List šéfredaktora SME premiérovi Foto: SME

List šéfredaktora SME premiérovi

10.12.2013 12:52 | Tlačové správy | Matúš Kostolný

Vážený pán premiér,

dovoľte, aby som reagoval na Váš otvorený list. Som rád, že sa naďalej pokúšate o neagresívny tón a nevraciate sa k otvoreným útokom na slobodné médiá, ako tomu bolo v minulosti. Oceňujem tiež, že si uvedomujete, že miera kritiky verejne činných osôb je podstatne širšia ako v prípade ostatných občanov. Nie celkom potom ale chápem, kde denník SME prekračuje nepísanú líniu vo vzťahu médií s verejnými činiteľmi.

Denník SME je nezávislým a kritickým denníkom. Bolo to tak vždy. Bez ohľadu na to, či vládol Vladimír Mečiar, Mikuláš Dzurinda, Iveta Radičová alebo Vy. Sloboda je najväčšia hodnota, ktorú máme a ako šéfredaktor urobím všetko pre to, aby nebola zviazaná snahami politikov či iných ľudí.

V liste uvádzate dva príklady, ktoré podľa Vás poukazujú na znepokojivé trendy, ktoré ste zaznamenali v denníku SME.

Prvým je informovanie o Vašich výrokoch k situácii na Ukrajine. Rozumiem, že Vaše nešťastné vyjadrenia mohli vyvolať búrlivé reakcie. V predošlom liste som Vám písal, že sme na konferencii, kde ste sa k Ukrajine po týždni mlčania vyjadrili, neboli. Uisťoval som Vás, že nebolo naším zámerom dezinterpretovať Vaše slová. Preto sme správu na webe okamžite doplnili a na druhý deň sme sa téme opäť venovali na titulnej strane aj na stránkach zahraničných správ. Vaše vyjadrenia sme uviedli v širšom kontexte. Na opravu hodnotiaceho úsudku, ktorú ste žiadali, som ale dôvod nevidel.

Píšete, že často odmietame uverejniť opravy, o ktoré žiadate. Od Vášho druhého nástupu do pozície predsedu vlády ste nás žiadali o tri opravy vrátane tej poslednej o výrokoch k Ukrajine. V jednom prípade sme opravu zverejnili. V dvoch som Vám podrobne vysvetlil, prečo žiadosti nemôžeme vyhovieť.

Chyby sú súčasťou našej práce. Verte mi, že ich nerobíme zámerne ani s potešením. Ak ale chybu urobíme, sme pripravení ju opraviť a priznať si ju. Aj preto ako jediné noviny na Slovensku pravidelne zverejňujeme opravy a spresnenia a čitateľov vyzývame, aby nás na chyby upozornili.

Druhým dôvodom pre Vaše znepokojenie bol článok „Bulharsko sa búri a Slovensko spí", ktorý sme zverejnili dňa 7. decembra 2013. Píšete, že navádzame občanov k demonštráciám a protestom. Text, ktorý kritizujete nie je spravodajským článkom ani redakčným komentárom. Je to glosa spisovateľa Michala Hvoreckého. Ak ste ju čítali, musíte vedieť, že v nej opisuje situáciu v Bulharsku a o navádzaní na demonštrácie na Slovensku nemôže byť reč.

Denník SME nikdy nenavádzal k násiliu či agresivite. Nikdy sa však nebudeme báť vyjadriť názor, diskutovať. Verejnú diskusiu nepovažujem za riziko, hrozbu či znepokojivý element, ale naopak za nádej pre lepšie fungujúcu spoločnosť a štát.

S úctou,

Matúš Kostolný
šéfredaktor SME

1. Parlament zrušil koncesionárske poplatky pre časť obyvateľov. Pozrite sa pre koho a od kedy

Parlament dnes schválil novelu zákona, ktorou zrušil koncesionárske poplatky pre dôchodcov, ľudí v hmotnej núdzi a pre zdravotne postihnutých.

Internet by sme deťom nemali zakazovať.  Mali by sme ich učiť používať ho správne

2. Internet by sme deťom nemali zakazovať. Mali by sme ich učiť používať ho správne

Internet sa veľmi rýchlo stal neoddeliteľnou súčasťou života dospelých, ale aj tínedžerov a detí. Tie si bez online pripojenia nevedia predstaviť svoj deň. Internet sa už od útleho detstva stáva ich primárnym zdrojom informácií, ale aj hlavným sprostredkovateľom sociálneho kontaktu s rovesníkmi. Nadácia Orange vo svojom grantovom programe e-Školy pre budúcnosť upozorňuje na potrebu zabezpečiť žiakom potrebné zručnosti a skúsenosti nevyhnutné pre spoločenské a pracovné prostredie 21.storočia.

3. Orange spúšťa globálnu komunikačnú kampaň na podporu rozumného a bezpečného používania digitálnych technológií (VIDEO)

Orange v týchto dňoch spúšťa aj na Slovensku globálnu kampaň, ktorá sa zaoberá rozumným a bezpečným používaním digitálnych technológií.

Parlament schválil kontroverznú novelu tlačového zákona

4. Parlament schválil kontroverznú novelu tlačového zákona

Politici, vysokí štátni úradníci a ďalší predstavitelia verejných inštitúcií opäť získajú právo na zverejnenie reakcie na články tlače a tlačových agentúr, pokiaľ tieto články obsahujú nepravdivé alebo neúplné údaje o ich práci.

Mafra spustila nadstavbu iDNES, od decembra bude platená

5. Mafra spustila nadstavbu iDNES, od decembra bude platená

Vydavatelství Mafra dnes spustilo prémiovou nadstavbu svého zpravodajského portálu iDNES.cz.

6. Začala vysielať nová internetová televízia - s Danglom, Zomri, Vinczeovou a ďalšími (VIDEO)

Necelý rok po začiatku vysielania v susednej Českej republike začala vysielať na Slovensku lokalizovaná Mall.tv aj s vlastnou produkciou. Vysielateľ avizuje dvanásť pôvodných relácií, v ktorých budú účinkovať známe tváre z Markízy, JOJ či RTVS.

Čínska firma môže kontrolovať Soukupovu Empresa Mediu a Médeu

7. Čínska firma môže kontrolovať Soukupovu Empresa Mediu a Médeu

Čínská společnost Rainbow Wisdom Investment ze skupiny CITIC se může podílet na kontrole firem Empresa Media a Médea Jaromíra Soukupa. Povolil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

8. Pochod za život promujú aj Kotlebovci, organizátori sa dištancujú od nevhodných prejavov

Organizátori Národného pochodu za život, ktorý bude tento víkend, zverejnili vyhlásenie, v ktorom sa dištancujú od "násilných a urážlivých prejavov ... a od všetkých možných foriem, ktoré by smerovali k potláčaniu ľudských práv a slobôd."

9. Ku klimatickej iniciatíve 250 médií z celého sveta sa pridal aj denník zo Slovenska

Stovky svetových médií a ďalších inštitúcií upozorňujú tento týždeň vo zvýšenej miere na klimatické hrozby dnešnej doby. Pridali k iniciatíve s názvom Covering Climate Now.

Reuters: Za hackerským útokom na austrálsky parlament bola Čína

10. Reuters: Za hackerským útokom na austrálsky parlament bola Čína

Čína stála za hackerským útokom na austrálsky parlament a tri najväčšie politické strany pred májovými parlamentnými voľbami. Vyplýva to zo správy austrálskych tajných služieb, o ktorej s odvolaním sa na zdroje oboznámené s obsahom dokumentu informovala agentúra Reuters.