Úrad vlády: Bulvárny portál útokom na premiéra prekročil všetky hranice profesionality a etiky

Tlačové oddelenie Úradu vlády reaguje na článok Topky.sk:

 

 

Úrad vlády SR sa ostro ohradzuje voči dnešnému článku bulvárneho portálu Topky.sk „Zvrat v prípade babičky z kauzy cien energií: Všetko je inak, hnev rodiny na Fica!" Tento materiál prekročil všetky hranice mediálnej profesionality a etiky a je priamym útokom portálu na predsedu vlády SR.

Predseda vlády SR v stredu upozornil, že poslanci opozície sa zúčastňujú na podvode, pretože súčasťou oficiálneho návrhu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády je fotografia cudzej štátnej príslušníčky, ktorá už niekoľko rokov nežije. Napriek tomu bola predkladateľom na pôde parlamentu opakovane označovaná za „chudobnú vdovu", ktorej údajne vzrástli o 100 percent náklady na vodu. „Táto pani minulý rok, čiže keď to porovnáme aj s minulým rokom, platila 243 €," vyhlasoval poslanec Igor Matovič s fotografiou v ruke.

Bulvárny portál dnes prišiel s „odhalením", ktoré mal sprostredkovať farár „Anton Kasan z obce Boršice u Buchlovic, kde žila babička." (Pani Anna B. žila v obci Vnorovy, čo potvrdil aj tamojší starosta.) Farár údajne portálu povedal: „Viem, ako aj rodina, že to opozícia urobila nechtiac." Farár mal teda niekoľko hodín po tlačovke predsedu vlády informácie, že opozícia to urobila nechtiac a zároveň už mal aj informáciu od rodiny. Ešte zvláštnejšie pôsobí jeho ďalšie vyjadrenie: „Už sa na to nedokážem dívať. 18 rokov sme zaostali kvôli Mečiarovi a a Ficovi. U nás vládnu len oligarchovia." Nevedno, prečo by mal český farár používať vyjadrenie, že „sme" zaostali a „u nás" vládnu oligarchovia, bez ohľadu na to však ide o výsostne politický názor, ktorý absolútne nesúvisí s aktuálnou témou – „redaktorom" sa však zrejme hodil do scenára.

Namiesto názoru farára, ktorý so situáciou nemá nič spoločné, mohla pritom verejnosť ešte v stredu zaznamenať priamo vyjadrenie syna zosnulej: „Taká je politika, špinavosť. Nemajú žiadne svedomie. " Úrad vlády SR trvá na tom, že zneužitie podobizne nebohej občianky cudzieho štátu bolo prejavom hrubého cynizmu a prekročením hraníc štandardného politického súboja. Je len príznačné, že pôvodne vyšiel článok len s názorom predmetného poslanca, kým stanovisko Úradu vlády SR doplnili „redaktori" až po niekoľkých urgenciách.

Keď sa predseda vlády SR vyjadruje kriticky k práci niektorých novinárov, má na mysli práve popretie základných profesionálnych a etických princípov žurnalistiky v článkoch, ktoré majú vopred napísaný scenár a ich jediným cieľom je poškodiť vládu SR. Presne tak to bolo aj v predmetnom článku: autor nezískal reakciu samotných potomkov nebohej babičky, ale farára, ktorý ich vraj „dobre pozná". Toto sprostredkované tvrdenie stačilo portálu na článok, ktorý je priamym útokom na predsedu vlády. Bulvárny portál sa priamo postavil na stranu hyenizmu a cynizmu, ktorým zneužívanie podobizne mŕtvej babičky a cudzej štátnej občianky nepochybne je. A naopak, útokom „tiežnovinárov" sa stal predseda vlády, ktorý na celý problém upozornil a keďže škandál vyvolaný poslancom Národnej rady Slovenskej republiky mal aj zahraničnopolitické dôsledky, osobne sa za nevhodné konanie predstaviteľa slovenského zákonodarného zboru ospravedlnil predsedovi vlády Českej republiky Bohuslavovi Sobotkovi i priamo synovi nebohej. Keď sa konečne slovenské médiá začnú seriózne zaoberať úrovňou svojej profesionality a novinárskej cti, môžu si tento bulvárny útok zobrať ako učebnicový dôkazový materiál o potrebe okamžitej nápravy.

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR