Otvorená výzva pracovníkom RTVS a Českej televízie

Otvorená výzva pracovníkom RTVS a Českej televízie Foto: Omédiách.com

Uverejnite ruskú propagandu falzifikujúcu inváziu a okupáciu Československa 1968!

 

 

Vážení pracovníci verejnoprávnych televízií a rozhlasov, vážení páni riaditelia Václav Mika a Petr Dvořák,

pred niekoľkými dňami odvysielal štátny televízny kanál Rossia 1 dokument „Varšavská zmluva. Odtajnené stránky". Žiadame vás bezodkladne tento dokument odvysielať v hlavnom vysielacom čase verejnoprávnych televízií Slovenskej republiky a Českej republiky s následnou štúdiovou diskusiou našich historikov a politológov.

Slovenskí a českí občania a najmä mladšie generácie, ktoré ruské tanky na uliciach našich miest v roku 1968 ani dve desaťročia okupácie už nezažili, majú právo vidieť, ako bezostyšne propaganda Moskvy prerába dejiny a ako z pokusu Čechov a Slovákov o socializmus s ľudskou tvárou vyrába dnešné už spolovice fašistické Rusko fašistické sprisahanie. Verejnoprávne televízie demokratických krajín musia na takúto špinavosť odpovedať tým, že ju zverejnia a sprístupnia každému občanovi.

Zmienený film nie je len exemplárnou ukážkou toho, ako bezostyšne dnes moc v Moskve prekresľuje dejiny Európy a gumuje mozgy vlastného obyvateľstva. Jeho odvysielanie v predvečer návštevy súčasného slovenského premiéra Róberta Fica je aj testom, ako hlboko sa dokážu niektorí predstavitelia vlády SR skloniť pred ruskou aroganciou a peniazmi a ako dlho zostanú ešte slovenské a české štátne orgány pasívne voči protidemokratickému a protizápadnému pôsobeniu ruskej propagandy a jej piatych kolón. Maďarská spoločnosť nedávno mlčky prehltla svoje poníženie, keď bývalý podplukovník KGB Putin pri návšteve Budapešti kládol vence k pamätníku okupantov, ktorí v krvi utopili protikomunistické povstanie maďarského národa v roku 1956. Českí a slovenskí občania a demokratické inštitúcie, medzi ktoré patria aj naše verejnoprávne televízie, by nemali snahy o rozvrat našich demokracií ignorovať ale postaviť sa im zoči-voči.

Vážení pracovníci verejnoprávnych televízií a rozhlasov,

inštitúcie, v ktorých pracujete stáli v roku 1968 na strane slobodnej vôle našich matiek a otcov – občanov Československa – a ich spoločného úsilia o slobodu a demokraciu. Úsilia, ktoré rozniesli na prach pásy tankov vyslaných Moskvou. Ukážte sa ako slobodní a dôstojní potomkovia generácie, ktorá kládla odpor ruským okupantom tak ako mohli: slovom a obrazom! Je to aj naša povinnosť stovke zavraždených a piatim stovkám zranených bezbranných občanov Československa. Spolovice fašistická Moskva práve začala robiť fašistov z našich rodičov a starých rodičov: ak to prejdete mlčky, o pár rokov budú skutoční fašisti robiť fašistov z nás všetkých, presne tak, ako si to už odskúšali v Ukrajine.

Fedor Gál, publicista

Karel Hirman, expert na energetiku

Grigorij Mesežnikov, politológ

Juraj Mesík, environmentalista

Boris Strečanský, rozvojový špecialista

Peter Zajac, literárny vedec

Verbitska Ludmilla, občianska aktivistka, Bratislava

Hirt Beata, Banská Bystrica

Prostrednik Ondrej, evanjelicky teolog Bratislava

Doležal, Radim, Novy Malin

Pastirčák Daniel, Bratislava

Štrpka, Ivan, spisovateľ, Bratislava

Blaščák Fedor, filozof a kurátor

Grubhoffer, Libor, parazitolog, České Budějovice

Lukes, Julius, Czech Academy of Sciences, České Budejovice

Szomolanyi Sona, political scientist, Bratislava

Markuš Štefan, scientist, Bratislava

Olejník, Štefan, physicist, Bratislava

Claudio Mori, fond.consoli, Roma

Zavacká Katarína, historian of law, Bratislava

Uhlíř Martin, specialista komunikace, Praha

Hegyi, Ladislav, environmentalist, Kosice

Michal Matzenauer, Básník a malíř, Praha

Tkadlečková Herta, historička, Bratislava

Priehodová, Ľudmila, Banska Bystrica

Tatár Peter, lekár, Bratislava

Aktualizácia: Ako reagujú šéfovia RTVS a ČT na výzvu?