Železnice zlacňujú nočné vlaky, v IC-ečkách dávajú k lístku parkovanie

Parkovanie pre každého v cene cestovného lístka bude dostupné pre cestujúcich vo všetkých triedach v InterCity vlakoch ZSSK.

Parkoviská sú dostupné vo vybraných mestách. Zlepšujú sa služby aj ceny v nočných diaľkových vlakoch. SuperCity Pendolino pre vnútroštátnu dopravu zlacnie. To všetko prináša ZSSK v diaľkovej doprave so zmenou cestovného poriadku od nedele 14. júna.

Cestujúci v InterCity vlakoch v ktorejkoľvek zo štyroch vozňových tried tohto expresného vlaku môžu od nedele k lístku využiť parkovanie pri stanici. Zatiaľ to platí v staniciach Košice, Poprad a Žilina. "Uvedomujeme si, že záujem o cestovanie verejnou dopravou, najmä vlakmi, bude rásť, ak sa podarí vyriešiť nadväznosť rôznych druhov dopravy a keď vyriešime zrýchlenie presunu ľudí nielen od stanice k stanici, ale od dverí, kde začínajú cestu, k cieľovým dverám," spresnil Jozef Schmidt, riaditeľ Úseku obchodu ZSSK. V rámci zlepšení pribudli elektrické zásuvky vo vozňoch druhej triedy IC vlakov. ZSSK tak reaguje na zvýšený dopyt cestujúcich využívať počítače a ďalšie elektronické zariadenia počas cesty. Naďalej budú denne jazdiť štyri IC vlaky na trase Bratislava –Žilina – Košice a späť (s výnimkou v soboty), ako aj víkendový InterCity Šarišan.

SuperCity Pendolino pre vnútroštátne cesty na trase Žilina - Poprad - Košice zníži príplatok na vlak pre platiacich cestujúcich v 2. vozňovej triede zo súčasných 3 € na 1 €.
Nočné vlaky - rýchliky, ktoré sú v ponuke ZSSK spojené najmä s cestovaním lôžkovými a ležadlovými vozňami, budú mať kvalitnejšie občerstvenie. Pri cestovaní vo vozňoch na sedenie pribudnú deky. ZSSK prevádzkuje dva priame nočné vlaky spájajúce východ Slovenska s hlavným mestom Bratislavou.
Súčasne ZSSK pripravuje nové zvýhodnené ceny pre tých, čo cestujú nočnými diaľkovými vlakmi. Budú až o 35 % lacnejšie. Vnútroštátny lístok SLOVAK EXPRES bude pre cestujúcich na trase Bratislava – Košice do vozňov na sedenie dostupný už od 14,90 €. Cestujúci, ktorí využijú lôžkové a ležadlové vozne, budú mať lístky už od 17 €.
V rámci nočných vlakov z Košíc do Prahy sa zavádza nový zvýhodnený lístok EUROPA EXPRES. Z Košíc do metropoly bude lístok na sedenie dostupný už od 19 €. Cestujúci, ktorí využijú lôžkové a ležadlové vozne budú mať lístky už od 24 €.
ZSSK denne realizuje vyše 1600 vlakov, z toho 250 diaľkových vlakov (rýchliky, EuroCity, InterCity, SuperCity, EuroNight). Zmena cestovného poriadku začína platiť od nedele 14. júna 2015.
V diaľkovej doprave budú mať cestujúci k dispozícii jedlo a pitie na palube vlaku aj v posilovom páre vlakov 1600/1601 Chopok na trati Bratislava – Žilina – Košice a späť. Do vlakovej súpravy pribudol bistrovozeň. Do cestovného poriadku sa zaradil aj nový pár posilových rýchlikov počas novembrových sviatkov.

Zmeny v diaľkovej doprave podrobnejšie TU!