List šéfredaktora SME premiérovi Foto: SME

List šéfredaktora SME premiérovi

10.12.2013 12:52 | Tlačové správy | Matúš Kostolný

Vážený pán premiér,

dovoľte, aby som reagoval na Váš otvorený list. Som rád, že sa naďalej pokúšate o neagresívny tón a nevraciate sa k otvoreným útokom na slobodné médiá, ako tomu bolo v minulosti. Oceňujem tiež, že si uvedomujete, že miera kritiky verejne činných osôb je podstatne širšia ako v prípade ostatných občanov. Nie celkom potom ale chápem, kde denník SME prekračuje nepísanú líniu vo vzťahu médií s verejnými činiteľmi.

Denník SME je nezávislým a kritickým denníkom. Bolo to tak vždy. Bez ohľadu na to, či vládol Vladimír Mečiar, Mikuláš Dzurinda, Iveta Radičová alebo Vy. Sloboda je najväčšia hodnota, ktorú máme a ako šéfredaktor urobím všetko pre to, aby nebola zviazaná snahami politikov či iných ľudí.

V liste uvádzate dva príklady, ktoré podľa Vás poukazujú na znepokojivé trendy, ktoré ste zaznamenali v denníku SME.

Prvým je informovanie o Vašich výrokoch k situácii na Ukrajine. Rozumiem, že Vaše nešťastné vyjadrenia mohli vyvolať búrlivé reakcie. V predošlom liste som Vám písal, že sme na konferencii, kde ste sa k Ukrajine po týždni mlčania vyjadrili, neboli. Uisťoval som Vás, že nebolo naším zámerom dezinterpretovať Vaše slová. Preto sme správu na webe okamžite doplnili a na druhý deň sme sa téme opäť venovali na titulnej strane aj na stránkach zahraničných správ. Vaše vyjadrenia sme uviedli v širšom kontexte. Na opravu hodnotiaceho úsudku, ktorú ste žiadali, som ale dôvod nevidel.

Píšete, že často odmietame uverejniť opravy, o ktoré žiadate. Od Vášho druhého nástupu do pozície predsedu vlády ste nás žiadali o tri opravy vrátane tej poslednej o výrokoch k Ukrajine. V jednom prípade sme opravu zverejnili. V dvoch som Vám podrobne vysvetlil, prečo žiadosti nemôžeme vyhovieť.

Chyby sú súčasťou našej práce. Verte mi, že ich nerobíme zámerne ani s potešením. Ak ale chybu urobíme, sme pripravení ju opraviť a priznať si ju. Aj preto ako jediné noviny na Slovensku pravidelne zverejňujeme opravy a spresnenia a čitateľov vyzývame, aby nás na chyby upozornili.

Druhým dôvodom pre Vaše znepokojenie bol článok „Bulharsko sa búri a Slovensko spí", ktorý sme zverejnili dňa 7. decembra 2013. Píšete, že navádzame občanov k demonštráciám a protestom. Text, ktorý kritizujete nie je spravodajským článkom ani redakčným komentárom. Je to glosa spisovateľa Michala Hvoreckého. Ak ste ju čítali, musíte vedieť, že v nej opisuje situáciu v Bulharsku a o navádzaní na demonštrácie na Slovensku nemôže byť reč.

Denník SME nikdy nenavádzal k násiliu či agresivite. Nikdy sa však nebudeme báť vyjadriť názor, diskutovať. Verejnú diskusiu nepovažujem za riziko, hrozbu či znepokojivý element, ale naopak za nádej pre lepšie fungujúcu spoločnosť a štát.

S úctou,

Matúš Kostolný
šéfredaktor SME

RTVS odvysiela priamy prenos letu kozmickej lode do vesmíru (VIDEO)

Na stredu 27. mája je naplánovaný štart misie Demo-2 do vesmíru. Od roku 2011, čo bol ukončený program letu raketoplánov do vesmíru, je to prvýkrát čo poletí americká posádka do vesmíru z americkej pôdy na americkom zariadení, ale aj prvýkrát, čo ľudí do vesmíru dopraví súkromná spoločnosť.

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze  (VIDEO)

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela dnes večer so začiatkom o 20:30 ďalšie vydanie spravodajského špeciálu Koronavírus: Mimoriadna relácia.

Ale bolo to na internete! Príručka na ochranu pred internetovými hoaxami a klamstvami

Vďaka internetu sú dnes informácie dostupné rýchlejšie, než kedykoľvek predtým. To je určite dobrá vec, no správ môže byť niekedy až priveľa.

Expres odvysiela Radio Rave - exkluzívny live set najúspešnejších svetových dídžejov

Rádio Expres exkluzívne odvysiela najväčšiu európsku house párty Radio Rave s najúspešnejšími svetovými dídžejmi súčasnosti.

Bill Gates nepovedal, že vakcína COVID-19 môže zabiť takmer milión ľudí

Jedným z hlavných terčov koronovírusových hoaxov je americký miliardár Bill Gates, ktorý sa rozhodol investovať milióny do boja s pandémiou.

Na trh prichádza nová služba HBO Max

Na rastúci trh sa streamovacími službami prichádza nový hráč - spoločnosť HBO Max. Od stredy ponúkne mediálny obsah firmy WarnerMedia, rovnako ako vlastné nové programy, ale aj staršie obľúbené seriály, napríklad South Park alebo Priatelia.

Ako stíhali najhľadanejšieho zločinca na svete

Dvaja agenti pridelení ku kolumbijsko-americkému pátraciemu oddielu Bloque de Búsqueda, ktorý mal za úlohu skoncovať s Escobarovou hrôzovládou.Steve Murphy a Javier F. Pena.

Facebook: Do desiatich rokov môže polovica zamestnancov pracovať doma

Americká internetová spoločnosť Facebook plánuje vplyvom pandémie viac využívať prácu z domova.

Za letáky velebiace smrť vojakov uložil súd polročnú podmienku

Jiřímu Kopřivovi, ktorý v centre Prahy vylepil letáky oslavujúce smrť českých vojakov v Afganistane, uložil dnes súd polročný podmienečný trest za schvaľovanie trestného činu a za podnecovanie. Verdikt nie je právoplatný, prokurátor sa obratom odvolal. Pre muža žiadal päťročné väzenie za podporu a propagáciu terorizmu. Kopřiva uviedol, že je zásadným odporcom násilia a že jeho cieľom bolo vyjadriť nesúhlas s vojenským konfliktom v Afganistane, nie podporovať terorizmus.

Festival Atmosféra bude - ale až v roku 2021. Čo so zakúpenou vstupenkou?

Organizátori sa rozhodli presunúť deviaty ročník festivalu na leto 2021.