Projekt Domov na mame ponúka dvojakú pomoc. Aj tým, ktorí hľadajú prácu

Projekt Domov na mame ponúka dvojakú pomoc. Aj tým, ktorí hľadajú prácu Foto: Adam Kováč

Charitatívny projekt Domov na mame ponúka dvojakú pomoc – v prvom rade šitie nosičov pre deti mám a otcov na úteku, ktorí prechádzajú tisícky kilometrov za novým domovom s deťmi v náručí a ponúka tiež pomoc ľuďom na Slovensku, ktorí si napríklad pre svoj hendikep len ťažko nachádzajú prácu.

 

 

Od svojho vzniku daroval viac ako 360 nosičov, koré poputovali na srbsko-macedónske hranice aj do Grécka. Do konca mája má v pláne naplniť cieľ: 2000 nosičov.

„V súčasnosti ďalej prebiehajú verejné šitia na báze dobrovoľníkov a zároveň pre združenie šijú nosiče aj v chránených dielňach v Piešťanoch a Bratislave, kde sú ľudia s rôznymi druhmi hendikepov, pomáhajú telesne aj mentálne postihnutí, šijú napríklad aj nepočujúci. Chystáme spoluprácu aj s prešovským Krízovým centrom pre ženy, obete násilia My Mamy a snažíme sa tú sieť rozširovať, pričom vďaka grantu od Výzvy k ľudskosti vieme za šitie alebo naučenie šitia dobrovoľníkov ponúknuť aj finančnú odmenu a tak pomáhame na dvoch stranách," povedala jedna z autorov projektu Dana Kleinert.

Foto: Adam Kováč

Najbližšie, na mesiac marec, sú naplánované tri verejné šitia: 20. marca 2016 v rámci Karloveských trhov, kde sa bude šiť v tamojšom kultúrnom dome a 17. a 24. marca 2016 budú v Kontakte v centre Bratislavy workshopy s občianskym združením Bol raz jeden človek. V Kontakte plánujú členovia projektu urobiť aj „kontaktný bod Domova na mame", kde bude možné v pravidelných časoch prísť si po rady ako ušiť nosiť, vyskúšať si to alebo ponúknuť pomoc, či rôzne formy konzultácií a spolupráce.

Ako spresnila Adriana Kemková z Domova na mame, od vzniku projektu, od novembra 2015, sa uskutočnilo 18 verejných šití, na ktorých sa zúčastnilo približne 170 žien a úspešne sa podarilo odovzdať vyše 360 nosičov. Okrem Bratislavy dobrovoľníčky šili v Považskej Bystrici, Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Žiline, Leviciach, Poprade, Rimavskej Sobote a vo Zvolene. Na verejných šitiach sa môžu zúčastniť aj ženy a muži a to aj v tom prípade, že nevedia šiť na stroji, stačí, ak pomôžu strihaním látky, špendlením, či inými drobnými ale užitočnými prácami. Postupne sa budú zdokonalovať a posúvať svoje nové skúsenosti ďalej. Zbehlej krajčírke trvá ušitie jedného nosiča približne dve hodiny.

Foto: Adam Kováč

Vďaka nosičom môžu byť deti v bezprostrednej blízkosti svojej mamy či otca, v teple a bezpečí. Nosiče sa prostredníctvom konkrétnych preverených humanitárnych organizácií, priebežne odvážajú priamo na miesta, kde sú najviac potrebné, napríklad na hranice Srbska – Macedónska a aktuálne aj do Grécka.

Charitatívny projekt Domov na mame, ktorý zastrešuje SLOVAK FASHION COUNCIL má svojich sympatizantov aj medzi hercami a osobnosťami nášho spoločenského života, okrem iných ho svojou aktívnou účasťou na verejných podujatiach podporujú: Lucia Hurajová, Henrieta Mičkovicová, Lujza Šrameková, Juraj Kemka , Richard Stanke, Ela Lehotská, Barbora Kardošová, Michal Hvorecký, Monika Kozelová, Zuzana Kizáková a Viera Dubačová.