Ekotopfilm – sprievodný program v Bratislave

MIMO PLÁTNA

PONDELOK 22. máj 2017

18:30 – 19:30 | SÁLA A
POLLY HIGGINS: STOP EKOCÍDE – CESTA NA KONIEC SVETA
Ako sa zo dňa na deň právnik rozhodne zastupovať planétu? Renomovaná právnička, húževnatá obhájkyňa Zeme Polly Higgins zavíta po prvýkrát na Slovensko, aby sa podelila so svojim návrhom na medzinárodne relevantný Zákon o ekocíde, ktorý by mal nadobro skoncovať s nespravodlivými zločinmi, ktoré sú dennodenne páchané na ekosystémoch Zeme.

19:15 – 20:00 | SÁLA C
ERIK BALÁŽ: ĽUDIA LESU POMÔCŤ NEDOKÁŽU
Dokumentarista, ochranár, autor filmu Nesmrteľný les Erik Baláž prezradí zaujímavosti z natáčania, podelí sa o svoje zážitky a názory na správu lesov na Slovensku.

UTOROK 23. máj 2017

17:30 – 18:15 | SÁLA B
MARYANNE CULPEPPER: INÝ SVET, INÉ PRÍBEHY
Riaditeľka najstaršieho enviro filmového festivalu vo Washington DC, v Spojených štátoch, bývalá prezidentka National Geographic Television, filmárka Maryanne Culpepper nám prezradí, aké sú trendy v dokumentaristike. Začiatky prírodopisného filmu datujeme do 70tych rokov 19. storočia, kedy vznikol sprvý stop-motion film dokumentujúci pohyb dostihového koňa. O 150 rokov neskôr sa svet výrazne zmenil, a s ním aj náš vzťah k prírode. Prírodopisný film sa taktiež postupne vyvíja, prináša nové poznatky a zážitky. Aké sú top trendy v natáčaní v súčasnosti? Sú lepšie, či horšie?

18:30 – 19:15 | SÁLA C
IVANA MALEŠ: AKO ŽIŤ BEZ ODPADOV?
Každý vieme žiť udržateľnejšie. Prečo recyklovať, keď vieme vzniku odpadu jednoducho predchádzať? Zakladateľka Inštitútu cirkulárnej ekonomiky, blogerka Ivana Maleš predstaví riešenia pre tzv. zero-waste spôsob života bez odpadov.

19:00 – 20:30 | SÁLA A
TALKSHOW S ADELOU + PREMIÉRA FILMU LABUŤ
Adela Banášová vyspovedá hviezdy festivalu Ekotopfilm – Envirofilm: právničku Polly Higgins, filmárku Maryanne Culpepper, ochranára Paula Listera.

STREDA 24. máj 2017

18:00 – 18:45 | SÁLA A
OCHRANA PRÍRODNÉHO DEDIČSTVA
Na čo sú potrebné národné parky, prírodné rezervácie? Paul Lister, zakladateľ nadácie The European Nature Trust, majiteľ rezervácie Alladale Wilderness Reserve, kde sa snaží prinavrátiť pôvodné rastlinstvo a živočíšstvo Škótskej vysočiny, spolu so zástupcami zahraničných národnych parkov diskutujú, prečo je v súčasnosti nevyhnutné spravovať prírodné dedičstvo.

18:20 – 18:55 | SÁLA C
,,KOSTARIKA NA SLOVENSKU''
Autorka filmu Kanopí Lucia Kašová spolu s ,,tarzanom'' Martinom Bendžalom porozprávajú o zážitkoch z Kostariky; Lucia ako režisérka príbehu projektu Nature Treehouse Observatorio Petra Garčára, Martin ako cestovateľ, ktorý hľadal nový domov mimo Slovenska a nakoniec ho predsalen našiel v rodnej domovine. Diskusia o cestovaní, udržateľnosti, životnom štýle.

19:00 – 19:45 | SÁLA A
NÁRODNÝ PARK PODUNAJSKO – ČO NÁM VEZME A ČO PRINESIE?
Cieľom budúceho NP má byť najmä záchrana a zachovanie lužných lesov, ochrana vodných zdrojov, živočíchov, celého ekosystému a ich sprístupnenie verejnosti. Ochranári, iniciátori Národného parku Podunajsko diskutujú, prečo je vznik NP Podunajsko nevyhnutný, čo nám národný park prinesie a v čom náš môže obmedzovať. Diskutujú: Andrej Kovarik zo ŠOP SR, Jaromír Šíbl z BROZ, Miroslav Dragúň z BSK

ŠTVRTOK 25. máj 2017

18:00 – 18:45 | SÁLA A
MIRO HOLECY: AKO POČASIE TRANSFORMUJE DOPRAVU?
Architekt a stratég, Miro Holecy zo švédskej pobočky spoločnosti IBM stojí za množstvom rozumných riešení pre udržateľné mestá od Austrálie cez Európu až po Severnú Ameriku. Podieľal sa aj na vývoji inteligentných dopravných systémoch, ktorých cieľom je nielen zamedziť vytváraniu dopravných obmedzení, ale najmä dopomôcť k lepšej environmentálnej situácii v mestách. Princípy inteligentných miest sú založené na získavaní a spracovaní dát. Aký vplyv môže mať čoraz premenlivejšia klíma na riešenie dopravnej situácie v meste?

19:00 – 19:45 | SÁLA A
ROZUMNÉ MESTO: AKO VYRIEŠI BRATISLAVA DOPRAVU V MESTE?
Odhaduje sa, že v roku 2050 bude vyše 65% svetového obyvateľstva žiť v mestách. Podmienkou pre život v meste budúcnosti je udržateľnosť. Je mesto Bratislava z hľadiska dopravy pripravené na zvyšujúci sa počet obyvateľov? Diskutujú: hlavná architektka mesta Bratislava Ingrid Konrad, podpredseda Bratislavského samosprávneho kraja Martin Berta, Ondrej Medvecký z HB Reavis, Jaroslav Sýkora zo Slovenskej asociácie pre elektromobilitu, Marcel Lukačka z GO4

19:00 – 19:55 | SÁLA C
NÓRSKY VEČER – ŠKANDINÁVSKY VZŤAH K UDRŽATELNOSTI
Dokumetarista, autor filmu Som na vine? Sigbjørn Holte prezradí zážitky z natáčania a jeho pokusov žiť 100% udržateľne. Ako je na tom dnes? Zostal len pri pokuse, alebo sa mu darí pokračovať v znižovaní osobnej uhlíkovej stopy? Tone Bjørndal z The International Federation of Liberal Youth sa podelí so skúsenosťami a aktualitami zo svetových klimatických konferencií. Obaja speakri pochádzajúci z Nórska odprezentujú vzťah k udržateľnosti, ktorý pramení v Škandinávii.

19:25 – 19:45 | SÁLA B
PASCAL GÉLINAS: MOST MEDZI DVOMA SVETMI
Autor dokumentárneho filmu Most medzi dvoma svetmi Pascal Gélinas sa príde podeliť so zážitkami z natáčania, porozpráva o inšpirácii, ktorá ho viedla natočiť film a taktiež súčasnej situácii na ostrove Flores v Indonézii.

PIATOK 26. máj 2017

12:00 – 13:00 | ZRKADLOVÁ SIEŇ, PRIMACIÁLNY PALÁC
SLÁVNOSTNÉ ODOVZDÁVANIE CIEN
Udeľovanie cien víťazom aktuálneho ročníka filmového festivalu Ekotopfilm – Envirofilm, o ktorých rozhoduje Medzinárodná porota.

17:50 – 18:20 | SÁLA B
MICHAL RYBANSKÝ: PYGMEJOVIA V RWANDE
Dokumentarista, redaktor, autor filmu Pod krídlami Michal Rybanský porozpráva zážitky z natáčania v Afrike.

18:00 – 18:30 | SÁLA C
AKO VYZERÁ PRÍBEH PLYTVANIA POTRAVINAMI NA SLOVENSKU?
Polovica z toho, čo sa vyprodukuje v Spojených štátoch končí v koši. Ako to je na Slovensku? Na plytvanie jedlom sa vieme pozerať z rôznych uhlov, či už z pohľadu reťazcov, striktných pravidiel a hygieny, alebo z pohľadu jednotlivca, ktorý získal nesprávne návyky, robí neplánované nákupy, je odtrhnutý od reality poľnohospodárstva a potravinárskeho priemyslu. Diskutujú: Katarína Fašiangová zo Slovenskej aliancie moderného obchodu, Saša Kolarik z OZ Free Food

18:30 – 19:45 | SÁLA A
Z 12% NA 50% - OD TRIEDENIA K RECYKLOVANIU
Do roku 2020 by malo Slovensko dobehnúť svojich európskych susedov v miere recyklácie, ktorá sa v súčasnosti odhaduje na 12%. Čo je príčinou tak nízkeho výsledku? O aktuálnych problémoch odpadového hospodárstva, nových trendoch, vzdelávacích aktivitách diskutujú NATUR-PACK, Ministerstvo životného prostredia, Asociácia podnikateľov v odpadovom hospodárstve, Bučina EKO

VÝSTAVA

24. – 26. MÁJ 2017| HOTEL TATRA
BUDÚCNOSŤ OČAMI UMELCOV
Tento rok divákom extravagantným spôsobom predstavíme budúcnosť skutočne vzdialenú. Takú, ktorá je až na konci evolúcie. A naozaj nie je pekná! V prírode prežijú len najsilnejší a tí, ktorí sa nebudú vedieť vysporiadať so smogom alebo silne znečistenou vodou, jednoducho zostanú iba v histórii a na stránkach knižiek.
Oslovili sme popredných slovenských umelcov, aby zhmotnili svoju predstavu o tom, ako sa zvieratá prispôsobia zhoršujúcim sa životným podmienkam. Vďaka tejto iniciatíve vznikol jedinečný projekt, ktorý po prvýkrát spája fantáziu umeleckej duše s racionálnym environmentálnym myslením.Výstava „Fauna antropocénu" vám ukáže, aký silný dopad môže mať nešetrné zaobchádzanie s prírodou. Každé z vystavených diel je originálnym pohľadom na budúcnosť, ktorá možno raz nebude iba predstavou. Budúcnosť, kde sa o bielych labutiach bude rozprávať ako o legende. Aké ďalšie zvieratá umelci stvárnili? Príďte sa pozrieť. Veď vidieť to, čo iní nevidia je umenie!

POCTIVÉ TRHY

Na festivale môžete aj poctivo a zodpovedne nakúpiť u predajcov: DIVINE SPICES, BEZ ODPADU, PRÍJEMNÉ VECI, NOSENE, ZEYDEE, WAKIVAKY, ECOTERRA, ECOHEART, HOJA HEMP, ZDRAVÉ SLADKOSTI, RAWLICIOUS, SPROUT ME, GAIA PRODUCTS, SLOVENSKÁ MYDLÁREŇ, PURE JUNK

OBČIANSKE ZDRUŽENIA, NEZISKOVKY, INICIATÍVY

BROZ, SEA SHEPHERD, ZDRUŽENIE SLATINKA, EKOPOLIS, LESY SR, SLOVENSKÁ VEGÁNSKA SPOLOČNOSŤ