Dorota Sadovská: Anjeli a svätí

Dorota Sadovská: Anjeli a svätí

Telo a jeho zobrazovanie tvorí ústredný bod programu slovenskej, medzinárodne renomovanej výtvarníčky Doroty Sadovskej. Už dlhší čas sa pohybuje na inšpiratívnom rozhraní médií – klasickej maľby a fotografie. Upútala rýchlo po svojom debute netradičným zobrazením figúry vo väzbe na inovatívne a odvážne využitie ikonografie kresťanských svätcov.

 

 

V Galérii Nedbalka v Bratislave predstavuje diela z dvoch maliarskych cyklov, ktorým sa venuje už dlhší čas: Svätí (od 1995) a Anjeli (od 2008). Aj tentokrát sú komponované do dvoch netradičných priestorových zostáv – inštalácií, ktoré kopírujú ústredný kruhový modul galerijného priestoru. Základným kompozičným prvkom jej obrazov je obnažená ľudská figúra stvárnená v prudkom perspektívnom nadhľade alebo v netradičnej pohybovej akcii a skratke, pričom autorka dômyselne narába so symbolikou farieb, hlavne žltej, bielej a belasej i s kresťanskou ikonografiou.

Postavy levitujúce v priestore v podobe svätcov či anjelských bytostí často však pripomínajú jej priateľov a známych: Sadovská si ich fotograficky zaznamenáva ako „figurantov" v rozmanitých pozíciách: práve transpozícia obrazu videného cez fotoaparát do rýdzo maliarskych prostriedkov, cez hyperrealistický spôsob maľby, vnáša do jej obrazov zvláštne znepokojivý rozmer obohatený o aspekt irónie a významovej ambivalentnosti. Ani tu nezaprie provokatívnu črtu svojej povahy, zmysel pre iróniu či akýsi „aspekt podvratnosti". Ľudské konfrontuje s telesným, civilné so symbolickým, konkrétne s ireálnym a ideálnym, uchopiteľné s neuchopiteľným, aby vypovedala, či priblížila sa k postihnutiu odvekej otázky o vzťahu tela a ducha.

 

 

24. augusta – 2. októbra 2016
Kurátorka: Katarína Bajcurová

 

K výstave vychádza publikácia s textami Kataríny Bajcurovej, Jarmily Bencovej, Lucie Mikloškovej, Zory Rusinovej, s novými básňami Petra Repku a Ivana Štrpku.

Dorota Sadovská (nar. 1973 v Bratislave) študovala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave (1991 – 1997, prof. Rudolf Sikora) a na École Nationale des Beaux Arts v Dijone (1997 – 1999, Orlan, Yan Pei-Ming), roku 2004 získala titul Doktor umenia – ArtD. Je laureátkou viacerých ocenení: Prix Noriac, Concours Jeunes créateurs arts plastiques, Conseil Général de la Haute-Vienne v Limoges (1998); Ceny Martina Benku (20078), Ceny Nadácie Tatra banky v kategórii Mladý tvorca (2008); bola finalistkou súťaže Cena Oskára Čepana (1997, 1998, 1999, 2001), Maľba Nadácie VÚB v Bratislave (2007, 2008), Strabag Art Award vo Viedni (2010, 2011). Minulý rok získala Cenu Gerfried Stocker Award na Takamatsu Media Art Festivale v Japonsku. Mala viacero samostatných výstav doma i v zahraničí. Venuje sa maľbe, fotografii a inštalácii. Zastúpenie v zbierkach: Slovenská národná galéria, Bratislava; Galéria mesta Bratislava, Bratislava; Galéria M. A. Bazovského, Trenčín; Liptovská galéria P. M. Bohúňa, Liptovský Mikuláš; Nitrianska galéria, Nitra; Oravská galéria, Dolný Kubín; Národní galerie v Praze, Praha; The University of Arizona, Museum of Art, Tucson; Museum auf Abruf, MA7, Viedeň; Würth collection, Nemecko; Ringturm.Art - The Vienna Insurance Group Collection, Viedeň, Rakúsko atď.