Železnice pridávajú, predlžujú alebo posilňujú 26 vlakových spojov. Prinášame prehľad

Od nedele 14. júna si polepšia Tatry, Kysuce, horná Nitra a Šariš Nové prípoje pre dochádzajúcich, výhodnejšie zastávky.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od druhej zmeny cestovného poriadku 2014/2015 v týchto regiónoch pridáva nové spoje. Celkovo 26 vlakov pribudne, predĺži sa trasa alebo sa rozšíri čas jazdy počas dní v týždni. Pozitívna novinka čaká aj cestujúcich zo Šale alebo Galanty do Bratislavy a opačne, ktorí po novom budú môcť v ôsmich vlakoch využiť lacnejšie jednorazové lístky REGIONAL.

Júnová zmena dolaďuje novinky zavedené v cestovnom poriadku od 14. decembra 2014, ktorý priniesol posilnenie výkonu vo vlakovej doprave o päť percent. ZSSK vyhodnocovala efektivitu nových spojov. Desať regionálnych vlakov ruší alebo im skracuje trasu. „Zmeny vyvolané zavedením bezplatnej prepravy sa už v praxi plne prejavili, a tak sme mohli vyhodnotiť, či všetky zavedené vlaky premávali v správnom čase a na správnom mieste. Spoje, ktoré sa neujali, rušíme a pridáme vlaky v iných časových polohách alebo na iných tratiach, kde je väčší záujem cestujúcich," povedal riaditeľ Úseku obchodu Železničnej spoločnosti Slovensko Jozef Schmidt.

Nové vlakové spoje pribudnú predovšetkým v letnej sezóne vo Vysokých Tatrách, výkony aj kapacita sedačiek sa zvýšia o 10 percent. Medzi Popradom a Štrbským Plesom pribudnú 4 tatranské električky, medzi Štrbou a Štrbským Plesom 8 zubačiek. V júli alebo auguste tak turisti ako aj obyvatelia Tatier budú môcť využiť denne viac než 120 spojov. Na posilnenie dopravy prispeli Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry (OOCR RVT) a Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska sumou 60-tisíc eur.
Nových vlakov sa však nedočkajú len turisti a Tatranci. „Celkový dopravný výkon realizovaný ZSSK sa zvýši aj bez započítania nových vlakov vo Vysokých Tatrách," poznamenal J. Schmidt. Ako darček k vysvedčeniu pribudne školákom z Čadce smerom do Turzovky a Makova nový vlak po vyučovaní, ktorý budú môcť využiť aj po návrate do školských lavíc v septembri. K dispozícii bude aj dochádzajúcim za prácou počas prázdnin. Spojov na tejto trati v posledných rokoch pribúda. Záujem o železničnú dopravu rastie, keďže vzdialenosť z Čadce do Turzovky prekoná lokálka rýchlejšie než autobusy po ceste.
Obyvatelia Starej Ľubovne sa dočkajú vlakového spojenia cez víkend, ktoré im umožní dostať sa do Popradu. Vlaky nahradia nevyužitý pár spojov medzi Popradom a Kežmarkom. Nové dopoludňajšie vlaky odvezú obyvateľov regiónu i turistov na atraktívnej trati s tunelmi a viaduktmi Prievidza – Horná Štubňa. Myjavčania dostanú nový večerný víkendový vlak z Nového Mesta nad Váhom, ktorý súčasne predstavuje prípoj k diaľkovým vlakom. Môžu si tak predĺžiť cesty za oddychom alebo návštevy príbuzných.
ZSSK zjednodušuje prístup cestujúcich na nedeľné vlaky smerom do Bratislavy. Cestujúci z Horehronia získajú nový prípoj k nedeľnému popoludňajšiemu rýchliku na linke z Banskej Bystrice do hlavného mesta. Súčasne sa zjednoduší cesta domov obyvateľom horného Zemplína (Vranova nad Topľou či Humenného). Z večerného bratislavského InterCity môžu v Kysaku prestúpiť do priameho regionálneho vlaku.
Podobne večer v pracovných dňoch bude vo Zvolene čakať prípoj smerom k diaľkovým či regionálnym vlakom z niekoľkých trás (z Bratislavy, Vrútok či Kremnice). Je to nová výhoda pre cestujúcich, ktorí pokračujú ďalej do Detvy, Lučenca a Fiľakova.

Železničná spoločnosť Slovensko vychádza v ústrety aj obyvateľom obce Telgárt a turistom. Regionálne expresy prechádzajúce obcou budú po novom zastavovať na zastávke Telgárt penzión, ktorá je pre väčšinu Telgárťanov dostupnejšia než stanica Telgárt. Zastávka Telgárt penzión sa nachádza priamo pri turistickej značke na Kráľovu hoľu.

Zmeny v regionálnej doprave podrobnejšie Tu: http://www.slovakrail.sk/fileadmin/Dokumenty2/2015_pdf/priloha_2_regionalna_doprava.pdf