List šéfredaktora SME premiérovi Foto: SME

List šéfredaktora SME premiérovi

10.12.2013 12:52 | Tlačové správy | Matúš Kostolný

Vážený pán premiér,

dovoľte, aby som reagoval na Váš otvorený list. Som rád, že sa naďalej pokúšate o neagresívny tón a nevraciate sa k otvoreným útokom na slobodné médiá, ako tomu bolo v minulosti. Oceňujem tiež, že si uvedomujete, že miera kritiky verejne činných osôb je podstatne širšia ako v prípade ostatných občanov. Nie celkom potom ale chápem, kde denník SME prekračuje nepísanú líniu vo vzťahu médií s verejnými činiteľmi.

Denník SME je nezávislým a kritickým denníkom. Bolo to tak vždy. Bez ohľadu na to, či vládol Vladimír Mečiar, Mikuláš Dzurinda, Iveta Radičová alebo Vy. Sloboda je najväčšia hodnota, ktorú máme a ako šéfredaktor urobím všetko pre to, aby nebola zviazaná snahami politikov či iných ľudí.

V liste uvádzate dva príklady, ktoré podľa Vás poukazujú na znepokojivé trendy, ktoré ste zaznamenali v denníku SME.

Prvým je informovanie o Vašich výrokoch k situácii na Ukrajine. Rozumiem, že Vaše nešťastné vyjadrenia mohli vyvolať búrlivé reakcie. V predošlom liste som Vám písal, že sme na konferencii, kde ste sa k Ukrajine po týždni mlčania vyjadrili, neboli. Uisťoval som Vás, že nebolo naším zámerom dezinterpretovať Vaše slová. Preto sme správu na webe okamžite doplnili a na druhý deň sme sa téme opäť venovali na titulnej strane aj na stránkach zahraničných správ. Vaše vyjadrenia sme uviedli v širšom kontexte. Na opravu hodnotiaceho úsudku, ktorú ste žiadali, som ale dôvod nevidel.

Píšete, že často odmietame uverejniť opravy, o ktoré žiadate. Od Vášho druhého nástupu do pozície predsedu vlády ste nás žiadali o tri opravy vrátane tej poslednej o výrokoch k Ukrajine. V jednom prípade sme opravu zverejnili. V dvoch som Vám podrobne vysvetlil, prečo žiadosti nemôžeme vyhovieť.

Chyby sú súčasťou našej práce. Verte mi, že ich nerobíme zámerne ani s potešením. Ak ale chybu urobíme, sme pripravení ju opraviť a priznať si ju. Aj preto ako jediné noviny na Slovensku pravidelne zverejňujeme opravy a spresnenia a čitateľov vyzývame, aby nás na chyby upozornili.

Druhým dôvodom pre Vaše znepokojenie bol článok „Bulharsko sa búri a Slovensko spí", ktorý sme zverejnili dňa 7. decembra 2013. Píšete, že navádzame občanov k demonštráciám a protestom. Text, ktorý kritizujete nie je spravodajským článkom ani redakčným komentárom. Je to glosa spisovateľa Michala Hvoreckého. Ak ste ju čítali, musíte vedieť, že v nej opisuje situáciu v Bulharsku a o navádzaní na demonštrácie na Slovensku nemôže byť reč.

Denník SME nikdy nenavádzal k násiliu či agresivite. Nikdy sa však nebudeme báť vyjadriť názor, diskutovať. Verejnú diskusiu nepovažujem za riziko, hrozbu či znepokojivý element, ale naopak za nádej pre lepšie fungujúcu spoločnosť a štát.

S úctou,

Matúš Kostolný
šéfredaktor SME

Ten chlapec jej môže zničiť život!

1. Ten chlapec jej môže zničiť život!

Občas sa ocitnete v situácii, ktorá môže radikálne zmeniť váš život. Nielen týždne a mesiace, ktoré prídu. Ale celý váš život...

Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

2. Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

Dnes začalo súdne pojednávanie s exministrom hospodárstva a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom a kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom v kauze falšovania štyroch zmeniek vystavených na sumu v celkovej výške takmer 69 miliónov eur, ktorých preplatenie vymáhala aj od Markízy jedna z Kočnerových firiem.

Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

3. Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

Pozrite si aktuálny rebríček najlepšie zarábajúcich filmov v histórii.

Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

4. Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

O júla tohto roku pôsobí na pozícii Head of Strategy reklamnej agentúry Mayer/McCann Erickson Martin Kozár.

Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

5. Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková vymenovala štyroch nových členov.

Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

6. Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

Predseda Smeru-SD dnes pobúril článok Nového Času, na facebooku opäť kritizuje slovenské médiá.

Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

7. Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol výmenu novinára Kyryla Vyšynského väzneného v Kyjeve za režiséra Oleho Sencova odsúdeného v Rusku na dvadsať rokov.

Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

9. Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

Na komunikačnom oddelení spoločnosti Tesco Slovensko došlo k viacerým zmenám.

Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

10. Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

V stredu vo veku 58 rokov zomrel spisovateľ, básnik, textár, publicista a dlhoročný rozhlasový spolupracovník Maroš M. Bančej.