vysokorýchlostných sietí a je v súlade s rozhodnutím Európskeho parlamentu a Rady č. 243/2012/EU – Program politiky rádiového frekvenčného spektra.