Vstup voľný na Organové koncerty pod pyramídou

26.02.2013 12:55 | Tlačové správy | RTVS

Cyklus Organových koncertov pod pyramídou vstúpi v mesiaci marec do svojej druhej polovice. RTVS pre milovníkov organovej hudby pripravila ďalšie dva recitály. Už túto nedeľu 3. marca 2013 o 10.30 h vystúpi vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu Marek Vrábel, predstaviteľ strednej generácie slovenských organistov. O tri týždne neskôr, 24. marca, rozozvučí jeden z najväčších organov strednej Európy mladý rakúsky organista Michael Schöch. Zaznejú predovšetkým diela predstaviteľov francúzskej a nemeckej školy. Oba koncerty uvedie v priamom prenose Rádio Devín. Vstup na obe podujatia je voľný.

V úvode tretieho koncertu z cyklu Organových koncertov pod pyramídou zaznie Prelúdium a fúga na tému B-A-C-H od Franza Liszta a Fantázia-sonáta d mol od predstaviteľa slovenského hudobného romantizmu Jána Levoslava Bellu. Koncertný program recitálu Mareka Vrábela doplnia diela predstaviteľov francúzskej organovej školy – Fantázia A dur od Césera Francka, Symfónia č. 5 f mol, op. 42 Charlesa Marie Widora a Variations sur un vieux Noël, op. 20 Marcela Duprého.

Marek Vrábel patrí k najvýznamnejším predstaviteľom strednej generácie slovenského organového umenia. Je absolventom košického Konzervatória, v štúdiu hry na organe pokračoval na bratislavskej Vysokej škole múzických umení. Svoje vzdelanie si ďalej rozširoval na kurzoch u Jeana Guillou, Susan Landale a Reitze Smitsa. V doktorandskom štúdiu na VŠMU ho viedol Ivan Sokol a Ján Vladimír Michalko.

Vrábel je držiteľom niekoľkých národných i medzinárodných cien a diplomov z rôznych prehliadok a súťaží. Ako sólista vystúpil so Štátnou filharmóniou Košice, so Štátnym komorným orchestrom v Žiline a so Slovenskou filharmóniou. Doposiaľ absolvoval vyše 120 recitálov a 50 zahraničných koncertných ciest v 14 európskych štátoch. Pravidelne uvádza v premiérach diela súčasných slovenských skladateľov. Je umeleckým riaditeľom Bratislavského organového festivalu a venuje sa aj pedagogickej činnosti na Cirkevnom konzervatóriu a VŠMU v Bratislave.

Posledná nedeľa pred Veľkou nocou bude patriť recitálu iba 27-ročného rakúskeho organistu Michaela Schöcha. 24. marca o 10.30 h vo Veľkom koncertnom štúdiu SRo zaznejú predovšetkým diela nemeckej proveniencie: Passacaglia c mol, BWV 582 a Vater unser im Himmelreich, BWV 682 od Johanna Sebastiana Bacha, Canzona, op. 65/9 od Maxa Regera a Sonáta c mol na 94. žalm od Juliusa Reubkeho. Dramaturgiu Schöchovho koncertu doplní dielo belgického rodáka Césara Francka - Pièce héroïque.

Michael Schöch začal svoju hudobnú kariéru štúdiom hry na klavír, neskôr sa venoval aj hre na organe. Štúdiá v rodnom Innsbrucku a v Mníchove ukončil s vyznamenaním. Jeho doterajším najväčším úspechom je 1. cena na Medzinárodnej hudobnej súťaži ARD v Mníchove, v odbore hra na organe v roku 2011. Táto cena bola znovu udelená po 40 rokoch. Pred týmto víťazstvom získal aj ďalšie ocenenia z medzinárodných organových súťaží v Bulharsku, Rakúsku a Nemecku.

Michael Schöch nahral klavírne koncerty viacerých tirolských skladateľov a tiež klavírny koncert Roberta Schumanna. Ďalšie organové a klavírne diela nahral pre vydavateľstvo Label Oehms Classics. Ako organista koncertoval na festivale Internationale Orgelwoche Nürnberg, v ORF-Radiokulturhaus Wien, v dómoch v Passau, Merseburgu a Stuttgarte, Bazilike Notre-Dame v Montreale, v Gewandhaus v Lipsku a na Dňoch Maxa Regera vo Weidene.

Organové koncerty pod pyramídou budú pokračovať až do polovice mája. V apríli (28.4.) si poslucháči môžu vychutnať recitál Andreasa Josta zo Švajčiarska. Tento výnimočný cyklus uzavrie vystúpenie Lászlóa Deáka z Maďarska 19. mája 2013. Koncertný cyklus sa už tradične skladá zo šiestich vystúpení s účasťou domácich a zahraničných medzinárodne oceňovaných umelcov. Z domácich interpretov prijali pozvanie Daniela Belancová, mladá talentovaná organistka a Marek Vrábel, najvýznamnejší predstaviteľ strednej generácie slovenského organového umenia. Súčasťou cyklu sú aj zahraniční umelci: Christian Schmitt (Nemecko), Michael Schöch (Rakúsko), Andreas Jost (Švajčiarsko) a László Deák (Maďarsko).

Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

1. Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

O júla tohto roku pôsobí na pozícii Head of Strategy reklamnej agentúry Mayer/McCann Erickson Martin Kozár.

Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

2. Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková vymenovala štyroch nových členov.

Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

3. Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

Predseda Smeru-SD dnes pobúril článok Nového Času, na facebooku opäť kritizuje slovenské médiá.

Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

4. Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol výmenu novinára Kyryla Vyšynského väzneného v Kyjeve za režiséra Oleho Sencova odsúdeného v Rusku na dvadsať rokov.

Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

6. Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

Na komunikačnom oddelení spoločnosti Tesco Slovensko došlo k viacerým zmenám.

Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

7. Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

V stredu vo veku 58 rokov zomrel spisovateľ, básnik, textár, publicista a dlhoročný rozhlasový spolupracovník Maroš M. Bančej.

Pri požiari v štúdiu animovaných filmov zahynulo najmenej 33 ľudí (VIDEO)

8. Pri požiari v štúdiu animovaných filmov zahynulo najmenej 33 ľudí (VIDEO)

Najmenej 33 ľudí zahynulo pri požiari v známom japonskom štúdiu animovaného filmu Kyoto Animation Studio v japonskom Kjóte.

Nela Pocisková a Filip Tuma v kampani Orange hovoria o svojom súkromí (VIDEO)

9. Nela Pocisková a Filip Tuma v kampani Orange hovoria o svojom súkromí (VIDEO)

Spoločnosť Orange štartuje novú PR kampaň s názvom Rodinné LOVEstories.

Známy prejav Jakeša má už 30 rokov, pozrite si necenzurovaný záznam (VIDEO)

10. Známy prejav Jakeša má už 30 rokov, pozrite si necenzurovaný záznam (VIDEO)

Paní Zagorová je síce „milá holka“, ale už tri roky po sobe berie 600 tisíc... a čo potom „Jandovia a iní“? Od slávneho prejavu Miloša Jakeša, ktorý bol predzvesťou pádu komunismu, uplynulo presne 30 rokov.