Vstup voľný na Organové koncerty pod pyramídou

26.02.2013 12:55 | Tlačové správy | RTVS

Cyklus Organových koncertov pod pyramídou vstúpi v mesiaci marec do svojej druhej polovice. RTVS pre milovníkov organovej hudby pripravila ďalšie dva recitály. Už túto nedeľu 3. marca 2013 o 10.30 h vystúpi vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu Marek Vrábel, predstaviteľ strednej generácie slovenských organistov. O tri týždne neskôr, 24. marca, rozozvučí jeden z najväčších organov strednej Európy mladý rakúsky organista Michael Schöch. Zaznejú predovšetkým diela predstaviteľov francúzskej a nemeckej školy. Oba koncerty uvedie v priamom prenose Rádio Devín. Vstup na obe podujatia je voľný.

V úvode tretieho koncertu z cyklu Organových koncertov pod pyramídou zaznie Prelúdium a fúga na tému B-A-C-H od Franza Liszta a Fantázia-sonáta d mol od predstaviteľa slovenského hudobného romantizmu Jána Levoslava Bellu. Koncertný program recitálu Mareka Vrábela doplnia diela predstaviteľov francúzskej organovej školy – Fantázia A dur od Césera Francka, Symfónia č. 5 f mol, op. 42 Charlesa Marie Widora a Variations sur un vieux Noël, op. 20 Marcela Duprého.

Marek Vrábel patrí k najvýznamnejším predstaviteľom strednej generácie slovenského organového umenia. Je absolventom košického Konzervatória, v štúdiu hry na organe pokračoval na bratislavskej Vysokej škole múzických umení. Svoje vzdelanie si ďalej rozširoval na kurzoch u Jeana Guillou, Susan Landale a Reitze Smitsa. V doktorandskom štúdiu na VŠMU ho viedol Ivan Sokol a Ján Vladimír Michalko.

Vrábel je držiteľom niekoľkých národných i medzinárodných cien a diplomov z rôznych prehliadok a súťaží. Ako sólista vystúpil so Štátnou filharmóniou Košice, so Štátnym komorným orchestrom v Žiline a so Slovenskou filharmóniou. Doposiaľ absolvoval vyše 120 recitálov a 50 zahraničných koncertných ciest v 14 európskych štátoch. Pravidelne uvádza v premiérach diela súčasných slovenských skladateľov. Je umeleckým riaditeľom Bratislavského organového festivalu a venuje sa aj pedagogickej činnosti na Cirkevnom konzervatóriu a VŠMU v Bratislave.

Posledná nedeľa pred Veľkou nocou bude patriť recitálu iba 27-ročného rakúskeho organistu Michaela Schöcha. 24. marca o 10.30 h vo Veľkom koncertnom štúdiu SRo zaznejú predovšetkým diela nemeckej proveniencie: Passacaglia c mol, BWV 582 a Vater unser im Himmelreich, BWV 682 od Johanna Sebastiana Bacha, Canzona, op. 65/9 od Maxa Regera a Sonáta c mol na 94. žalm od Juliusa Reubkeho. Dramaturgiu Schöchovho koncertu doplní dielo belgického rodáka Césara Francka - Pièce héroïque.

Michael Schöch začal svoju hudobnú kariéru štúdiom hry na klavír, neskôr sa venoval aj hre na organe. Štúdiá v rodnom Innsbrucku a v Mníchove ukončil s vyznamenaním. Jeho doterajším najväčším úspechom je 1. cena na Medzinárodnej hudobnej súťaži ARD v Mníchove, v odbore hra na organe v roku 2011. Táto cena bola znovu udelená po 40 rokoch. Pred týmto víťazstvom získal aj ďalšie ocenenia z medzinárodných organových súťaží v Bulharsku, Rakúsku a Nemecku.

Michael Schöch nahral klavírne koncerty viacerých tirolských skladateľov a tiež klavírny koncert Roberta Schumanna. Ďalšie organové a klavírne diela nahral pre vydavateľstvo Label Oehms Classics. Ako organista koncertoval na festivale Internationale Orgelwoche Nürnberg, v ORF-Radiokulturhaus Wien, v dómoch v Passau, Merseburgu a Stuttgarte, Bazilike Notre-Dame v Montreale, v Gewandhaus v Lipsku a na Dňoch Maxa Regera vo Weidene.

Organové koncerty pod pyramídou budú pokračovať až do polovice mája. V apríli (28.4.) si poslucháči môžu vychutnať recitál Andreasa Josta zo Švajčiarska. Tento výnimočný cyklus uzavrie vystúpenie Lászlóa Deáka z Maďarska 19. mája 2013. Koncertný cyklus sa už tradične skladá zo šiestich vystúpení s účasťou domácich a zahraničných medzinárodne oceňovaných umelcov. Z domácich interpretov prijali pozvanie Daniela Belancová, mladá talentovaná organistka a Marek Vrábel, najvýznamnejší predstaviteľ strednej generácie slovenského organového umenia. Súčasťou cyklu sú aj zahraniční umelci: Christian Schmitt (Nemecko), Michael Schöch (Rakúsko), Andreas Jost (Švajčiarsko) a László Deák (Maďarsko).

Výstredný komentátor ostal bez práce po tom, ako kritizoval prisťahovalcov (VIDEO)

Kanadský hokejový komentátor Don Cherry prišiel o prácu v televíznej a rozhlasovej spoločnosti SportsNet. Prepustila ho po tom, čo osemdesiatpäťročný excentrik v sobotňajšom dieli tradičnej relácie Coach 's Corner (Trénerov kútik) kritizoval prisťahovalcov, že v Deň spomienok, ktorý je v Kanade obdobou Dňa vojnových veteránov, nenosia kvet vlčieho maku, ktorý je celosvetovým symbolom pocty vojnovým hrdinom.

Analytici zmapovali internetové operácie ruskej vojenskej rozviedky

Ruská vojenská rozviedka známa pod skratkou GRU aktualizovala metódy zavedené v dobe studenej vojny a snaží sa ovplyvňovať verejnú mienku vo svete pomocou virtuálnych novinárov a fiktívnych mediálnych organizácií či výskumných ústavov. Jej internetové operácie sa zároveň líšia od postupov propagandistickej Agentúry pre výskum internetu (AII).

Nové O2 SMART Paušály majú už aj viaceré osobnosti. Vyskladali si ich po svojom (VIDEO)

O2 predstavilo 4. novembra nové revolučné O2 Paušály. Do nich pridalo okrem veľkých objemov dát aj vybrané služby prémiového obsahu ako je HBO GO, O2 TV, hudobnú streamovaciu službu Tidal s najväčšou databázou hudobných singlov, či predplatné denníkov SME a Denníka N, a to v cene paušálu podľa výberu zákazníka. Okrem tradičnej marketingovej kampane O2 pracuje aj so samostatnou online kampaňou.

Kočnerova Threema: Kočnerovým človekom mal byť aj Ivan Čeredejev

Sieť novinárov, ktorú mal využívať Marian Kočner a jeho komando, sa rozrastá.

Polícia: Podozrenia z otravy novinárky, ktorá náhle zomrela, sa nepotvrdili

Obvinený z vraždy novinára Jána Kuciaka Zoltán Andruskó vyslovil na začiatku roka podozrenie, že redaktorka RTVS mohla byť otrávená vraždiacim komandom, ktoré stojí za vraždou Kuciaka.

Inkognito so Zuzanou Čaputovou malo historický rekord (VIDEO)

Špeciálny diel zábavnej relácie televízie JOJ Inkognito, ktorý odvysielala televízia v pondelok večer, dosiahol podľa JOJ hneď dva rekordy.

Operátor upozorňuje na podvodné telefonáty, útočia na city

Mobilný operátor 4ka zachytil včera vôbec najmasívnejší pokus o podvodné volania zo zahraničia.

Slovenské školstvo má množstvo problémov, učiteľom to ale nie je jedno

Prvý ročník projektu Na každej škole záleží ukázal, že školy majú záujem rozvíjať tak schopnosti učiteľov, ako aj svojich žiakov. A to aj napriek podfinancovaniu, či ďalším problémom, ktorým naše školstvo čelí. Komenského inštitút spolu s Poštovou bankou sa preto rozhodli nadviazať na úspech pilotného ročníka a rozbehnúť jeho pokračovanie v Nitrianskom kraji. Následne bude prebiehať aj v ďalších župách.

Zuzana Čaputová bude hosťom špeciálnej relácie Václava Moravca (VIDEO)

Prezidentka Zuzana Čaputová bude hosťom relácie ČT24 Fokus Václava Moravca.

Divadelné Dosky vyhrala inscenácia, ktorá ukazuje, čo môžu spôsobiť konšpiračné teórie (VIDEO)

"Ak chcem nejakým spôsobom podať odhalenie komplotu, nemusím záujemcovi dodať nič originálne, naopak, treba mu ponúknuť len a najmä to, o čom sa už dávno dozvedel, alebo by sa mohol oveľa ľahšie dozvedieť inými cestami. Ľudia veria iba tomu, čo už vedia, a práve v tom spočíva krása Univerzálneho Formy Sprisahania.“