BAŽANT KINEMATOGRAF premieta opäť aj na BAŽANT POHODA

Bažant Kinematograf už trinásť rokov neodmysliteľne patrí aj k programu multimediálneho festivalu Bažant Pohoda (9. – 11. júla 2015). Tento rok vynovená a opäť štýlová Škoda RTO uvedie vo festivalovom nočnom kine pestrý výber hraných a dokumentárnych filmov, vrátane niekoľkých noviniek a hudobných špecialít.

Filmový program Bažant Kinematograf na Bažant Pohode hneď vo štvrtok večer odštartuje tradičná premiéra dokumentu Pohoda 2014, v ktorom sa režisérka Petra Všelichová vracia k predchádzajúcemu ročníku festivalu. Prvú pohodovú noc uzavrie po očakávanom koncerte Manu Chao hudobný výlet do čias The Beatles v ich prvom filme Ťažký deň (1964) režiséra Richarda Lestera, plnom „beatlesáckych" hitov a tradičného anglického humoru.

Piatkový filmový večer otvorí kultový film Postřižiny (1980) Jiřího Menzla a do pohodového sveta piva na idylickom českom vidieku divákov osobne uvedie predstaviteľka hlavne úlohy Magda Vášáryová. Projekcia filmu sa koná v spolupráci s Czech Tourism, tohtoročným novým partnerom Bažant Kinematografu a tiež partnerom Bažant Pohody.

Polnoc bude po Postřižinách a juhoafrickom headlinerovi Die Antwoord patriť filmovej spomienke na britskú speváčku Amy Winehouse v špeciálnej slovenskej predpremiére dokumentu Amy (2014), ktorý o jej krátkom, no plodnom a búrlivom živote a kariére nakrútil renomovaný britský režisér Asif Kapadia. Film príde do slovenských kín a filmových klubov 6. augusta.

Počas sobotnej noci budeme opäť filmovo spomínať, tentoraz na výnimočného športovca. Filmovú poctu hokejistovi Pavlovi Demitrovi, 38, režisérskej dvojice Daniel Dangl a Lukáš Zednikovi, ktorá sa v roku 2014 stala diváckym hitom slovenských kín osobne uvedú režisér Lukáš Zednikovič a kameraman Tomáš Zednikovič.

Tohtoročnú filmovú Pohodu, opäť o polnoci, zavŕši vynikajúca „čierno-čierna" komédia Divoké historky argentínskeho režiséra Damiána Szifrona z producentskej dielne bratov Almodóvarovcov o tom, akými rôznymi spôsobmi sa dá vziať osud do vlastných rúk, keď už má človek všetkého plné zuby.

Viac informácií o festivale Bažant Pohoda nájdete na webstránke festivalu www.pohodafestival.sk.

Podrobný program Bažant Kinematografu, ktorého autobusy cestujú po Slovensku od 1. júla do 9. septembra a premietať budú na 33 zastávkach, nájdete na www.kinematograf.sk. Bažant Kinematograf bude mať aj svoju stálu pestrofarebne „festivalovo" ladenú scénu na Magio pláži v Bratislave (14. 7. do 20. 8.).

Program

ŠTVRTOK 9. júla 2015
22:00 / Pohoda 2014, r. Petra Všelichová, SR 2015, 40 min.
Tradičný, nielen hudobný dokument o nielen hudobnom festivale Bažant Pohoda 2014. Približuje najzaujímavejšie momenty minulého ročníka najväčšieho multimediálneho festivalu na Slovensku.

01:30 / Ťažký deň (A Hard Day´s Night), r. Richard Lester, VB, 1964, 87 min.
Jeden „obyčajný" deň zo života najslávnejšej hudobnej skupiny všetkých čias. Vo filmovom debute Beatles znejú ich slávne hity a nechýba ani tradičný anglický humor.

PIATOK 12. júla 2014
21:30 / Postřižiny, r. Jiří Menzel, Československo, 1980, 93 min.
Česká filmová klasika plná pohody a penivého moku podľa známej novely Bohumila Hrabala., za osobnej účasti hlavnej predstaviteľky Magdy Vašáryovej.

00:00 / Amy, r. Asif Kapadia, GB, 2015, 127min. / slovenská predpremiéra
Prvý autorizovaný dokument o vzostupoch a pádoch britskej speváčky Amy Winehouse, ktorá na začiatku tisícročia jediným albumom prepísala dejiny populárnej hudby.

SOBOTA 11. júla 2015
21:30 / 38, r. Daniel Dangl, Lukáš Zednikovič, SK, 2014, 87 min.
Jedinečný filmový projekt mapujúci život slovenskej hokejovej legendy Pavla Demitru, a zároveň divácky hit, ktorý sa stal 5. najnavštevovanejším domácim filmom v ére samostatnosti Slovenska.

00:00 / Divoké historky (Relatos salvajes), r. Damian Szifrón, Arg./Špan., 2014, 122 min.
Čierno-čierna komédia z produkčnej dielne bratov Almodóvarovcov, ktorej hrdinom jednoducho v určitej chvíli rupnú nervy...