Depaul Slovensko: Potravinová zbierka pomáha ľuďom na ulici

Depaul Slovensko sa aj v tomto roku pripája k celoslovenskej Potravinovej zbierke na pomoc ľuďom v núdzi. Od pondelka 16. novembra do soboty 21. novembra budú dobrovoľníci a zamestnanci neziskovej organizácie zbierať potraviny a hygienické potreby pre svoje útulky a nocľaháreň.

Zbierku Depaul Slovensko spoluorganizuje v spolupráci s ďalšími partnermi v 78 predajniach obchodnej siete Tesco po celom Slovensku. „Naši dobrovoľníci budú v bratislavských predajniach Tesco v Lamači a na Zlatých Pieskoch. Zbierku realizujeme už tretí rok a ochota ľudí pomáhať je pre nás vždy veľkým povzbudením," hovorí Miroslav Jurík z organizácie Depaul Slovensko. „Keďže pomáhame ľuďom bez domova, ktorí sú celé dni na ulici, chceme, aby mal každý aspoň jedno teplé jedlo denne. V našich zariadeniach každý deň dovedna vydáme 200 až 220 porcií teplého jedla. Z darov, ktoré sa vyzbierajú počas zbierky, dokážeme zabezpečiť stravu pre ľudí bez domova na najbližšie dva mesiace," vysvetľuje M. Jurík.

Pri vchode do predajne budú každý pracovný deň od 15,00 do 20,00 hod a v sobotu od 10,00 do 19,00 hod dobrovoľníci poskytovať informácie o tom, ako môžu ľudia do zbierky prispieť. Pri dobrovoľníkoch bude označený nákupný košík určený na darované potraviny a drogériu. Vyzbieraný tovar je určený pre ľudí v núdzi. „Chceme s pomocou našich zákazníkov podať pomocnú ruku tým, ktorí to potrebujú - starým, chorým, deťom, ľuďom bez domova, aby dokázali prežiť zimu ľahšie. Je to pre mnohých náročné obdobie roka a práve blížiace sa Vianoce môžu byť s našou spoločnou pomocou pre mnohých ľudí v núdzi krajšími a štedrejšími. Tesco finančne prispeje ďalšími 20 % z celkovej hodnoty darovaného tovaru a ako každoročne, sa pridáme k zbierke aj osobne my s našimi zamestnancami," dodáva Zuzana Lošáková, manažérka oddelenia komunikácie, Tesco Stores SR.

V minulých rokoch sa v potravinových zbierkach v predajniach Tesco spolu vyzbieralo viac ako 67 ton tovarov. Ďalšími partnermi potravinovej zbierky sú Evanjelická Diakonia, Potravinová banka Slovenska a Slovenská katolícka charita. Popri Tescu sa do akcie zapojila aj spoločnosť Unilever - kúpou vybraných výrobkov tejto spoločnosti prispejete sumou 3 centy z každého zakúpeného produktu.

Ľuďom v núdzi najviac pomôžu trvanlivé potraviny ako múka, ryža, cestoviny, strukoviny, konzervy, olej, cukor, soľ, koreniny, ale aj instantné polievky, čaj alebo káva. Rovnako vítané sú aj pracie prostriedky, čistiace a dezinfekčné prostriedky a prostriedky osobnej hygieny. Zoznam zapojených predajní a všetky informácie k európskej potravinovej zbierke nájdete na www.potravinovazbierka.sk.

Kde skončia darované veci a ako vyzerá pomoc ľuďom bez domova v praxi, si môžu záujemcovia prezrieť počas Dňa otvorených dverí v Nocľahárni sv. Vincenta de Paul na Ivánskej ceste 32 v Bratislave - 24. novembra v čase od 10. do 17. hodiny. Spolu s výstavou fotografií Lukáša Maceka, premietaním filmu a rozhovormi s klientmi i pracovníkmi neziskovej organizácie si budete môcť prezrieť priestory pravdepodobne najväčšej nocľahárne v celej strednej Európe. „Mnohí ľudia, ktorí do nocľahárne prišli prvý krát, zažili skutočný šok, pretože takéto podmienky a množstvo ľudí očakávajú skôr v krajinách tretieho sveta. Niečo iné je počuť a niečo iné je zažiť túto realitu," hovorí Juraj Barát riaditeľ neziskovej organizácie Depaul Slovensko.