Slovak Telekom má 481 tisíc zákazníkov služieb TV služieb

Slovak Telekom má 481 tisíc zákazníkov služieb TV služieb Foto: Telekom

Skupina Slovak Telekom dosiahla za prvý polrok 2015 výnosy 372 miliónov eur.

„Prvý polrok 2015 ukázal veľmi dobré výsledky. Mierny pokles na celkových výnosoch Skupiny sa vyvíjal podľa očakávaní. Podstatnými ukazovateľmi sú výsledky v oblasti pevnej siete, kde sa v plnej miere prejavili naše Chytré balíky i Magenta 1. Ťahúňom ostáva naďalej digitálna televízia, čo nás veľmi teší. Detský TV kanál Ťuki i predĺženie vysielania Ligy majstrov o ďalšie tri roky sú ďalším dôkazom rastúcej sily exkluzívneho obsahu. Inovácie sa týkajú aj mobilnej oblasti: hlasová biometria a množstvo noviniek na 4G sieti napĺňajú našu ambíciu technologického lídra. Sme prvý operátor s LTE sieťou s rýchlosťou do 225 Mbps v komerčnej prevádzke, testovali sme LTE do 375 Mbps a získali ocenenie za najlepšiu mobilnú sieť na Slovensku. Úspešný polrok majú za sebou aj dcérske spoločnosti – všetky zaznamenali rast výnosov, najviac sa darilo DIGI Slovakia s medziročným rastom až 20 percent v prvom polroku," bilancuje Miroslav Majoroš, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Slovak Telekom.

Výnosy Skupiny a dcérskych spoločností
Skupina Slovak Telekom dosiahla za prvý polrok 2015 celkové konsolidované výnosy na úrovni 371,5 milióna eur (medziročný pokles je 1,7%).

Skupina si naďalej udržiava silnú profitabilitu: upravený EBITDA za prvý polrok je 149,3 milióna eur a EBITDA marža opäť presiahla hranicu 40 percent.
Všetky dcérske spoločnosti zaknihovali medziročný rast výnosov za šesť mesiacov. Najvyšší má DIGI Slovakia, až na úrovni 20 percent a výnosy 16,2 milióna eur.

Zoznam a Zoznam Mobile rástli medziročne o 6 percent a ich výnosy dosiahli 3,2 milióna eur.

PosAmu za oba kvartály stúpili výnosy medziročne o 1% na 15,6 milióna eur. Po slabšom prvom kvartáli zaznamenal PosAm solídny druhý štvrťrok.

Oblasť pevnej siete
Prvý polrok 2015 generovali na pevnej sieti veľmi dobré výsledky predaje balíkov služieb. Viac ako rok je v ponuke etablovaná séria Chytrých balíkov a Telekom ju rozšíril v marci o novinku Magenta 1, ktorá spája fixné a mobilné služby v jednom balíku.

V Magenta 1 si môže služby spájať jednotlivec (širokopásmový internet, TV, mobilný paušál), ideálnym riešením je však pre celú rodinu vďaka rozšíreniu až na 4 mobilné produkty (paušály Happy, Bez záväzkov i karty Easy Pecka).

Spomedzi trojice pevných služieb má najvyšší medziročný rast zákazníkov digitálna TV, nasleduje pevný internet a portfólio hlasových služieb.

Segment TV bol opätovne obohatený o exkluzívny obsah: po sérii športových licencií sa zameral Slovak Telekom na najnižiu vekovú hranicu a zaradil do ponuky špeciálny detský TV kanál Ťuki v spolupráci s TV JOJ. Ťuki TV má ambíciu priniesť deťom zaujímavé rozprávky, edukačné pásma i najznámejšie postavičky – a akcentuje vysielanie v slovenčine.

Skupina Slovak Telekom dosiahla k 30. júnu 2015 už 481 tisíc zákazníkov TV služieb. Počet širokopásmových prístupov celej Skupiny ST k rovnakému dátumu stúpol na 578 tisíc.

Oblasť mobilnej siete
K 30. júnu 2015 využívalo služby mobilnej siete Slovak Telekomu 2 196 tisíc zákazníkov. Podiel zákazníkov fakturovaných služieb ostáva vysoký: takmer 65 percent. Vývoj v tomto segmente ukázal mierny rast v druhom kvartáli a koncový počet 1 427 tisíc zákazníkov.

V mobilnej oblasti venuje Slovak Telekom naďalej veľkú pozornosť 4G sieti a rozširovaní pokrytia: k 1. júlu 2015 dosiahlo 57,8% populácie Slovenska.

Slovak Telekom v júni 2015 uviedol na Slovensku prvú komerčnú prevádzku LTE siete s rýchlosťou do 225 Mbps v Nitre. Súčasne v júni testoval i verejne demonštroval test LTE-A s rýchlosťou až do 375 Mbps v Bratislave.

Navyše Slovak Telekom získal v prvom polroku aj ocenenie Best in Test od P3 Communications za najlepšiu mobilnú sieť.

Silnú podporu popri rozširovani 4G siete venuje Slovak Telekom aj obmene portfólia 4G smartfónov medzi zákazníkmi. V súčasnosti už podporuje 4G sieť viac ako 100 prístrojov, v prvom kvartáli štartovala veľmi úspešná promo kampaň Dva prístroje za cenu jedného s modelmi Sony Xperia M2, E3 či E4g, resp. LG G Pad 8.0 a F60. V druhom kvartáli boli zaradené vlajkové lode ako Samsung GALAXY S6 a S6 edge, HTC One M9, LG G4 a Huawei P8.

Štarty nových služieb a produktov
Slovak Telekom je aktívny aj uvádzaní nových služieb a produktov. Poistenie faktúr, Virtuálne číslo (možnosť mať na SIM karte aj druhé telefónne číslo) a SmartPOS (ponuka s viacerými zariadeniami pre menšie i väčšie firmy, ktoré majú povinnosť mať registračnú pokladnicu) štartovali postupne v 1. štvrťoku.

Druhý kvartál patril uvádzaniu jednotlivých 4G noviniek s novými maximálnymi rýchlosťami, detskému kanálu Ťuki TV a aj technologickej novinke Hlasová biometria. Tú uviedol Slovak Telekom ako prvý operátor a umožňuje riešiť zákaznícke požiadavky na infolinke bez dodatočnej kontroly údajov.