Hráme za ľudskosť – štartuje turnaj proti rasizmu, ktorý podporil Kiska

Hráme za ľudskosť –  štartuje turnaj proti rasizmu, ktorý  podporil Kiska

Výťažok z podujatia poputuje rodinám utečencov zaistených v Sečovskom tábore.


Hráme za ľudskosť je mottom 8. ročníka Turnaja Bratislavskej ligy v malom futbale (BLMF) organizovaný v rámci kampane Šport spája, rôzne farby jedna hra a Akčných týždňov organizácie Futbal proti rasizmu v Európe (FARE) sa prihlásil k výzve k ľudskosti. Akcia sa koná v nedeľu 18. októbra v športovom areáli Pavla Gleska na Račianskej ulici v Bratislave (Mladá Garda), kde zúčastnení nielen ukážu svoje športové umenie, ale aj otvorené ľudské srdcia bez nenávisti.

„Počas utečeneckej krízy v Európe žiaľ čelíme spochybňovaniu ľudskej podstaty tých, ktorých zasiahla a ich utrpenia. Zrejme si nevieme predstaviť, že by sme mohli byť sami odkázaní na pomoc obyvateľov v cudzej krajine ďaleko od domova. Preto sme sa tento ročník turnaja rozhodli venovať spolupatričnosti s ľuďmi nútenými utekať zo svojich domovov. Želáme si otvorenejší a tolerantnejší postoj spoločnosti k nim. Turnajom sme sa pripojili k iniciatíve Výzva k ľudskosti, na ktorej mítingu sa nedávno zúčastnilo vyše tisíc ľudí," povedal Sergej Danilov, spoluzakladateľ kampane Šport spája, rôzne farby, jedna hra a jeden z organizátorov turnaja.

Vyše 150 futbalistov v šestnástich rozmanitých tímoch zložených zo zástupcov menšín, väčšiny, cudzincov, utečencov a osobností športového a spoločenského života vyjadrí myšlienku solidarity s utečencami, ktorí kvôli násiliu či vojne museli nedobrovoľne opustiť svoje domovy. Účastníci podujatia budú môcť poukázať dobrovoľný finančný príspevok na pomoc rodinám utečencov, ktorí sú zaistení v utečeneckom tábore v Sečovciach. Nákup materiálnej pomoci a jej doručenie zabezpečí Slovenská humanitná rada (www.shr.sk).

Organizátori pozvali na otvorenie turnaja prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku, ktorý sa ho pre iný program nemohol zúčastniť, ale futbalistom zaslal pozdravný list. Organizátori list prečítajú účastníkom počas otváracieho ceremoniálu. „Rád by som Váš turnaj úprimne pozdravil a ocenil úsilie organizátorov podporiť naliehavú myšlienku týchto dní, a tou je preukázanie ľudskosti a spolupatričnosti s ľuďmi utekajúcimi pred hrôzami vojny hľadajúcimi priestor pre dôstojný život. Každý takýto hlas, a najmä verejný, naozaj vítam a považujem za nanajvýš potrebný," napísal v liste prezident Slovenskej republiky.

Organizátorom podujatia je Inštitút pre medzikultúrny dialóg v spolupráci s Bratislavskou ligou v malom futbale. Turnaj podporili FARE, Bratislavský samosprávny kraj. Mediálnymi partnermi sú Rádio Expres, Sportinak.sk a Takurcitee.sk.

Zoznam účastníkov Turnaja:
Výber legiend BLMF, Peliones, Mataminas, Bubis, FC Lions, výber Bratislavského samosprávneho kraja, Hráme za ľudskoť (hviezdy s utečencami), Blue Dragons, Different Colours United, Mládež Ulice, Chalani z Chatrče, Maccabi Bratislava, výber Uni ligy, výber športového portálu Takurcitee.sk, AC Globus Juniors, Sunday Wolves.