Otázky a odpovede o Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji

Platí aj po zavedení novej etapy Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji bezplatná preprava pre deti, študentov a seniorov?

Áno, bezplatná preprava nie je zavedením novej etapy IDS BK nijako dotknutá. V platnosti zostávajú aj všetky doterajšie lístky a zľavy ZSSK s výnimkou ponuky Vlakom ďalej Bratislava. Tieto lístky však platia len vo vlakoch ZSSK. Integrované lístky platia aj v prímestských autobusoch a bratislavskej MHD.

Môžem použiť vo vlakoch ZSSK esemeskový lístok na bratislavskú MHD?

Nie, tento cestovný doklad nie je zapojený do integrovaného systému a preto neplatí vo vlakoch ZSSK (ani v prímestskej autobusovej doprave).

Môžem použiť bratislavskú „električenku" aj na rýchlik medzi hlavnou stanicou a Bratislavou – Vinohrady?

Nie, do integrovanej dopravy sú zapojené len osobné vlaky a regionálne expresy (REX).

Čo znamená čiastočne zapojená linka?

Čiastočne integrovaná železničná linka predstavuje traťový úsek, na ktorom nie je v súčasnosti (bez ohľadu na prechodné obdobie) plánovaná montáž označovačov IDS BK. Cestovať v rámci IDS BK je tak na traťovom úseku umožnené, ale nástup do vozidla je možný len s už označeným cestovným lístkom IDS BK, cestovným lístkom na jednu cestu IDS BK zakúpeným priamo pred cestou v pokladnici ZSSK s platnosťou od času predaja, prípadne s predplatným lístkom IDS BK.

Na uvedené úseky platia rovnaké podmienky ako na všetkých traťových úsekoch bez označovača v prechodnom období. Rozdielom je, že na tomto úseku sa nejedná o prechodné obdobie ale trvalý – štandardný stav integrácie.

Som držiteľom preukazu ŤZP a čítal som, že v Bratislave už nemôžem cestovať bezplatne. Ako je to vo vlakoch ZSSK?

Ak chcete cestovať len vlakom ZSSK, môžete využiť zľavu 60 percent z cestovného. Ak ste poberateľom invalidného dôchodku, môžete si uplatniť nárok aj na bezplatnú prepravu. V prípade, že chcete využívať integrované doklady aj na autobusy a MHD, máte zľavu 50 percent. Zároveň, ak ste obyvateľom Bratislavského samosprávneho kraja, máte pri splnení podmienok PP IDS BK nárok na tzv. bonusovú zľavu pri cestovaní v tarifnej zóne 100+101.

Chcem si kúpiť obojsmerný predplatný traťový lístok Bratislava Rača – Pezinok a okrem toho mám predplatný integrovaný lístok na územie Bratislavy (pásma 100 a 101). Platia mi takéto dva doklady aj na cestu vlakom REX z Bratislavy do Pezinka, hoci ten nezastavuje v stanici Bratislava – Rača?

Od 1. novembra 2015 je možné kombinovať lístky aj takýmto spôsobom.

Cestujem so psom. Môžem pre psa zaplatiť integrovaný lístok a pre seba si kúpiť lístok iba na vlak podľa cenníka ZSSK?

Nie, ak máte lístok na vlak podľa cenníka a Prepravného poriadku ZSSK, potrebujete aj pre psa kúpiť lístok podľa cenníka a Prepravného poriadku ZSSK. Rovnaký postup by platil, ak by ste mali integrovaný lístok, pre psa by bol tiež potrebný integrovaný lístok. Dôvodom je, že pes nemôže byť prepravený samostatne.

Ako mám cestovať v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji vlakom, ak na staniciach nie sú označovače?

Pravidlá cestovania s predplatným lístkom sa nemenia. Nebolo ani nebude ich treba označovať. Pri cestovnom lístku na jednu cestu platí, že do vlaku je možné nastúpiť len s už označeným (platným) cestovným lístkom IDS BK. Keď na stanici ešte nie je nainštalovaný označovač, môžete si lístok kúpiť v pokladnici ZSSK. Bude platiť od času výdaja a následné označenie už nie je nutné. Ak na vlak prestupujete z nadväznej MHD alebo autobusu a cesta vlakom je v rámci časovej a zónovej platnosti CD IDS BK, inými slovami pri prestupe, si cestovný lístok IDS BK nie je nutné druhýkrát značiť.

Ak na stanici nepredávajú lístky, môžete si cestovný doklad IDS BK kúpiť vo vlaku od sprevádzajúceho personálu. Všeobecne platí, že nástup bez platného cestovného lístka treba aktívne hlásiť sprievodcovi.

Môžem si kúpiť lístok na Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji napríklad aj na stanici v Košiciach?

Áno. Vo všetkých pokladniciach ZSSK (na celom území SR) zabezpečujeme predaj kompletného sortimentu cestovných dokladov IDS BK. Aj v Košiciach si teda napríklad môžete kúpiť lístok, ktorý po príchode do Bratislavy využijete v bratislavskej MHD (zóny 100+101).

Cestujem so 120-minútovým integrovaným lístkom. Vlak zastaví pre poruchu a platnosť vyznačená na lístku vyprší. Čo mám robiť?

Ak sa rozhodnete cestovať ďalej vlakom, lístok vám platí podľa počtu zón, ktoré máte zakúpené, aj keď vlak mešká. Po vypršaní časovej platnosti však už nemôžete s týmto lístkom prestúpiť na iný spoj.