O víťazovi Finančnej olympiády rozhodol rozdiel pol bodu

O víťazovi Finančnej olympiády rozhodol rozdiel pol bodu

Z víťazstva sa teší Ján Pevala zo SOŠ polytechnickej v Ružomberku.

 

 

Nadácia PARTNERS úspešne ukončila tretí ročník finančnej vedomostnej súťaže pre študentov stredných škôl FINANČNÁ OLYMPIÁDA. Zo 4 400 prihlásených stredoškolákov sa najlepšie umiestnil Ján Pevala zo SOŠ polytechnická v Ružomberku, druhé miesto získal Marek Budzák z Obchodnej akadémie v Starej Ľubovni a ako tretia najlepšia skončila Nikola Šuhajdová zo SOŠ podnikania v Banskej Bystrici. Všetci traja výhercovia si zo súťaže odniesli okrem cenných skúseností aj zaujímavé ceny a pre svoje školy získali atraktívne finančné odmeny. O prvom mieste rozhodol bodový náskok iba pol bodu.

„Aj tento rok sme pre finalistov pripravili test, ktorý pozostával z 13 testových otázok a sedem slovných úloh či prípadových štúdií z oblasti hospodárenia, finančných produktov a finančného trhu. Na našu finančnú „skúšku" mali 60 minút, o víťazoch rozhodoval počet získaných bodov. Za správne odpovede mohli súťažiaci získať spolu 32 bodov," opisuje pravidlá Juraj Juras, správca Nadácie PARTNERS. Najbližšie k plnému počtu sa tento rok priblížil absolútny víťaz FINANČNEJ OLYMPIÁDY Ján Pevala zo SOŠ polytechnickej v Ružomberku. Za svoj vynikajúci výkon získal nový Apple McBook Air a finančnú odmenu 2 000 eur pre svoju školu. Iba s rozdielom pol bodu sa na druhom mieste umiestnil Marek Budzák z Obchodnej akadémie v Starej Ľubovni, ktorý si zo súťaže odniesol Apple iPad mini a 1 000 eur pre školu. Bronz už po tretí rok po sebe obhájila SOŠ podnikania v Banskej Bystrici. Tretie miesto prinieslo žiačke, Nikole Šuhajdovej nový Apple iPod Nano a škole finančnú cenu 500 eur.

AKO HODNOTIA SVOJE ÚSPECHY SAMOTNÍ VÝHERCOVIA?
Ján Pevala zo SOŠ polytechnická v Ružomberku hovorí: „Víťazstvo v tejto súťaži ma veľmi potešilo, pretože ako študent technickej školy som uspel v konkurencii súťažiacich z gymnázií a škôl s ekonomickým zameraním. Výhra v podobe MacBook-u a finančnej odmeny 2 000 eur pre školu je dobrou motiváciou zúčastniť sa tejto súťaže a zároveň si zlepšiť vedomosti z oblasti finančníctva. Práve vďaka príprave na Finančnú olympiádu som získal mnoho nových poznatkov a skúseností."
Škola si nevie úspech Jána vynachváliť. „Výhra nášho žiaka vo Finančnej olympiáde nám urobila veľkú radosť a utvrdila nás v tom, že aj žiaci stredných odborných škôl môžu byť úspešní. Pre našu školu príde vhod aj finančná výhra 2 000 eur, plánujeme ju využiť na zlepšenie podmienok vzdelávania," opisuje Anna Lukáčová, zástupkyňa riaditeľa SOŠ polytechnická v Ružomberku. Zároveň oceňuje aktivity Nadácii PARTNERS, ktoré slúžia na skvalitnenie vzdelávania v rámci finančnej gramotnosti a za podporu úspešných žiakov a škôl.
Podľa Dany Gburovej, pedagogičky z Obchodnej akadémie v Starej Ľubovni zvýšili Finančná akadémia aj Finančná olympiáda finančnú gramotnosť nielen študentov školy, ale aj ich učiteľov. „Motivovala nás k aktívnemu dopĺňaniu vedomostí zo sveta financií a hospodárenia s peniazmi," hovorí Dana Gburová. Táto stredná škola mala zároveň aj jedno z najvyššieho zastúpenia žiakov v tohtoročnej súťaži. Do finále sa prebojovali až šiesti žiaci, medzi nimi i Marek Budzák. „Nečakal som, že sa umiestnim na druhom mieste a získam peniaze pre školu a pre seba úžasný iPad mini. Využívam ho takmer každý deň," tvrdí Marek Budzák, žiak akadémie.
Nikola Šuhajdová zo SOŠ podnikania v Banskej Bystrici vníma ako prvú výhru už len to, že postúpila do finálového kola. „Postup ma prinútil pozerať na internete aj iné stránky, ako iba sociálne siete. Už finále v Bratislave bolo pre nás, postupujúcich, určitou odmenou a satisfakciou," hovorí Nikola Šuhajdová. Na záver dodáva: „Tieto vedomosti mi pomôžu pri prijímacích skúškach na vysokú školu a využijem ich určite aj neskôr v živote." Rovnako sa na súťaž pozerá aj jej pedagogička Zdena Valová, ktorá tvrdí: „Páči sa mi forma súťaže – najskôr prvé dve kolá online cez internet, následne finále už prezenčne v Bratislave. Dnes sa veľa o finančnej gramotnosti hovorí, ale málo finančných inštitúcií a firiem robí niečo preto, aby sa zlepšila."

O SÚŤAŽI
FINANČNÁ OLYMPIÁDA je súčasťou dlhodobého vzdelávacieho projektu Nadácie PARTNERS - DEŇ FINANČNEJ GRAMOTNOSTI. Tento projekt zastrešuje aktivity zamerané na zvyšovanie finančnej vzdelanosti na Slovensku. Z prieskumov verejnej mienky, ktoré Nadácia PARTNERS každoročne realizuje s agentúrou Focus, vyplýva, že veľa Slovákov má stále problém orientovať sa vo finančnej terminológií. Obzvlášť rizikovou skupinou s podpriemernou finančnou gramotnosťou sa ukázali práve študenti a ľudia starší ako 65 rokov. Pre stredoškolákov nadácia okrem súťaže realizuje už piaty ročník vzdelávacieho cyklu FINANČNÁ AKADÉMIA, v ktorom dostávajú študenti zaujímavou cestou návod, ako robiť správne finančné rozhodnutia ešte skôr, ako dostanú do rúk svoju prvú výplatu. Ďalšou z dlhodobých aktivít je spolupráca nadácie s Univerzitou tretieho veku Žilinskej univerzity, ktorá sa zameriava na seniorov. Dvojsemestrálny kurz Finančnej gramotnosti poskytuje seniorom základnú orientáciu vo svete peňazí, ako aj návyky finančného plánovania a rady k finančnej bezpečnosti.

Viac informácií o súťaži ako aj o ďalších aktivitách projektu Deň finančnej gramotnosti, nájdete na internetovej stránke www.denfinancnejgramotnosti.sk

Viac informácií o Nadácii PARTNERS a jej projektoch nájdete na www.nadaciapartners.sk  alebo na www.dfg.sk .