Viskupič: Rezníkove zvyšovanie koncesionárskych poplatkov bez konkrétnych návrhov nedáva zmysel

    

Prekvapujúce návrhy generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka na zmenu financovania RTVS sú v rozpore s projektovým zámerom, ktorý predstavil poslancom NR SR, keď kandidoval na tento post. Rezník dnes otvoril tému zvýšenia „koncesionárskych poplatkov" alebo priameho financovania RTVS zo štátneho rozpočtu.

„Pre mňa je absolútne neakceptovateľné, aby Rezníkove návrhy na zmenu financovania prichádzali predtým ako dodrží slovo a to, čo deklaroval vo vlastnom projekte ešte ako kandidát. Tvrdil, že je schopný udržať súčasný stav v RTVS a zvládnuť aj prevádzku nového tretieho televízneho kanála s existujúcimi zdrojmi," povedal Tieňový minister kultúry Jozef Viskupič (OĽANO).

Viskupič doteraz nezaznamenal z Rezníkovej strany žiaden výrazný rozvojový projekt, ani náznak spustenia tretieho televízneho kanála. Naopak, šéf RTVS doteraz podľa Viskupiča neurobil nič, čo by ho oprávňovalo žiadať peniaze navyše a je na zamyslenie, že s takýmito nehoráznymi požiadavkami neprichádzal jeho predchodca Václav Mika. „Vnímam, že Rezník opakovane žiada obrovské sumy zo štátneho rozpočtu a podáva návrhy, ktoré chcú viac zaťažiť peňaženky domácností. Žiadal napríklad rozšíriť diabolskú zmluvu so štátom o dodatočných 30 miliónov eur na opravu a rekonštrukciu budov vo vlastníctve RTVS," povedal Viskupič.

Viskupič tvrdí, že financovanie verejnoprávnych médií sa musí zásadne zmeniť. Zopakoval svoj návrh, ktorý viackrát predložil do parlamentu. Spočíva v zrušení koncesionárskych poplatkov a zmluvy so štátom a naviazaní financovania na presne určené percento z hrubého domáceho produktu (HDP). „Televízia by týmto získala dlhodobo udržateľné financovanie. Výrazne by sa znížil politický vplyv, stúpla by kvalita a objektivita televízneho vysielania a spravodajstva a zaviedol by sa pre RTVS veľmi dôležitý valorizačný mechanizmus financovania, ktorý by vyplýval z každoročnej zmeny HDP," uzavrel Viskupič.